Tuesday, May 7, 2019

Mini Kebun Dana

As salam semua kwn2,

Salam ramadhan ke 2... 

Korang ingat tak aku ada cerita minggu lps aku ada bercucuk tanam sikit, baru2 belajar nk menanam.... barang2 pun beli kt diy je hehehe... benih pun sama, aritu aku ada beli benih pakchoy kerdil, ingat nk tuang sikit je sekali tertuang semua ko... gasakla, hahahha.  Ada juga aku try nk tnm kucai tp tak bertunas2 lak.. kot2 salah tanam ke dh lama sgt tak tau lah. 

Maktek kata kt aku, compom dlm masa 2 minggu pokok aku akan mati... kalau dlm masa 2 minggu pokok aku hidup, aku mintak dia belikan kt aku 2 pokok sebagai hadiah kpd aku hehehhe... 
Jujur, aku pun tak tau berapa lama pokok2 ku ni boleh bertahan, hrpnya jgn hangat2 taik kambing je dhla ye

hari ke 3 pas tnm... nampak dh sikit2

hari ke 4... wah bkn main rapat2 aku tanam hahahah.... 

ahad pagi tu jumpa jatuh pasu pokok rose jepun aku, mesti kerja kucing nih... 

nsb boleh di selamatkan lg pokoknya tuh yek... 

tgri tu aku pindahkan sikit2 benih pakchoy kt pasu lain, sambil tu aku boh air sirap kt botol2 tu...
supaya kucing tak dtg tmpt aku lg

kete itam maktek, ptg ahad tu diaorg sampai dr kampung, bwk pokok lain

aku mintak kt mak aku anak pokok mulberi kt kampung hehehe... makngah ada tanam banyak dh pokoknya, tu aku mintak kt mak sbb bwk yg btg je asik tak hidup2 hehehhe

sirap bwh pokok... petua takmo kucing kencing atau berak kt situ

gambar petang semalam... tepi kiri tu pokok rose jepun mak bwkkan dr kampung...
aku tanya makngah nape pokok mulberi aku layu je, dia suh buang sume daunnya hehhehe... aku syg2 kene buang rupanya

13 comments:

  1. meriah betul pakchoy tu bila tertuang semua..hahahha

    aha, kalo pokok berbatang ni, kena buang aje daunnya semua dulu..nanti akan tumbuh daun baru, petanda dia da boleh hidup kat tempat baru...

    ReplyDelete
  2. Selamat menyambut Ramadan Dana ๐Ÿ˜€

    ReplyDelete
  3. pokok mulberi rumah sVs cepat sangat biaknya tapi terpaksa buang sbb akar dia pecahkan tiles.. huhuhu



    sudipVSsenduk

    ReplyDelete
  4. Sunah- tulah, pasni klu nk tanam mmg kene sikit2 je... tak membeso lah tuh jadinya nnti huhuhu... skrg dh togelkan pokok mulberi tuh

    k Faudziyah- mekasih kak

    k SvS- tulah, tgk pokok mulberi kt kg tuh cpt membesar, tnm kt tnh trs jd tak kisah klu kt pasu susah skit, ni sampai pcahkan tiles mesti dh bsr btl pokoknya

    ReplyDelete
  5. i am always excited when it comes to this but dah lama tak berkebun. rindu nak main pasir sbnrnya haha

    ReplyDelete
  6. alahai..rindunya nak bercucuk tanam...tapi apakan daya...masa terlalu mencemburui

    ReplyDelete
  7. Ray- ini tak tau lah berapa lama bertahan, tkt kang satu2 mati... trs mls nk jaga

    Azian- org tu siap kebun lg luas... apalah sgt tepi2 umah hehehe

    ReplyDelete
  8. Raya dapatlah makan Pakchoy nampaknya hihi....
    Hakak mmg tak minat bab bab bermain dengan tanah ni, kang ada cacing macamana ? hihi...

    ReplyDelete
  9. Wah menjadi la semuanya seronok Kan bila nampak hasil

    ReplyDelete
  10. Selamat bercucuk tanam Dana!
    Lepas ni bole masak pak choi tanam sendiri.

    ReplyDelete
  11. Best gak laman Dana,tp tu lah Masuk Bab kucing ni nak taknak memang berhidang sirap la kita..ish, puasa2 ni botol sirap kucing pun best je tenung๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  12. terbaek.. seronok bila dpt hasilnya nanti.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...