Monday, March 19, 2012

Mee Kari ala dana

as salam sume kwn2.

selamat pagi isnin sume...selamat mule bekerja..juga selamat bersekolah pd anak2 yg dh cuti seminggu...
arini bermula lah aktiviti bngun awal2 seawal 5.50pg huhuhui

ini cite pagi semalam yek ... selalu mkn mee kari utk bfast kt opis je or kt kedai tp tak penah cube bt sndiri
dek kerana tingin bebeno mencuba...aku pun cubelah bt pg smlm
kt sini aku share sekali resepi yek... aku bt yg versi paling mudah n simple...

Bahan A ;

100gm cili kering (kalu agak2 banyak korang kurangkan lah ikut pd thp kepedasan yek)
2 biji bwg merah besar
3 ulas bwg putih
1 cm halia
1 cm kunyit
2 batang serai
5 sudu kari daging adabi +1sudu kari ikan adabi

(blend semua bahan2 A)

Bahan B;

1 bungkus mee kuning (celurkan)
1 ikat sawi (celur)
3 biji telur rebus
1 liter air rebusan ayam
tulang ayam rebus
1 bungkus bebola ikan
taugeh (celurkan kejap je-biar rangup2 gitu)
2 keping tahu (goreng n potong2)
2 keping asam keping
2 kotak santan
daun kari
garam n gula

Cara-cara memasak
Tumiskan semua bahan2 A td sampai naik bau n bila dh msk masukkan air rebusan ayam td n asam keping, masukkan tulang n ayam rebus td,pastu masukkan bebola pastu masukkan santan, perasakan ngn garam juga gula juga daun kari bile dh mendidih boleh matikan..
Simple kan...

sile lah mencube yek kwn2

22 comments:

  1. pergh...kecur aku...dah tgk kat fb semalam, tapi arini bukak kat blog pun rase terliur lagi...lunch kang konpem aku beli mee kari heheheehehe

    ReplyDelete
  2. wooo, feveret aku tu...
    nasib baik baru lepas masak kari ayam sabtu lepas, kalau tak, sure aku terliur tgk n3 ni...huhu...

    ReplyDelete
  3. Lieya- heheheeh... itu menu utk lunch sekali tuh lieya, cume tambah ngn singgang kerang je...

    k Wahida- org baru mencube2...org lain dh lama teror bt kot...heheheh

    ReplyDelete
  4. kalo buat sendiri..puas makan,...

    ReplyDelete
  5. wauweeeeeeeeeeeeee...
    sgt la suke nye.//klu ade kari memang peberet kak.. ;)

    ReplyDelete
  6. Aine- betul2 setuju, ni pun blh mkn sampai lunch nih heheheh

    Intan- amboi2 antu kari gk yek...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum

    awak reti tak buat mee jawa huhuhuhhh?

    apa beza dgn mee kari??

    ReplyDelete
  8. sedapnya.. sy pun suka gak mee kari.. sesekali leh la layan.. betul la dana.. wat sendiri lg puas hatikan.. :)

    ReplyDelete
  9. en Sahrom- w`salam...
    mee jawa tak reti lah blum belajar lg hehehe... tp mmg beza sbb mee jawa lebih rasa manis2 n mee kari rasa rempah2 kari gitu....

    ct Rahani- setuju3,betul kn, sesekali bolehla kalu selalu alahai mls gk nk bt... bt sndiri mmg puas sgt..

    ReplyDelete
  10. sedapnya..bolehlah dee cuba buat sendiri..

    ReplyDelete
  11. akak pun tgh lapar ni..mkn sandwich je bfast td.Rasa mau pekena mee kari la lunch ni.

    ReplyDelete
  12. k Dee- cube jgn tak cube kak, tambah lg mcm2 dlm nyer lg best

    k Inazamri- hehehehe musti2 kang teringt2

    ReplyDelete
  13. Salam Norhidana,

    Memang sedap sangat makan time petang2 macam nih Norhidana....he.he.he...

    ReplyDelete
  14. memang fev akak dan hubby...
    lamanya nak masak mee kari tau..

    ReplyDelete
  15. k Ros- heheheh mmg best kan kak... tp nk msk selalu mmg takde lah kak

    k Qhaifa- heheheh pasni dh tau resepi blh bt lg lah kak... akak lg lah mcm2 masakan teror bt

    ReplyDelete
  16. dana......
    bagi kak ayu 1 mangkuk..meleleq air liur

    ReplyDelete
  17. k Ayu- maap2 udah abis heheheh

    ReplyDelete
  18. Buat sendiri banyak mana pun boleh tambah kan dana... Rajin juga dana membuat pelbagai resepi dalam sibuk menjahit tempahan...

    ReplyDelete
  19. Salam Yong,

    Salam kenei dari Istanbul.
    Akak nampak entry mee kari teruih terjah sini! Yaa agak simple, nanti nak try bila balik Malaysia! Akak suka masak-masak nih!

    ReplyDelete
  20. mantaaaaaaappp.. tgk gmbr je dah tau sedap ni...

    ReplyDelete
  21. kak Zakie- betul3, setuju... ni sbb dh lama beno tingin nk bt sndiri kak...cube2 kot2 jd, ini pun bt hari cuti je kak

    kak yong MOh Kembara- salam kak...
    ye mmg best kn lyn mee kari nih...
    maap kak dana tak blh k tinggalkan komen kt blog akak sbb image utk pw tu kuar kt opis nih

    k Marsha- heheheh betul3...

    Fatin- wajib cube,senang je paling simple

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...