Assalamualaikum semua,
Ini menu aku kelmarin,idea untuk masak dah hampir kehabisan. Nasibla terpandang laksa beras dalam kabinet terus minta Edy beli ikan dan bahan untuk buat laksa lemak ni. Aku ikut resepi mertua aku masak, sangat ringkas dan mudah, sedap pulak tu.
Bahan-bahan:
10 ekor ikan sardin@ikan selayang/ ikan kembung
( rebus dengan asam keping dan garam hingga masak)
2 ulas bawang putih, kisar
3-4 biji bawang merah kecil, kisar
1 keping asam keping
sedikit serbuk lada hitam kasar
1 kotak kecil santan
air secukupnya
garam
Cara masak:
- Kisarkan isi ikan, bawang putih, bawang merah dengan 2 cawan air rebusan ikan, jangan kisar hancur sangat tau.
- Bila dah kisar, rebuskan dengan lebihan air rebusan ikan dan serbuk lada hitam, rebus lebih kurang 5 ke 10 minit dengan api sedang kecil.
- Selepas itu boleh masukkan asam keping, santan, air ikut pada suka nak pekat atau cair. Akhir sekali masukkan garam bila dah mendidih kecil boleh matikan api.
*Mertua selalu makan dengan ulaman kacang panjang di hiris halus, tauge, bunga kantan dan kobis tapi ikut suka korang nak makan dengan ulam apa.
*Mertua juga selalu makan dengan laksa beras tau mee lidi, aku memang tak rajin nak buat laksam.
|
rebus jangan lama-lama tau |
|
proses ni la yang paling mencabar, aku tak kisar asing pun tulangnya... idok rajin |
|
aku suka guna serbuk lada hitam yang kasar rasa lebih kick |
|
jenis halus lak mee laksa yang laki aku beli ni, tapi memang betul laksa beras |
|
cara makan yang betul, makan dengan cili boh dan sedikit belacan |
|
ini laksa kegemaran aku dah sekarang |
|
nikmat betul layan laksa gini... puas hati bila masak sendiri |