Assalamualaikum semua,
Abok-abok antara kuih kegemaran aku jadi setiap bulan puasa aku mesti buat. Cara nak buat dan bahannya pun mudah dijumpai. Kuih ini biasa dijumpa di belah selatan.
Bahan-bahan:
500gm sagu, rendam dalam 2 bekas dengan pewarna disukai-rendam kejap je
Setengah biji kelapa parut, kalau kelapa kecil guna sebiji
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 ketul gula melaka, potong kecil
Daun pisang
Cara masak:
- toskan sagu dan gaulkan dengan kelapa parut, gula dan garam hingga sebati
- lepas tu buat daun pisang bentuk corong, masukkan sesudu sagu letak gula merah dan tutup dengan sagu, balut dan tutup dengan gunakan lidi atau stapler.
Bila dah siap kukuskan dalam masa 20 ke 30 minit.
Rendam kan sekejap dalam 3 ke 5minit, boleh juga tak boh pewarna |
Jangan lupa toskan hingga kering ya |
Selepas gaul dengan kelapa gula pasir dan garam |
Macamni bentuk yang aku buat |
Boh sikit lepastu tambah gula melaka |
Tambahkan warna pink diatasnya |
Gini rupanya bila guna 2 warna, cantik di mata aku |
Lepas dah bagi jiran-jiran ini habuan kat rumah, tapi isi kecik sebab daun pisang kecil |
Warna hijau dah habis |