Assalamualaikum semua,
Cerita minggu lepas beli sotong harga kayangan, sekilo rm44. Beli 4 ekor udah rm49 memang betul-betul kayangan kan. Sesekali dan bila teringin itu beli la jugak sotong ni. Jom aku kongsikan cara aku masak, biasa aku suka masak sambal atau kicap je sotong ni.
Bahan-bahan:
4 ekor sotong, potong bulat (celur kejap dalam air mendidih)
1 biji bawang merah, potong nipis
5 ulas bawang putih, hiris nipis
5-7 biji cili api, potong 2
1 batang serai, ketuk
1 biji tomato, potong ikut suka
2 sudu besar cili sos
5-6 kicap lemak manis
Air secukupnya
Garam sedikit
Cara masak:-
- Tumiskan serai, bawang merah, bawang putih dan cili api hingga naik bau dan layu.
- Bila bawang dah layu masukkan tomato , kacau masak hingga tomato lembik. Masukkan sos cili dan kicap. Tambah 1/2 cawan air biarkan mendidih.
- Masukkan sotong, gaulkan dengan bumbu masakkan untuk 10 minit, tambah garam sikit dan siap.
Kita celur sotong supaya dia tak kecut dan terlalu berair |
Akak pun suka sotong besar2 macam ni...selalu potong bulat tebal2 skit..sebab kalau nipis dia liat nanti...cara kita masak pun sama..sotong tu celur 2 minit je den tapis sampai air xde..baru tumis segala tumisan masukkan sotong..gaul2 kejap then tutup api...lama sangat nanti jadi getah sotong tu liat..hehehe
ReplyDeleteYe kak celur kejap baru dia elok tak kecut bila di masak kan
Deletemai aihh...segar bugar sotongnya. patutla mahal
ReplyDeleteItulah memang helok rupanya tu MY oi
DeleteSedapnyer sotong masak kicap
ReplyDeleteKalau jumpa yang bertelur bestnyer
Ini takde telurnya wak... kalau ada memang layan
Deletewalau mahal tapi besar segar takpe puas hati kan...
ReplyDeleteBetul kak segar dan besar sotongnya
Deletesotong masak kicap terliur mandang
ReplyDeleteIni yg mudah dan semua orang suka kak
DeleteMacam jarang makan Sotong Masak kicap...Nice ek...Fresh nampak itu Sotong ❤️
ReplyDeleteTelan air liur akak. Tengok sotong besar dan nampak segar. :D
ReplyDeleteJenis lauk akak suka.
ReplyDeleteNanti kena cari sotong besar macam Dana beli.