Friday, November 8, 2024

RESEPI AYAM MASAK KICAP

 Assalamualaikum semua,

Ini resepi antara yang paling mudah ringkas tapi sedap. Antara lauk kegamaran kita ya. Jom tengok resepinya ya.

Bahan-bahan:

1 ekor ayam,goreng dengan bawang putih, halia dan kunyit

1/2 kotak kecil santan

2 batang serai

3 sekawan

2 biji bawang merah besar, hiris

5 ulas bawang putih, hiris

1 inci halia, hiris

1 sudu kecil serbuk lada hitam

Kicap secukupnya

1 keping asam keping

Cara masak:

- Tumiskan 3 sekawan dan serai hingga naik bau, masukkan bawang putih, merah dan  halia. Masak hingga layu.

- Masukkan serbuk lada hitam dan asam keping, masukkan kicap.

- Masukkan ayam goreng dan santan, gaul semua biar sebati, biarkan untuk 5 ke 10 minit supaya masak. Boleh masukkan garam kalau mahu.









12 comments:

  1. tk pernh lg masak menu ayam kicap ltk santan...menarik juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak memang dari dulu masak boh santan kita ikut je caranya.

      Delete
  2. Saya tak pernah letak santan dalam masakan kicap tapi pernah baca resipi orang Jawa dulu-dulu memang letak santan dalam masakan semur terutama waktu hari raya.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya Dana, first time tengok letak santan. Mesti sedap. Boleh try ni.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya nampak masak kicap tu..Saya dapur dah jarang berasap..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah la lama tak nampak akak kongsi resepi macam dulu-dulu

      Delete
  5. Betul la periuk kita sama...hehehe...sedap masak kicap cuma cara Dana lain...

    ReplyDelete
  6. Kalau letak santan rasanya lebih creamy ke? Pestime saya nampak org share resipi ayam kicap yg ada santan. Nampak menarik utk saya cuba ni :D

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...