Assalamualaikum semua,
Ini resepi pasti jadi, sukatan cawan untuk kek pisang. Aku suka kek pisang gini yang simple je.Dua hari berturut buat dan habis. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan pisang berangan lenyek
3/4 cawan gula
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
1 cawan minyak masak
sedikit esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko ( pilihan)
Cara Masak:
- Dalam pengisar masukkan telur, gula, minyak dan esen vanilla. Kisar hingga semua sebati
- Masukkan dalam mangkuk besar lepas tu masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kaup balik hingga semua rata.
- Masukkan serbuk koko dan pisang lenyek. Kaup balik hingga semua sebati
- Lengserkan minyak di loyang dan masukkan adunan kek.
- Panaskan dulu oven dan bakar suhu 200 untuk 40 ke 50 minit bergantung pada oven masing-masing. Siap
|
makan masa masih panas sedap nya |