as salam sume kwn2....
ada bebrapa kwn yg tak kenal sambal totok nih yek...
Dulu mcm aku penah share resepi nya tp belek2 ntah mana ntah, ni share semula kt kwn2...
ye lah sambal totok nih org jawa yg panggil... selalu areah belah johor atau selangor kenal kot...
Mungkin ada nama lain utk sambal totok nih... tp udah mak aku panggil sambal totok aku ikut je...
totok tuh maksudnya di ketuk atau di tumbuk
Bahan2 nya:
20 -30 biji cili api, nk sedap cili api kampung - goreng kejap
segenggam bilis - goreng hingga garing
1 ulas bwh putih - goreng kejap
1 sudu bsr gula
1 biji limau kasturi- amik air nya ja
Cara- cara buatnya:
Tumbukkan semua bahan2 yg di goreng tuh, cili api, bilis ngn bwg putih ngn gula sekali sampai lumat.
Perahkan air limau kasturi n boleh di hidangkan...
Regu paling sesuai msk lemak putih or msk bening ngn petai, apa2 ulam lain pun boleh
Selamat Mencuba
|
selalu mmg maktek yg buat... dia rajin tumbuk sampai lumat gini |
|
ni lebih cili api ijau jd gini... |