Assalamualaikum semua,
Bila lama tak masak menu ini kadang teringat. Suka bau daun kunyit yang harum bila masak resepi ini. Tak pedas ringan je rasanya tapi sedap bila dah keluar manis ketam tu. Jom tengok resepinya jom.
6 ekor ketam, belah dua
3 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang merah besar, hiris
3 biji cili api , potong dua
1 batang serai, ketuk
1 kotak kecil santan
2 helai daun kunyit
garam
Air secukupnya
Cara masak:
- Panaskan 2 cawan air masukkan bahan hiris, bawang, serai dan cili api. Biarkan mendidih.
- Bila dah mendidih masukkan 1 cawan lagi air dan santan
- Masukkan ketam, gaul biarkan kuah tu merata. Tutupkan kuali biar ketam masak biarkan dalam 10 minit gitu.
- Masukkan daun kunyit, kalau rasa kuah kurang boleh tambah air panas lagi. Masukkan garam perasankan. Bila dah masak semuanya siap.