Monday, December 2, 2024

JAMUAN MAKAN LEPAS GOTONG ROYONG

 Assalamualaikum semua,

Minggu lepas dari rabu sampai jumaat ada buat gotong royong kemas pejabat. Jadinya boss aku suruh kami masak sedap hari jumaat lepas gotong royong. Dia mintak masak gulai daging jadi kami tambah menu lain yang sesuai. Masak bersama-sama aku je tak masak, jadi tukang suruh je hehehhe.  Kami masak nasi putih, daging gulai, ayam goreng kunyit, sayur kobis dan sambal belacan. Dapur tu budak-budak bawak mereka ada dapur portable guna bila mereka kerja luar.

Goreng ayam dekat luar

suruh budak lelaki yang jaga, tapi itulah ayam nya mereka goreng garing sungguh

aku tolong potong-potong je

ini orang yang masak gulai, dia biasa masak kalau kerja luar

Ini geng setup meja mengoreng

Ini kat pantry bawah ada yang sediakan buah potong untuk rojak buah

goreng sayur kobis





rojak buah ni sedap betul tau

ikan bengkak... berebut

daging gulai kawah

budak lelaki yang pi solat jumaat kami baru makan, yang lagi 2 orang belah kiri tu kawan dari tingkat lain.

Thursday, November 28, 2024

PHOTO DIARY #40/2024

 Assalamualaikum semua,

Pagi tadi sejuk betul, maklum semalam hujan lebat. Sekarang ni kalau tak petang mesti malam akan hujan. Negeri di belah pantai timur pun dah mula banyak yang banjir. Musim hujung tahun kan selalunya gitu.  Jom kita layan cerita bergambar.

pagi tadi ada kawan ajak makan nasi dengan lauk asam pedas

semalam buat bubur kacang hijau

bubur jagung sagu, ada yang teringin

3 dara pingitan, masak pengat

comel tak?

bila dia dah berbunga


hari Isnin ada kawan minta tolong tumpangkan anaknya balik sekolah

masa ni baik lagi sebelum dia nangis 


kucing orang sebelah

ada yang memerhatikan bila aku main dengan kucing lain

kita masuk rumah dia tunjuk belakang dia je, merajuk nampak kita dok main dengan kucing lain

Wednesday, November 27, 2024

WW TELUR PINDANG

 Assalamualaikum semua,

Ada kawan belikan dari Segamat

terubat rindu

Tuesday, November 26, 2024

BIFE CHARCOAL STEAKHOUSE

 Assalamualaikum semua,

Kisahnya hari jumaat lepas, dapat la kami 5 orang keluar makan bersama. Ini pertama kali kami semua keluar makan sama-sama ni. Selalu 3 orang je yang lagi 2 orang tu sibuk lain macam. Ada 2 orang kawan pejabat yang belanja kami sebab dia dapat keluarkan duit GCR tahun lepas. Dia bagi 200 untuk 3 orang , tapi kami tambahla sikit nanti kan sebab nak ajak makan untuk 5 orang. Ada pegawai di pejabat yang cadang kami makan kat kedai ini. Kedainya ok, tempatnya pun cantik makanan kira oklah jugak. Kami ambil set buffet lunch RM69.00 .  Cumanya untuk yang suka makan protein suka la sebab yang boleh tambah hidangan daging, ayam, kambing bakar je. Ini alamat kedainya

No. 360, BIFE Charcoal Steakhouse (M) Sdn Bhd, The LINC KL, No. 1-5 & 1-5-F 1st Floor, Commercial Development, Jln Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Muat la 1 kereta Iriz ni kami ber5


buffet nya untuk makanan ini, pelbagai jenis daging 

sedap memang sedap tapi tak lalu jugak makan protein saja

dia akan letak pinggan di tengah, dan akan tambah makanan kat sini


dessert ada ini je



kek dan aiskrim je dessert yang ada

dia tambah makanan lagi

sejenis memang suka bergambar semua ni


dalam lif pun sempat lagi hahahha

Monday, November 25, 2024

AIYAN BUAT SAGU GULA MELAKA

 Assalamualikum semua,

Aku kan pernah cerita yang Aiyan ambil kelas aliran masakan di sekolah menengah ini. Seminggu akan ada 2 atau 3 kali kelas masak. Selalunya menu yang dia suka dan dia ingat resepinya dia akan ajak aku masak kat rumah. Hari jumaat tu dia baru buat sagu gula melaka, dan ahad dia kata nak buat. Yang bersungguhnya mesti lah mama dia yang buat, dia buat kerja paling mudah. Isi sagu dalam bekas je. Itu lah jugak antara sebab dia susah nak turun berat. Setiap kali kelas masak, dia makan sampai 2-3 kali sebab sedap hahahha. 


dia yang pilih warna biru dan oren tu




Dapatla 10 bekas, sebelum tu 3 bekas dah selamat dalam perut kami

Friday, November 22, 2024

RESEPI KEK PISANG MUDAH

 Assalamualaikum semua,

Ini resepi pasti jadi, sukatan cawan untuk kek pisang. Aku suka kek pisang gini yang simple je.Dua hari berturut buat dan habis. Jom tengok resepinya.

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan pisang berangan lenyek

3/4 cawan gula

3 biji telur

2 cawan tepung gandum

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 sudu kecil baking powder

sedikit garam

1 cawan minyak masak

sedikit esen vanilla

1 sudu besar serbuk koko ( pilihan)

Cara Masak:

- Dalam pengisar masukkan telur, gula, minyak dan esen vanilla. Kisar hingga semua sebati

- Masukkan dalam mangkuk besar lepas tu masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kaup balik hingga semua rata.

- Masukkan serbuk koko dan pisang lenyek. Kaup balik hingga semua sebati

- Lengserkan minyak di loyang dan masukkan adunan kek. 

- Panaskan dulu oven dan bakar suhu 200 untuk 40 ke 50 minit bergantung pada oven masing-masing. Siap












makan masa masih panas sedap nya