Wednesday, May 16, 2012

asam pedas ikan mayong

as salam sume kwn2,

selamat hari rabu, ptt nyer arini aku gi kursus... tp mls sbb emy takde, geng ngumpat ngn borak2 dlm dewan kursus tu takde... ahak2.... lgpun aku nk setelkan fail2 kerja yg dh melambak2 atas meja nih.... 
oklah meh aku tayang kt korang... asam pedas ikan mayong yg aku msk sabtu aritu... heheheh mcm org ngidam je nk mkn ikan mayong nih... hehehhe sedap tul dpt layan kepala dia... belinyer sekor je... heheheh korang kenal tak ikan mayong nih?

meh2 aku bg resepi kt korang yg nk cube yek...

Bahan2:

1ekor ikan mayong dlm 1kg (potong2)
3 ulas bwg putih (blend)
2 biji bwg besar (blend)
50-100gm lada kering (blend)
1 inci kunyit hidup (blend)
sedikit asam jawa
gule +garam 
3 biji tomato
1 ikat daun kelsum
2 btg bunga kantan

Cara2 nya:-

panaskan minyak, tumiskan semua bahan2 blend sampai naik bau n masak, lps tu masukkan sikit air, bile mendidih skit masukkan ikan, kecikkan skit api... bila ikan dh separuh msk, perasakan ngn asam jawa, gula garam, lps tu tambah air lg skit, masukkan tomato, daun kelsum ngn bunga kantan, bile dh mendidih matikan api n boleh mkn ngn nasi pns2



aku suke bt asam pedas pekat2

19 comments:

  1. Kakcik suka makan kepala ikan terutama bahagian matanya. :)

    ReplyDelete
  2. kalau dekat area pekan salak tinggi ade satu kedai je jual asam pedas ikan mayung... mmg best... suka tengok kuah pekat tue

    ReplyDelete
  3. fuyoooo...asam pedas...yummmm...

    ReplyDelete
  4. kakcik Seroja- hehehe dana pun kak, kalu kt kg bkn kami je antu mata ikan tp mak pun sama... lps grg ikan sume bute

    Hazman- mmg tak bnyak tmpt jual ikan mayong nih... kuah pkt2 baru syok lyn asam pds kn

    Lelamaisara- heheheh feveret nih, lg2 org johor

    ReplyDelete
  5. masih belum pandai masak asam pedas :)

    >_<

    ReplyDelete
  6. ikan mayong sedapnya...
    pekat pun pekat....

    ReplyDelete
  7. petang2 masuk sini
    tengok lauk ikan mayong asam pedas
    adehhh...lapar ler plak...
    my feveret nie dana..nak pekat2 camtu

    ReplyDelete
  8. terliur tgk !! asam pedas ni favourite saya

    ReplyDelete
  9. asam pedas pekat2 la sodap...:)

    ReplyDelete
  10. dee baru je masak asam pedas ikan terubuk..tapi fav anak2 asam pedas ikan pari lah...xde tulang..senang nak makan..hehehe..

    ReplyDelete
  11. mayong tu apa.. nama ikan ke?? :p

    ReplyDelete
  12. wow...mcm menarik..sedap ni..yum yum yum..
    i follow u ok.nt follow me back.

    http://johariblogger.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. cik Farizam-heheh takpe dik, pelan2 mule bt yg paling simple, mcm akak dulu, bt asam pedas lada hijau

    k Qhaifa Nur-kepala dia paling best kak

    Zana- heheheh... sama lah beb, rasa cam nk beli lg ko...melampau kn

    Liza- sama lah kite dik, pantang asam pds msti terliur

    papa Mifz- ya betul... kalu cair kurang kick skit

    BABY- heheh takdelah, header lama tuh...

    k Dee- terubuk mmg sdp tp nk mkn tu yg payah kak, bnayak beno tulang

    Ataicha- hehehe itu nama ikn lah ataicha oi... tak tau la tmpt lain panggil apa

    JO-blogger- hehehe mmg sedap, ok, nnti akak folow back

    ReplyDelete
  14. fuhh...mmg kehantuan aku ni kooo...lagi2 tang kepala..seb baik laki aku tak reti mkn kepala so aku leh sebat dengan sewenang2nye heheeheheh....sampai ketulang2 aku sedut.....aku pun suke pekat2....baru terangkat!!

    ReplyDelete
  15. Lieya- boleh geng ratah kepala sama2 lah kite ni yek... heheheh si edy tu pun tak reti mkn kepala... mmg aku nyer rezeki la heheheh...

    ReplyDelete
  16. tergoda ai akk oiii..
    sgt tergodaaa...
    credit utk akk sbb share resepi..
    best aiyan dpt mama yg rajin n pandai masak..nnt besar mesti body aiyan mantap..sbb mama masak sedap2

    ReplyDelete
  17. errr...jap nak google ikan mayung... hihihihi

    ReplyDelete
  18. suka asam pedas pekat2 jugak.. tp sy x makan ikan mayong.. tekak x leh terima la..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...