as salam sume kwn2,
selamat hari rabu, ptt nyer arini aku gi kursus... tp mls sbb emy takde, geng ngumpat ngn borak2 dlm dewan kursus tu takde... ahak2.... lgpun aku nk setelkan fail2 kerja yg dh melambak2 atas meja nih....
oklah meh aku tayang kt korang... asam pedas ikan mayong yg aku msk sabtu aritu... heheheh mcm org ngidam je nk mkn ikan mayong nih... hehehhe sedap tul dpt layan kepala dia... belinyer sekor je... heheheh korang kenal tak ikan mayong nih?
meh2 aku bg resepi kt korang yg nk cube yek...
Bahan2:
1ekor ikan mayong dlm 1kg (potong2)
3 ulas bwg putih (blend)
2 biji bwg besar (blend)
50-100gm lada kering (blend)
1 inci kunyit hidup (blend)
sedikit asam jawa
gule +garam
3 biji tomato
1 ikat daun kelsum
2 btg bunga kantan
Cara2 nya:-
panaskan minyak, tumiskan semua bahan2 blend sampai naik bau n masak, lps tu masukkan sikit air, bile mendidih skit masukkan ikan, kecikkan skit api... bila ikan dh separuh msk, perasakan ngn asam jawa, gula garam, lps tu tambah air lg skit, masukkan tomato, daun kelsum ngn bunga kantan, bile dh mendidih matikan api n boleh mkn ngn nasi pns2
aku suke bt asam pedas pekat2 |
Kakcik suka makan kepala ikan terutama bahagian matanya. :)
ReplyDeletekalau dekat area pekan salak tinggi ade satu kedai je jual asam pedas ikan mayung... mmg best... suka tengok kuah pekat tue
ReplyDeletefuyoooo...asam pedas...yummmm...
ReplyDeletekakcik Seroja- hehehe dana pun kak, kalu kt kg bkn kami je antu mata ikan tp mak pun sama... lps grg ikan sume bute
ReplyDeleteHazman- mmg tak bnyak tmpt jual ikan mayong nih... kuah pkt2 baru syok lyn asam pds kn
Lelamaisara- heheheh feveret nih, lg2 org johor
masih belum pandai masak asam pedas :)
ReplyDelete>_<
ikan mayong sedapnya...
ReplyDeletepekat pun pekat....
petang2 masuk sini
ReplyDeletetengok lauk ikan mayong asam pedas
adehhh...lapar ler plak...
my feveret nie dana..nak pekat2 camtu
terliur tgk !! asam pedas ni favourite saya
ReplyDeleteasam pedas pekat2 la sodap...:)
ReplyDeletetukar header lagi hehe.comel
ReplyDeletedee baru je masak asam pedas ikan terubuk..tapi fav anak2 asam pedas ikan pari lah...xde tulang..senang nak makan..hehehe..
ReplyDeletemayong tu apa.. nama ikan ke?? :p
ReplyDeletewow...mcm menarik..sedap ni..yum yum yum..
ReplyDeletei follow u ok.nt follow me back.
http://johariblogger.blogspot.com
cik Farizam-heheh takpe dik, pelan2 mule bt yg paling simple, mcm akak dulu, bt asam pedas lada hijau
ReplyDeletek Qhaifa Nur-kepala dia paling best kak
Zana- heheheh... sama lah beb, rasa cam nk beli lg ko...melampau kn
Liza- sama lah kite dik, pantang asam pds msti terliur
papa Mifz- ya betul... kalu cair kurang kick skit
BABY- heheh takdelah, header lama tuh...
k Dee- terubuk mmg sdp tp nk mkn tu yg payah kak, bnayak beno tulang
Ataicha- hehehe itu nama ikn lah ataicha oi... tak tau la tmpt lain panggil apa
JO-blogger- hehehe mmg sedap, ok, nnti akak folow back
fuhh...mmg kehantuan aku ni kooo...lagi2 tang kepala..seb baik laki aku tak reti mkn kepala so aku leh sebat dengan sewenang2nye heheeheheh....sampai ketulang2 aku sedut.....aku pun suke pekat2....baru terangkat!!
ReplyDeleteLieya- boleh geng ratah kepala sama2 lah kite ni yek... heheheh si edy tu pun tak reti mkn kepala... mmg aku nyer rezeki la heheheh...
ReplyDeletetergoda ai akk oiii..
ReplyDeletesgt tergodaaa...
credit utk akk sbb share resepi..
best aiyan dpt mama yg rajin n pandai masak..nnt besar mesti body aiyan mantap..sbb mama masak sedap2
errr...jap nak google ikan mayung... hihihihi
ReplyDeletesuka asam pedas pekat2 jugak.. tp sy x makan ikan mayong.. tekak x leh terima la..
ReplyDelete