Wednesday, November 14, 2018

Resepi Blegudek Ubi @ Ubi berempah


As salam semua kwn2,

Hari ini rasa rajin lak nk share resepi orang jawa, tak tau lah jawa indonesia kenal ke tak?
Tp ni menu orang kampung aku, mak aku biasa buat ni, selain mkn ubi kayu rebus dgn sambal, buat pengat atau getuk, masak blegudek ni antara menu yg biasa kami dpt mkn klu kt kampung.

Saja aku share, mana tau ada kwn2 yg nk cuba kan.... buat tukar2 rasa kan

Bahan2:

Ubi kayu yang sudah di rebus empuk
3 ulas bwg putih - di mayang halus
3-4 biji bwg merah kecik - di mayang halus
segenggam bilis - goreng dulu
1 sudu kecik serbuk kari
2 sudu bsr minyak masak

Cara masak:

- tumiskan bwg merah dan bawang putih tu hingga naik bau... lepas tu masukkan sedikit serbuk kari
- tambahkan sedikit air, perasakan dgn sedikit garam lps tu masukkan ubi rebus... gaul2 hingga rata...
-  Bila semua dh rata, akhir sekali masukkan ikan bilis yg dh di goreng td... gaul rata dan siap
- sedap di makan panas2... nk makan ngn sambal pun sedap... 


* Ubi blegudek ni kalau tak abis, aku simpan dlm peti je, n aku suka goreng ubi blegudek ni ngn bancuhan tepung mcm goreng pisang tu.... jadi lagi sedap tau ubi goreng tu sbb rempah2 blegudek tu ada... 
selamat mencuba kwn2...


Beli ubi kayu ni 3 batang je masa kami kt kuala terengganu tuh... mmg jenis ubi kayu warna kuning

Ini la hasilnya bila dh siap masak... lagi cantik warna nya bila ubi tu pun dh kuning, empuk n lemak pulak tu

Tuesday, November 13, 2018

Majlis sejambak kasih pengikat sayang

As salam semua kwn2,

Meh nk kongsi ngn korang majlis sekolah aiyan sabtu baru ni

Majlis Sejambak Kasih Pengikat Sayang dan Majlis Graduasi 2018, ppki sekolah polis depot
yang diaorang buat kt Menara Arina Uniti, Kg Baru

Majlis ni utk murid2 ppki je bukan utk semua, kami yg nk join dewasa kene byr rm40 dan kanak2 rm25, mula2 mcm rasa mahal... tp takpe lah untuk aiyan... bkn selalu kn

Majlis tu bertema bollywood n kasual...
Bersekali dengan majlis hari jadi, semua murid ppki dapat hadiah hari jadi... beruntung lah mereka2 ni, hadiah nya bantal yg ada muka dia n alat tulis
Hadiah bertuah pun semua yg hadir dapat ...

*PPKI = program pendidikan khas integrasi

meriah tp simple

adalah pentas kecik ni simple2 je pun

Kami lah yg konon2 nya ikut tema... dia pakai kurta tp dh mcm baju melayu

teman semeja kami... anak dia dh darjah 6, n sgt aktif dpt banyak anugerah

dia tak patutnya join menari pun... tp dia menari sampai ke depan hahahha


cikgu2 buat persembahan sekali ngn murid2 darjah 6... tp ada 2 org murid darjah 1 yg nyelit


siap menari pair ngn cikgu dia lagi... aduhai anak2 

dia join ngn papa dia main mumia nih, dpt no 2

dapat hadiah ni, sponsor dr pustaka negara utk hadiah bday
semua dapat hadiah cabutan bertuah, ini dia punya... 

last2 tu ramai dh balik, tp dia sibuk lg bergambar ngn cikgu2 dia

3 genduts

belon tu, cikgu bagi kt dia... suka la dia

ni hadiah cabutan bertuah dia kotak merah tu
 ngn isi beg hitam tu.... bantal n alat tulis


Monday, November 12, 2018

Terima Kasih papa


As salam semua kwn2,

Setelah hampir 2 tahun usia hp samsung J 7 prime ku, akhirnya dpt hp baru

Macih en papa.... 
Mula2 cadangkan kami nk amik plan celcom yg dpt note 9 tu,
 Bayar rm1200, amik plan dia yg platinum plus bulan2 bayar rm188 selama 24 bulan.
Tapi masa tu note 9 tu takde stok, jd kene tunggu lah sampai ada stok... sementara tu aku usha2 la hp samsung lain... dh alang2 edy nk belikan kn.... 


Pastu ternampak la hp nih, ada triple kamera... waaaaaa
trs sekodeng psl spec n harga... mampu milik
CUti deepavali tu, kami pun lps breakfast pi lah kg wangsa walk, dpt lah kita pakai hp baru... 
RM1300+-, senyum lebar lah kita kan
Kalau beli note9 tu, harga pasaran rm3699, walaupun boleh byr bulan2 tp rm200 utk bil telepon rasanya tak pe lah... hahaha

Aku pilih samsung A7 
Dah puas belek bab nk amik gambar cantik... msh lum abis godeh lg.... tp yg penting puas hati ngn hasil nya.... 
masih tak mahir lg lah...kene godeh2 lg belek2 n study lg hahahha


gambar dr tingkat 20 menara arina uniti kg baru... 

nampak lg sharp lah klu dr kamera depan... segala jerawat jeragat nmapk
besar sikit je dr j 7 dulu

cari casing tp masih takde lg kt kedai casing area wangsa walk tu... guna jelah casing yg samsung bagi
jernih sgt aku tampal ngn stiker dinosor aiyan

triple kamera tu yg menggoda aku hehehhe


Friday, November 9, 2018

Terjah kuala terengganu


As salam semua kwn2,

Sambungan kisah balik kerteh tanpa plan tu.... jadi kami gerak ke kuala terengganu pagi sabtu tu, bila dh sampai tu pusing2 cari tudung bawal yg aku nk sgt cari, pastu lunch baru cari hotel.  Kami guna hotel.combine utk cari hotel.... dapat la hotel dengan harga yg murah n selesa.... Lagipun nk stay utk semalam je n pagi tu dh check out.

Petang tu sempat la jln2 tepi pantai jap... sbb si aiyan pun dh asik tanya bila nk jln2 tepi pantai kan
Kami tak pegi ke psr payang pun, sbb tak plan, bajet pun takde,... tkt bila pegi kang terbeli la benda2 lain kan... jd baik kite tak pyh singgah

Tp balik kl ahad tu kereta kami tetap penuh ngn macam2 barang... ngn kek gula hangus yg mil buatkan, ngn kopok keping... ngn sabun, baju2

Ini lah dia yg di cari2.... tp bila dh pakai mcm tak kene je ngn muka aku... entahla

Bilik hotel yg simple je... tp best sbb ada tingkap

dia punya almari kecik tp lengkap... siap ada iron n iron board lg tau

RM119 je, katil 2 jd saiz king bila disatukan


layan sate ikan kt tepi pantai batu burok

sedap lain mcm sate ikan kt situ ngn yg biasa mkn kt kl

main buih mmg wajibla utk dia... kami tak lama dlm 30minit je kt pantai ni

ni masa kami otw balik kl... senyap sunyi bila tengok dh tido rupanya

ini lah kek gula hangus mil buatkan.... siap bwk 4 biji... 

Thursday, November 8, 2018

Resepi ketupat sotong terengganu

As salam semua kwn2,

Selalunya hari khamis mesti aku bt ntry photo diary, tp hari ni takdak.... aku nk share resepi ngn korang

Resepi ketupat sotong versi terengganu
Tiap kali balik kg mmg ada je permintaan nk suh mil aku masak....
sebelum balik tu edy dh tanya, nk suh ma msk apa?....

Aku ckp takmo nasi minyak, ns dagang pun takmo, pulut pagi pun tak nk sbb selalunya msti aku minta.... aku nk suh mil aku btkan ketupat sotong...
Tp edy kata bukan musim sotong yg panjang2 tu, takpe... jnji sotong
Pagi jumaat tu, cari sotong kt pasar pagi... beli la sekilo

Tgri tu adik ipar aku masak gulai ayam kampung, sempena dia baru dpt gaji... lps tu ada akak ipar datng umah mil n msakkan ayam grg kunyit lak.... ingat tak jd lah ketupat sotong tu

Rupanya petang tu mil ku buat jgk... sempat la tgk dia msk mcmne, siap bg resepi lg....
senang rupanya....

Bahan2 untuk ketupat sotong:

10 ekor sotong sedang, dibersihkan ( tp masa ni mil aku tak buang semua yg warna purple tu)
500 gm beras pulut, basuh n tapis
1/2 biji bwg merah besar , mayang halus
1/2 inci halis, mayang halus n potong panjang
sedikit halba
sedikit garam
1 kotak santan
4 kotak air ( gunakan sukatan kotak santan tu)


Cara masak:

- masukkan sedikit beras pulut ke dalam sotong, tinggalkan suku bhg atas utk kita cucuk ngn lidi
- susunkan semua sotong tu dlam periuk, masukkan hirisan bawang, hirisan halia dan halba
- masukkan santan dan air... biarkan air tu menutupi sotong2 tu
- masakkan dengan api sederhana untuk 20 - 30 minit lebih kurang atau bila sotong tu dh mula timbul
- bila nampak air dh makin surut, n sotong tu mcm dh msk baru masukkan sedikit grm
- siap....

Senang rupanya nk buat... lps ni nk try jgk la bt sndiri
Ketupat sotong terengganu tak sama dengan kelantan punya tau, jgn tertukar kwn2...

masa ni dh separuh masak dh, baru mil panggil aku... dia ingat aku tido
masa ni dh masak, dh matikan api... 


masa ni try test dulu sekor, tgk isi... dh sedap dh... 



tengah nk menyantap masa nih.... layan betul rasanya

Wednesday, November 7, 2018

Balik kerteh tanpa plan

As salam semua kwn2,

Lamanya tak bersiaran, almaklum dr khamis aku cuti sampai lah ke hari ni.

Otak pun dh rasa ketepuan bila nk mula keje semula hehhehehe

Kami sebenarnya tak plan pun nk balik kerteh, sbb kami plan nk balik johor cuti maulud nabi nnti, tp kebetulan edy ada kerja di kemaman n kuala terengganu, jadi dia ajak kami balik kg sekali... org dh ajak kan... kite ni ikut jelah jadi aku ngn aiyan kene la ponteng.

Kami gerak balik rabu petang tu, sampai dh mlm... kamis pagi2 tu edy dh kene pi kemaman utk site visit, petang baru dia balik... kami ddk umah je
Jumaat tu baru kami jln2 ke pasar pagi kt kerteh, esoknya sabtu pagi kami ke Kuala terengganu pula sbb edy kene amik dokumen kt situ pada ahad.



songlap seluar kain batik mil aku... sedap gk pakai sarung je

kami sampai dh lewat... penuh org... awal pagi tu hujan, kul 8 lebih baru kami gerak

rambang mata nengok... nsb aku kuat iman... beli 2 jenis je... 

nasi kerabu... menggoda betul... pakkal mil aku dh masak sarapan kt umah.. tgk jelah

mil ku yg baju oren tu, laju bebeno dia jalan

papa yg kene pegang tgn dia, klu tak semua benda dia nk beli

jumaat petang tu sampai la ke subuh sabtu tu hujan je... berkabus sana sini..

masa ni kami otw ke kuala terengganu... kabus tebal... tgk jgk air sungai yg penuh tu.... musim tengkujuh kn

baru 2 hari tak diet mama dh bulat dh... redho jelah