Wednesday, February 20, 2019

jalan2 ke ladang melon hulu langat

As salam semua kwn2,

cerita ahad lepas, aku ngn aiyan pegi kt ladang boss en papa kt hulu langat, saja nk ajak aiyan tengok pokok melon camne rupa dia, nsb la kami sampai pagi sbb kul 11 tu dh terik macam apa.

Ladang tu boss edy punya, kebetulan boss dia ada tanah utk stor company dia kt hulu langat, tanah tu luas jd dia try usahakan melon.  Kebetulan site projek edy dekat2 situ jgk n dh siap jd bos nya minta tlg dia n sorang lg kwn utk jual buah2 tu. 


gaya mcm bos2 konon la... tp mcm nk terkentut mama tgk aiyan cangkung tu

buah dia dh tak besar sgt.. comei2 je

ni pun takde dh yg bsr sampai 1.5 kg

takmo ddk diam, ada je nk di kejekan... mcm tokey nih

kami melawat pokok yg di tanam belah atas... masih belum matang lg sbb daunnya masih hijau2

melon warna kuning ni masih belum ada yg di jual,aku pun tak tau apa nama dia ntah

tak abis2 ngn peace dia tu

sibuk nk timbang bila nampak papa ngn acik zali buat... 

melon jenis hijau yg besar n bulat ni agak kurang sambutan

ni yg bahagian atas, mmg nampak subur hijau lagi... 

diaorg dh matikan aliran air buah2 ni tunggu masa utk matang je ni

comei je, lbh kurang 1 kg je ni

jumpa yg kecik je, sebesar penumbuk aku je... siap boleh simpan dlm hbeg

Tuesday, February 19, 2019

Bila cik Oven ku merajuk

as salam semua kwn2 ,

salam selasa kwn2

Aku nk cerita ngn korang pasal oven aku, ingatk tak dulu aku rajin masak macam2 kt oven, bakar ayam sekor2, bakar kek, bakar lasagna n macam2 lagi lah...

Tp sejak aku pasang coway pada 2016 aku terpaksa simpan oven aku tu, ruang kt dapur umah aku takde.... dapur kecik kn, jadi ku korbankan la oven tu.  Jadi masak apa2 aku guna magicpan je... tp bila dh pindah umah ni n dapur pun agak luas n ada banyak ruang utk ovenku, aku pun nk try dia semula

Jumaat mlm tu aku tryla masak ayam bakar mayo, lepas 2 tahun lebih baru guna semula, merajuk dia ko aduhai
Api belah bawah tak nyala pulak, timer dia pun tak berapa nk ok, nk kene pi baiki la nampaknya
Masa tu kene lah aku balik2 kan ayam tu manually je, jnji ayam aku tu masak, segala sayur2nya pun masak, kentang tu aku tak rebus dulu aku bakar trs je

*sesiapa yg nk try, korang cari kt bahagian resepi tu tau

Ini lah cik oven ku, dpt masa kawin ni... bff2 ku hadiahkan, syg ni
ayam yg dh kita perap lbh kurang 30min... lps ni nk try bakar ayam sekor lak

tgk... api bawah tak nyala kan... harapnya boleh la di baiki nnti

agak hitam sikit la belah atas tu... tp janji masak elok semuanya

menggoda tak hehehhe... 



Monday, February 18, 2019

Tetamu special rumah kami

As salam semua kwn2,

Salam isnin kwn2 ye, jgn la kite melemaukan diri kita di hari isnin ni ya

Minggu lepas kami ada tetamu istimewa, family pil datang dr kampung tumpang tido kt umah kami rabu mlm, mil ada temujanji kt HKL jd singgah tido umah kami pastu lps temujanji tu singgah lak umah adik ipar n pagi jumat tu balik ke kerteh.  Selalunya mil ngn adik ipar je yg dtg klu mil ada temujanji tp kali ni fil n 2 org lg adik ipar ikut... aiyan la paling seronok

Tetamu istimewa lg 1 tu, mmg paling spesel tuh, jiran blok depan hehehhe
Jumaat tu maktek ada kata sabtu nk dtg jln2 umah sbb faizalnya kerja, selalu dia akan dtg lps zuhur tp tup2 pagi tu lps edy kuar dgr org bagi salam... 
Nsbla aku mmg masak sarapan lebih... 
Mmg riuhla umah kami sabtu tu, satu umah si aisyah tu jelajah... sampaikan lps diaorg balik asar tu, aku tertidur kepenatan... 

sebelum diaorg balik, amik gambar dulu... belakang tu adik ipar yg drive kete

adik ipar lelaki tu tgh ulang alik amik barang nk mskkn dlm kete yg lain2 sbuk la amik gambo hehehe

ajak diaorg dinner dulu pastu baru ke umah adik ipar kt cheras
pagi sabtu tu masak mehun grg ngn noxxa.... nsbla masak lebih
sabtu pagi tu, betul2 lps edy kuar umah dgr org bagi salam... 




riuh umah kami dek kerana farah aisyah ni... 

selamba je dia msk dlm kotak mainan abg aiyan, nsbla si aiyan tak kisah je

dlm kul 4 lbh baru bangun tido, ibu nya baru nk lelap dh kene kerjekan ngn dia... 

suruh dia kemas mainan tu lps adik nya balik, dia lak bt sepah sambil sambung main.. sabo je 


Friday, February 15, 2019

Resepi Nasi Ayam Thailand ala Dana

As salam semua kwn2,

Maaf dh 2 jumaat tak dpt bersiaran, lama lak tak share resepi kan... kali ni aku nk share ngn korang resepi nasi ayam thailand yg viral tu.  Walaupun dh ramai yg cuba n share resepi kn, aku pun nk share jgk... mana tau ada yg nk try lps jln2 blog aku nih

Lagi lah cara nya mudah, sedap lak tu...
Nasi ayam biasa aku jarang sangat buat sbb rasa mcm cerewet skit, yg ni mudah... ayam tu rebus je pastu masak sekali dgn nasi...
yg paling penting senang nk masak  dan sedap hahahhaha

Bahan-bahan:

Nasi Ayam:
4 cawan beras- cuci dan toskan
6 cawan air rebusan ayam
ayam yang telah di rebus

sedikit garam

Sup:

1 ekor ayam di belah 4
1 pokok akar daun sup ( kalau takde pun tkpe)
1 pokok akar daun ketumbar
2 inci halia- potong kasar
2 ulas bwg putih- diketuk
1 bunjut sup
1 kiub ayam
sedikit garam
air secukupnya, utk memasak nasi n sup
daun sup

Sos:
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar kicap lemak manis
sedikit  air limau
10 biji cili api & cili bangla merah
1 sudu kecil cuka ( kalau tak bagi pun takpe)
daun ketumbar ( kalau takde pun takpe)
1 ulas bwg putih - cincang
Sedikit air panas
* kalau ikut resepi yg betul patutnya masak sos nih tp sbb aku takde dapur jd aku guna air panas je, tp tetap ok je sos tu

Cara masaknya:
- Mula2 kita masakkan ayam dan bahan2 sup dengan noxxa selama HP 10min
- lps 10 min, keluarkan ayam dan ketepikan
- Simpankan separuh air rebusan tu utk jadikan sup
- masukkan beras yang kita dah toskan tadi ke dalam air rebusan td dan susunkan ayam yg kita rebus td atas beras tu, masak HP 8 min
- Lepas 8 minit, keluarkan ayam dari nasi dan taburkan sedikit daun sup, siap
- kita campurkan semua bahan2 sos dalam satu tempat dan gaul2 hingga sebati


* sorry lupe lak nk amik gambo masa nk rebus ayam

lepas kita dh rebuskan ayam tu
masukkan beras dalam air rebusan dan susun ayam atas beras utk masak nasi

lepas dh masak nasi tu... 

air rebusan tadi tinggal tambahkan daun sup je

walaupun nampak simple je tp bila dh tuang atas ayam... sedap oooo


walaupun simple je tp rasa nasi ayam ngn ayam tu yg moist n sos tu sesuai sangat.... 

Thursday, February 14, 2019

photo diary #5/2019

As salam semua kwn2,

berjumpa semula kita di hari khamis yg syahdu ini... 

Malam tadi mil, fil n adik2 ipar aku sampai umah... pagi ni mil aku ada appointment kt HKL, jd tidur rumah kami.. tp diaorg sampai dh lwt kul 11 malam, aku compom2 dh tido.  Tp pagi awal2 dh bangun masakkan nasi grg ngn buatkan teh o sebelum gerak pergi kerja.  Malam ni ajak diaorg mkn sama pastu baru diaorg ke rumah adik ipar aku yg kt cheras lak.

Jom la kita nengok gambar sambil bercerita ya kwn2... 

masa kt kampung, ada 1 kedai mkn tu setiap pagi rabu ada menu mee rebus...
sanggup abah belikan utk kami bt sarapan pagi tu...


kuat kene gelak paksu ni sbb pakai seluar kain batik... hahhaha
dia kata stail pe

abah belikn anak2 burger nih, sbb si bongsu kata nk makan burger...
rm2 je burger daging ni...sedap lak tu

pagi2 aku pegi depan tv takde org, senyap sunyi je... rupanya bdk 2 org ni melepak kt bilik adik pempuan aku sambil main hp... si aiyan mmg ngekor je paksu dia ni
rabu, 6hb petang tu adik bongsu aku pi umah atuk, aku pun join sekali..
dtg umah atuk borak2 sambil layan dia bercerita mmg rutin setiap kali balik kg
pagi tu aku suh si aiyan kejutkan paksu nya bangun subuh , senyap je sekali aku sekoden... dia boleh belasah main hp paksu lak... bkn kejut

kamis pagi, 7hb sebelum gerak sempatla pusing2... baru perasan durian belanda mak dh besar buah nya, nsb belum masak lg


pagi2 ajak aiyan pusing2 sampai depan umah, mcm exercise la kononnya... 


redup je mandang pokok2 depan umah ni... ni dari tingkap bilik... 

siap jgk la susun segala tupperware dlm almari...

ni pun banyak yg entah hilang kt mana...
susah betul ngajar dia tiup buih tu... suh tiup bukan kuar buih tp air liur je hehehhe

selalu balik kerja, lps paking tu kalau tak sempat singgah umah maktek...
kita main jumpa jauh2 gini
itu ecah ngn makte tunggu depan balkoni diaorg


Wednesday, February 13, 2019

Jom membeli buah melon dr ladang

As salam semua kwn2,

Nak cite kt korang ni pasal laki aku yg jd penjaga ladang n penjual buah melon ni... 

tp bukan la ladang dia, ladang melon bos dia... kebetulan dia baru abis siapkan projek kt hulu langat, boss dia minta jualkan buah2 melon ni.  Dr minggu lps lg dia jual tp just pasang banner je, dia kata tak ramai sgt org beli. 

Bini dia ni pun laju2 lah ltk kt wassap, kt fb n ig lps tu ramai gk yg berminat membeli, siap ada yg dtg terus ke ladang lagi... 

Buat masa ni ada 4 jenis buah, tp aku rekemen sgt kt korang 2 jenis nih... mmg harum, manis , ranggup n juicy

cantaloupe ngn pink sweet, tp cantaloupe tu kalu baru sehari 2 mmg ranggup dh msk hari ke 3 jd juicy sgt n manis... pink sweet mmg manis, juicy n wangi... best lah

2 lagi buah tu, sedap juicy tp tak manis sgt... kalau nk dijadikan coctail ke nk buat air sesuai lah bg aku

Kalau sesiapa yg nk try ke ladangnya, boleh pegi ke alamat ini tau 

Rockmelon hulu langat
Batu 14 Kg, Sungai SOP, Hulu Langat, 
Boleh hubungi En. Zali 01123093021

kot2 ada sapa2 berminat kan

masa lps petik rasa dia manis rangup, bila dh 2 ke 3 hari dia jd juicy n makin manis
ini mmg manis sgt, harum lak tu
untuk yg tak suka manis mmg sesuai melon ini, tp edy kata takde banyak permintaan melon ni

4 jenis ni yg dh di tuai, ada lg sejenis dua yg msh blm matang utk di petik

ini buah nya besar, tp tak begitu manis... tp buat jus atau jadikan dessert sedap


gambar yg aku up kt socmed aku sebagai promosi, mmg menggoda sbb lps tu ramai yg tanya
ini cantaloupe

ini pink sweet... nampak kan oren2 tu... bila dh makin lama mkin nampak teraang warna tu n makin harum

ini isi nya... nampak juicy kan

makan lak time panas2... aduhai

bekal kudapan semalam kt opis

kebetulan cantaloupe ni dh 4 hari kt umah, dh masak sgt.. juicy jdnya tak ranggup lg..
bekal arini pulak

ini ladangnya
 
mula2 akak ni oder ngn aku 10 biji je, sekali dh sampai sana rasa buah nya...
terus jadi 30+ biji dia borong

akak ni dr putrajaya pun singgah... siap jln2 kt ladang nya lg