Monday, December 31, 2018

Selamat tinggal 2018

As salam semua kwn2,

Maaf dr jumaat senyap, aku cuti sampai arini.... plannya konon kt umah pun nk bt entry tp hampeh πŸ˜…

Selamat tinggal 2018
Selamat datang 2019
Moga kita sentiasa dlm LindunganNya
Moga kita diberi kesihatan yg baik, dipanjangkan usia n sentiasa berbahagia...

πŸ€—πŸ˜

Jumpa lg tahun depan... 

Thursday, December 27, 2018

photo diary #28/2018 PD terakhir tahun ini

As salam semua kwn2,

Tak sangka dh minggu terakhir 2018, cepat betul masa berlalu rasanya... Rasanya macam baru hantar aiyan ke sekolah dh nk masuk darjah 2 dh tahun depan.

Esok dan isnin aku cuti, saja last2 nih baru sempat nk bwk aiyan jln2.... 
Kebetulan kami nk pindah rumah, jadi tak dpt nk cuti or jalan sangat.  

JOm lah kita tengok gambar apa yg ada... 

1st time try drumet tesco, sedap jugak weiii harga pun murah

sblm ni dgr adik aku ngn kwn2 dok cite kata sedap... eh mmg betul lah

Bekalan keropok kt umah... ni sekejap je abis... 

Ahad baru ni pegi ke kedai Hari-Hari nk carikan beg dia... mama berkenan ngn beg ini

tp dia tetap nk beg ini jugak... apada

selain brooch kecik, ini benda yg selalu hilang ghaib... mmg pelik


Isnin lps punya gambar... mmg syg betul dia kt adik dia

comei sangat tau dia ngn tudung nih.... geram maklong tgk

mlm kelmarin, msk spageti cabonara... tp tak rasa nk mkn spageti... sedap pulak mkn fries ngn kuah cabonara 
semalam pagi mls nk msk sarapan gara2 leher tu, buat tlr nih je... pastu edy bungkus je sarapan
semalam aku mc, gara2 sakit leher... dh mcm robot rasanya tak blh nk gerakkan kepala

Wednesday, December 26, 2018

Lirik lagu seventeen... Kemarin

As salam semua kwn2

Harini aku mc... sakit leher, sampaikan jd robot semalam... 
Sejak sabtu lps kita digemparkan dgn kejadian tsunami di pantai anyer, banten indonesia.

Kisah yg menyayat hati tentang kumpulan seventeen yg kehilangan 3 org ahli meninggalkan seorang je penyanyi nya.... sedih n sangat sayu kisah semua mangsa
Salam takziah n alfatihah bt semua mangsa

Sejak itu... aku sering terdengar lagu ni...
Nyanyian kumpulan itu, bila didengar sekarang sangat syahdu, sedih dan sebak... 

Lirik lagu ni mcm dibuat khas utk kejadian ini... 

Liriknya sgt sedih... mmg blh mengalir airmata

Monday, December 24, 2018

Pergi ke Kedai Berhantu

As salam semua kwn2,

Bosan betul harini, opis aku lenggang gila, sunyi sangat2... ramai org sambung cuti krismas esok.

Aku mula2 niat nk cuti gk tp sbb bos aku dr minggu lepas dh cuti pastu dia nk sambung cuti sampai akhir tahun n cuma hari ni dia dtg keje, jd kene lah aku keje... banyak kerja2 tertunggak perlu di setelkan sementara dia ada.

Semalam, lps sarapan kami pun berjalan2... hasrat hati nk cari magic sponge konon2 nk bt sental periuk belangga lah, ajakla edy pi eco, kedai berhantu tuh

Pergi kt aeon big wangsamaju.... kami sampai sebelum kul10, jadi menunggu lah kejap
Saja pergi awal takmo sesak sangat, hasrat nk cari 2-3barang je... keluar2 sana penuh bakul, plan paling2 mahal abis rm50 kot sekali rm70++ tp yg sadisnya takde pun magic sponge tu,
Lps tu ke diy lak baru jumpa span tu kt situ... ampeh je kan

Mmg betul2 berhantu kan kedai ni

bdk ni yg dh tak sabar nk msk.. nk cari mainan dia

masa ni dh ada org tunggu jgk mcm kami

entah apa2 je lah yg di beli kan... nsb bakul tu kecik

sikit punya panjang bill hehhehehe

Friday, December 21, 2018

Pengertian kUih Koci idaman hati

As salam semua kwn2,

Salam jumaat kwn2,jumaat terakhir di tahun 2018.  

Korang minat kuih koci? aku minat... antara kuih2 tradisional yg aku minat n makan, sbb aku kurang suka kuih yg manis2 nih.

Dapat lak yg pakai pulut hitam ni, ada santan kt luar tu... lembut inti lak kene lah kelapa, banyak juicy bukan lah putih pucat n seciput je

Mau 5 biji pun rasa nk lagi hehehhee (dsr tamak)
Aku koci ap2 pun ok je, tepung biasa, campur labu ke campur keledek ke, jnji inti kelapa, klu inti kacang hijau kureng sikit

koci sedap nih

ada santan keliling koci tuh... 

ini kelapa, manis n banyak... (manis yg sedang2 tak la manis terlalu sgt) 

Thursday, December 20, 2018

Photo diary #27/2018 potluck opis


As salam semua kwn2,

Selamat hari khamis yg sejuk ye kawan2, sejuk sbb ekon bilik sya dh ok..... bos aku pulak cuti arini n esok, jd kerja takde sangat... Kurang pergerakan lagi lah sejuk

Minggu ni masih lg kerja spt biasa, takde pi cuti2... sian si budak gendut kecik tu ddk umah je.... papa nya ssh nk cuti, kata akhir bln ni baru nk cuti sekali ngn nk pindah barang2.  Alhamdulillah blh pindah jgk ke rumah kami sendiri... 

Oklah, jom kita layan gambar sambil bercerita....

tengok bibir atas aku, kembong sebab mlm tu kene gigit semut... aduh

penat maklong panggil dia takmo pun gerak, dok la ngn abg aiyan nya

semalam ada bt jamuan potluck ujung tahun... tgh msk nasi kt opis

Nasi minyak ngn nasi putih... bau dia semerbak se opis

Kari dalca tp boh bendi sbb terlebih beli, ini masak kt opis jugak tp tingkat lain
ini pinggan aku, terlebih amik bendi... tp mmg peberet kn

ini rojak buah versi terengganu... 1sti time mkn mula2 mcm sedap tp takblh nk terima dek tekak aku ni...
rasa dia lain sikit

tiap ahli kelab dpt tuala ni... best jgk

gambar minggu lps ni, maktek br tunjuk... masa aku belikan maktek tudung...
pakaikan ecah tudung si aiyan pun sarung jugak... cpt2 suruh dia bukak nnti papa marah
aku tak suka sgt warna hitam plain gini tp terpaksa pakai warna ni sbb ni je color yg sesuai ngn baju ni...
tak selera lak nk pakai tudung merah menyala tu... udah ini je baju batik yg available

Wednesday, December 19, 2018

My Samsung galaxy A7 2018

As salam semua kwn2,

Aritu aku ada cite kt korang kn yg edy ada belikan hp samsung galaxy a7 utk aku.  Beli masa cuti deepavali aritu, aku sangat teruja ngn telefon tu sbb dia ada 3 kamera belakang.  Mmg la skrg banyak hp yg ada 3 kamera, bahkan ada yg 4 kamera kan... Aku ni ssh nk tukar jenama lain kalau dh biasa dengan yg ada.  Huawei ke oppo ke iphone ke aku ttp pilih samsung kot. Mudah kerja sbb dh biasa pakai

Aku teruja sgt ngn kamera dia yg best n ada bokeh background, puas la duk cari tutorial psl tips n tricks pasal samsung A7 nih, Puaslah cari camne nk bg nampak bokeh background tu ada bentuk2 lain... 
Lps tu kamera depn dia 24mp lagi la aku teruja, siap ada flash lagi... utk yg gila selfie n suka amik gambar mmg aku rasa in love dgn hp nih.



Awal2 tu takde lagi casing lawo, casing yg dpt tu aku tampal lah dgn sticker aiyan
ni lah spec penuh hp nih.... bg aku dh cukup best lah ni

puas lah selfie hari2... mampos hahahha
lps dh pakai hp ni lebih sebulan baru aku dpt jumpa tips utk guna yg ini
ini gambar aiyan, sebelum aku gunakn background blur tu...

lps aku gunakan background blur n guna bentuk star.. nampak lampu2 tuh
lampu2 belakang edy tu jd bentuk rabbit

blh tukar ikut suka bentuk backgroud tuh... mmg syok sendiri lah


selain tu, banyak pilihan utk selfie... 

ada banyak pilihan camera modes.... 

yg boleh buat gambar yg di ambil tu nampak cun...



Tuesday, December 18, 2018

Mee Siput goreng


As salam semua kwn2,

Korang pernah makan mee siput? ada org panggil jgk mee sanggul, tp tu mcm lain sikit

Biasanya kalau ke muar senang la jumpa nih, tp ada jgk banyak tempat RnR sepanjang hiway plus menghala ke selatan ada jual mee siput nih.  Aku tak pernah msk jadikan sup ke msk mcm mee ke biasa aku goreng garing je pastu mkn ngn sambal hehehhe

Layan wei... org johor mmg anggp ni jajan lah, bdk2 yg membesar tahun 90an mmg kenal lah jajan nih

sialp masa grg ni minyak tak panas sgt, tp ttp sedap mkn ranggup2

mkn dengan sambal merah, sambal kicap or sambal hijau mmg mantops

kredit utk google, amik gambar kt sana je... gambar sblm grg lagi


Monday, December 17, 2018

Resepi Terung Garang Asem

As salam semua kwn2

Salam isnin kwn2...

Harini ini nk share resepi ngn korang dulu, kot lah pernah share dulu2... tak salah share lg kot kan...
Boleh la kwn2 cuba resepi nih yg mmg sedap n mantops bagi aku hehehhe

Resepi ni mak aku yg ajar, mmg selalu dia akan msk ni kalau beli terung.... bila dh kawin aku lak msk masakan ni n edy pun suka. Kalau beli terung mesti dia suruh masak masakan ini

Bahan2:

4 batang terung sedang- potong ikut suka korang jnji jgn kecik2... ( nk pakai terung jenis lain pun boleh)
20-30 biji cili api- tumbuk (terpulang pd korang nk pedas mana)
4 ulas bwg putih - tumbuk
4-5 ulas bwg merah kecik - tumbuk
sejemput bilis - tumbuk
1 sudu bsr asam jawa paste
1 sudu bsr gula
sedikit garam
air

Cara Masak:

- tumiskan semua bahan tumbuk dengan sedikit minyak hingga naik bau
- masukkan terung dan tambah sedikit air, gaul2 bumbu dengan terung lps tu tutupkan kuali biar terung empuk
- tambahkan sedikit lg air, tambahkan asam jawa dan gula
- perasakan dengan garam.... bila nampak terung dh empuk bolah matikan api

bumbu nya aku suka tumbuk kasar.... terung tu pun besar2 aku potong


ni bila dh siap di hidang... sedap mkn ngn nasi pns n lauk ayam grg atau ikan grg
aku lawankan dengan ayam grg krup2 nih... 

Friday, December 14, 2018

Lunch KMC@ KFC dgn maktek n ecah

As salam semua kwn2,

Jumaat muncul jua, mmg cepat betul lah minggu ni abis... 

Rabu baru ni maktek tak dpt jaga aiyan dia ada sikit kerja berkaitan kerja dia, jd aku la jaga dia kt opis.  Tp tgri tu saja tanya maktek blh tak lunch sama2 kt aeon AU, saja sesekali outing tanpa laki kih3.

Masa kuar tu aku tak bgtau pun ngn aiyan nk pg aeon jumpa ngn maktek, dia sibuk la tanya nk pergi mana ni? aku just cakap nk antar aiyan balik umah la

Tp bila sampai kfc tu dia happy lah... kita nk mkn KMC ye mama hahahhaha
pnt ajar sebut KFC tp dia sebut gk KMC, gasaklah yan KMC pun bolehla
Lps kami dh siap2 ddk dia sibuk tanya nape banyak air sapa punya, saja aku tak bgtau

Sampaila dia nampak maktek dia masuk, bkn main kuat dia jerit hahhahahah
Lps tu bkn main bising n riuh lahai... gasakla


2 set snack plate, udang3 utk aiyan, nasi n fries

sampai2 tu nampak kelaparan maktek hehehhe... 
 
susahnya nk amik gambar ramai2 nih... heheheh

si aiyan sibuk kata sejuk, pinjamla adik ecah punya cover kih3... 
 
apa la maktek, pilihh emoji buruk hahahhaha
syg betul dia ngn adik ecah

suka sgt ngn pas kerja aku tu, sampai basah dikerjakan

lps dh abis mkn kami nk balik opis, maktek ngn ecah nk usha baju lak kt tkt 1