teman2....

Thursday, April 19, 2018

Photo Diary #10/ 2018 versi rayyan izzan

 As salam semua kwn2,

PD kita arini banyak cite psl aiyan, cita psl aktiviti dia lah kan.... dia kan kira star kt blog aku nih hehehehe
Semalam dia ada aktiviti kt luar, main bowling ko....
Tp mama papa nya tak dpt join, ssh skit nk join time keje nih... yg pastinya dia seronok
Cumanya takde lg gambar masa aktivi tuh... kita tunggu kot2 nnti cikgu nya tunjuk gambar tu


ini aktivti omaknya kt umah klu ujung minggu.... melipat baju lah apa lg

geramla nengok gambo si budak botak nih

belikan baju ni utk aisyah, sesuai pakai time2 panas nih

Kelmarin belikan baju ni, sbb main bowling dia tema nya kunin



org semangat nk pi sekolah sbb nk main bowling

Kebetulan pagi papa anto.... semua kunin

petang amik time balik sekolah... muke penat nih

kwn2 yg lain berkumpul sementara tunggu parents amik
petang  smlm dlm kete dh tido, pnt main bowlng

Tuesday, April 17, 2018

Terminal Nasi Kerabu

As salam semua kwn2

Sorry la kwn2 arini lwt buat ntry, dr pagi td ada je halangan.... cite psl nasi kerabu sedap yg si edy suka layan, kedai mkn kwn opis dia.  Pagi ahad tu sebelum pi library kami sarapan situ.  

Kalau sapa2 nk try boleh lah singgah ke kedai tu nnti, ada nasi kerabu, nasi berlauk, gulai ayam nya sedap... ayam bakar pun best.... pastu ada air durian belanda yg mmg mabeles.

Terminal Nasi Kerabu
Food court taman dagang
Ampang, selangor


Masa kami sampai kul9 nih nasi kerabu biru dh abis... 

ni dia kedai nya

ni aku punya.... nasi putih ngn gulai kaki je, tak amik bhg dagingnya

ni yg sedap.... isi pun banyak mmg layan lah

Monday, April 16, 2018

Singgah ke Perpustakaan komuniti di Aeon Au Keramat

As salam semua kwn2,

Salam isnin semua kwn2, takmo monday blues yek.... 

Semalam balik dr sarapan kt luar, saja ajak edy singgah kt aeon au keramat, nk carikan perfum dia yg dh abis.  Laki aku nih perfum mmg tak penah beli sendiri, sejak kawin mmg bini dia ni lah yg belikan perfum dia.  Dia pakai je apa perfum yg aku belikan, mudah kn nk jaga. hahahahk

Aku ni dr sekolah mmg ulat buku, tp sejak2 dh tua ni kurang jd ulat nya, aku still lg suka membaca tp dh jaranglah tak mcm masa muda2 dulu.  Skrg ni aku nk aiyan jd ulat buku mcm aku jgk, nk ajar dia suka membaca... tu yg bwk pi library. Biarla dia baca merangkak2 pun jnji lama2 nnti dia lancarla tu.



bersungguh dia baca buku... 

dia excited dpt membaca, siap takmo kuar lg
candid... betapa comornya mama


ni lah librarynya.... simple je


Thursday, April 12, 2018

photo diary #9 tahun 2018- aktivit seharian

As salam semua kwn2

Cpt betul masa berlalu  yek, minggu ni kecoh betul psl hari RABU hehehhe.... Korang dh bincang nk balik mengundi camne ke nnti? Kami tak abis bincang lg nih, camne lah nk balik kg nnti nih... sepatutnya kami tukar tempat mengundi kt kl je.  Yelah ssh jadinya bila sorang johor sorang terengganu nih

Oklah, jom lah kite nengok apa yg ada utk dikongsikn ngn korang PD arini


1sti time ada spek mata ala2 mcm spek itam gitu..... nk beli yg spek itam tu mcm tak berbaloi lak, nk kene nambah power ngn segala bagai.. mahal gk

aktiviti kelas dia kelmarin, msti lagu family finger tu hehehe... 

nk amik gambo sbb nk tunjuk kt papa dia, main conteng2 muka.... kwn2 dia pun sama, sabo je
hari selasa baru ni ada kwn opis bwk durian kt opis, dr dusun familynya... bayangkan 1 opis bau durian

boss aku sampai tak kuar bilik sbb dia tak tahan bau durian heeheh paham2 jelah klu opis ekon nih bau dia camne
Farah Aisyah dh botak dh.... nk tunjuk baju yg mak longnya bagi hehhee... 
isnin baru ni, msk mehun sup kt opis... nikmat nya mkn walaupun simple je
menu rabu, kwn2 bwk kari ikan yg pekat likat, kita msk nasi je kt opis... sedap betul

mlm kelmarin msk rendang daging ngn pulut kuning, smlm pagi bwk ke opis mkn ngn kwn2


edy pun bwk bekal plt kuning ngn rendang tuh, dia pilih2 jgk makanan yg nk di bawak bekal...
 siap kata kwn komplen tak cukup
sarapan arini, terjadi vegetarian lak... nk boh ayam grg ramai sgt bdk pelawat kt cafe td sampai sesak
amik apa yg mudah je

Wednesday, April 11, 2018

WW mari membaca

As salam semua kwn2,

Aku mmg suka membaca, aku jd ulat buku dr sekolah rendah lg cuma bila dh tua agak kurang membaca  tp aku ttp cintakan hobi yg satu ini.

Pinjam kt library jabatan je... 

Tuesday, April 10, 2018

jln2 di petrosains dan galeri petronas



as salam semua kwn2,

Ahad lps pg jln2 ke KLCC, sejak ada aiyan tak penah bwk dia jln2 kt sana rasanya..... ke penah mcm tak penah.

Niat asal nk ke galeri petronas, jumpa kwn sekolah yg buat pameran kt situ.... pastu awal lg, msk ke petrosains lak, ingat nk tgk dinosor tp ttp lak bahagian dinosor sbb tgh pembaikan, jd jln2 mana yg ptt je.

Budak yg paling seronok mstilah bdk yg pakai baju biru tu

membe sekolah menengah ni, tak sangka minat ke arah seni nih sampai laaa ni.... 

gaya dh ada, benda2 mcm ni minatlah bdk2

seronok dia dpt bwk benda alah bwk pasir mcm backhoe nih
rasai ribut kt mustari

benda pertama yg dijumpai
apalah dia tanya tu kan


Monday, April 9, 2018

Buah Melaka ku tak jadi

As salam semua kwn2,

Salam isnin semua, korang ujung minggu jln2 mana je?

Apa je masakan korang buat ujung2 minggu nih? aku kan aritu tingin nk mkn buah melaka, gigih buat ni, siap mintak resepi mak lg.... pastu kebetulan nmpak kt umah ada gula merah... jd mls la nk ketuk gula melaka.... nk keje senang je kan

Tanya mak boleh ke boh gula merah, mak kata buleh2.... aku pun boh la... sekali masa dh siap msk... tak rasa gula merah kt tgh tu... dia tak semanis gula melaka.... apa lg, rasa tak jadi lah.... pastu duk fikir apa nk buat.... msk air, boh gula melaka seketul, boh santan n daun pandan.  Pastu pi curah kt buah melaka tak jd tuh... buat ala2 mcm puteri mandi.

Habis dh, nsb buat sikit je.... pastu smlm ptg, rebus sagu n mkn ngn kuah yg aku msk kelmarin tuh, ala2 sagu gula melaka tuh la... cuma gula melaka ngn santan dh campur sekali.



gula melaka tak jd  nih

jd ala2 puteri mandi heheheh tp sewarna jelah

tabur gula merah atasnya... mkn ngn kuah santan tuh... sedap nih

Friday, April 6, 2018

baby terbaru aiyan

As salam semua kwn2

Salam jumaat semua kwn2, lemau betul skrg nih, bila pagi tak dan bt ntry tgri nk bt ntry dh mls hehehe.... 

Nk tayang kt korang bby baru aiyan, punya lah syg kt bby dia tuh.... siap nk ajak tdo sekali lagi


beli kt psr malam sajo.... abaikan sepah2 baju kt belakang tu yek hehehe

Wednesday, April 4, 2018

WW jumpa udang kara di tali air depan umah

As salam semua kwn2,

Aritu adik aku antar wassap, terjerit, tergelak besar.... mmg mcm tak caya.... kalau tkt udang biasa tu penah jumpa tp.. jenis udang kara ni mmg tak penah jumpa.... sejak bila wujudnya kt parit depan umah tu yek.


siap anto video udang nih.... mcm tak caya je jumpa kt parit depan umah
comel2 je udangnya... masak tomyam 



Tuesday, April 3, 2018

kFC Zinger Cheezila

As salam semua kwn2,

Aritu dh layan beger baru mcD sedap, pds aku suka... kelmarin si edy belikan beger kfc nih.... bedal je.... sedap jgk mmg kenyang sbb isi ayamnya tebal... tp aku lg suka kalau pds lg terangkat kot hhehehe

Korang dh try belum?

mmg sedap... kalau pds lg compom lg terangkat

org belanja, kita terima je

Monday, April 2, 2018

Resepi Solok Lada

As salam semua kwn2,

Selamat hari isnin semua kwn2, arini mood lemau bkn sebab monday blues tp sbb ptg ni ada appointment kt HKL huhuhu

Arini nk kongsi ngn korang resepi solok lada yg simple, aritu ada kwn opis jual lada hijau muda nih yg biasa org buat solok lada, jd aku pun tryla beli... dh beli tingin lak nk try bt solok... gigihla tanya kwn2 yg org kelantan. Dpt dh tahu menu mudah kebetulan ter nmapk jgk kt ig adamdidam, apa lg trsla try buat

Walaupun aku nyer solok lada tak berapa sempurna tp ttp nk share jgk ngn korang

Bahan2 solok lada:

10 batang lada (dibersihkan dan di buang semua bijinya)
3 batang serai - di tumbuk
4 ekor isi ikan selayang - di tumbuk
1/2 inci halia - di tumbuk
3-4 biji bwg merah kecil - di tumbuk
3-4 sudu kelapa parut - di tumbuk
gula dan garam untuk perasa

Cara Sediakan:

- Tumbuk semua bahan2 yg perlu di tumbuk hingga lumat
- Keluarkan bahan2 tu gaulkan ngn gula dan garam biarkan sebati... 
- masukkan dlm lada
- boleh di kukus atau rebus ngn santan, air nya tak pyh banyak2 sgt
- masak utk 10-15 minit bergantung pd kebesaran solok lada anda... siap utk di mkn


Bkn main comot hahahha... silapnya aku tak tumbuk isi ikan tu lumat2.... 

aku rebus dlm frying pan, boh santan ngn air skit... pastu ttpkan pan tuh

Friday, March 30, 2018

spek baru lagi.... boolllat molek

As salam semua kwn2

Untuk org berkaca mata mcm aku nih, bila dpt tukar spek baru.... rasa seronok sgt, kira mcm dpt tukar style baru.... 
Baru2 ni belek2 gambo lama pastu perasan, raya 2 tahun lps kt kerteh aku dh pakai spek nih, jd tahun ni aku nk tukar la style lain skit, tu yg ajak edy pi focus point kt Aeon big wangsamaju usha2 spek.... 

Aku ni jenis beli spek yg murah2, tp sbb kali ni tambah transition spek tu, kengkonon nk ala2 mcm sunglasses la, tu yg agak mahal skit la... 
Kali ni aku telah mengepau papa aiyan supaya membelanja spek nih hehhehe

smlm aku ada share 2 pilihan terakhir yg aku tunjuk kan... kadang bila tgk balik apa yg org nya piihan... hahahha apasal aku selalu berlawanan ngn org nih

masih ttp setia buat spek di sini.... 

bekas spek dia pun cun... hijau striking 

nampak bolat molek kn muka aku ngn spek baru ni hahhaha.... gasakla
6 jenis gaya spek dari muda sampai ke tua...

Thursday, March 29, 2018

photo diary #8/2018 versi cacamarba

As salam semua kwn2,

Kejap je dh nk msk bulan 4, cpt btl masa berlalu.... tup2 dh nk puasa dh kan.

Aku ngn ntry psl makanan mmg tak blh dipisahkan, sampaikan ada kwn aku kata, fb aku rujukan dia dptkn idea utk masak2 huhuhu... see the body lah kan, kejenya msk je kan camne tak bolat

Selalu hari anniversary msk sedap2, tp mls yg amat... grg roti sadin je utk minum ptg hhehhehe

Ada beli sambal tempe ni ngn kwn, kali ni mmg sedap n sesuai sgt utk mkn ngn nasi... selalu kalau beli keras or garing sgt... 

SEmalam dia kata cikgu bagi dia vitegen, ingatkan bagi sebtol je tp 1 pek... suh papa dia siasat rupanya
cikgu beli ngn duit lebih belanja dia yg cikgu simpankn ... suke lah dia

semalam menterai spek kt fokus point,ada 2 yg memikat hati... coklat cair

ngn lite grey nih... agak2 korang lah mana yg cumel yek hhehehe
sebelum ni kalau aiyan color mmg comot, pastu warna dia asal boleh je... skrg nmpakla beza, telinga ada warna pink,
kura2 tu pun sesuai la colornya, klu tak entah mcm alien apa

Atuk ngn cucunya, abah aku ni mmg tak reti nk jaga bby nk dukung bby....
 kami masa kecik mmg dia tak penah dukung masa bby, tp bila ada cucu ni lain skit... lagi2 bila tgk menantu2 dia semua  jns pandai dukung bby

mentang2lah dia tido , kene buli pakai tudung ngn makyan

Nasibla nyenyak je dia

tgh senang hati nyanyi lagu apa ntah nih/.... lagu yg faizal tahir nyanyi tuh,
aku negaraku

pagi td papa antar gambar, dia belikan nasi berlauk letak kt kete... tgri ni baru amik time nk amik aiyan nnti