teman2....

Thursday, June 22, 2017

selamat hari raya kwn2

as salam semua kwn2,


harini last keje sebelum balik kampung, tp dugaan dtg tanpa di duga

Semalam ptg kene gerimis, terus lah selsema, batuk rasa nk demam semua ada nih.

Td dh bgtau boss nk halfday, nk pi kenek dh tak larat dh...


Akhir kata

SELAMAT HARI RAYA KWN2

MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN

MOGA SEGALA TERKASAR BAHASA, TERSALAH GURAU

DI MAAFKAN YE

berhati2 drive balik kg ye kwn2...
insyallah jumpa lg nnti 9 syawal

selamat hari raya dari kami sekeluarga

Wednesday, June 21, 2017

WW dah muncul dh

as salam semua kwn2,

salam 26 Ramadhan....tak sabarnya nk balik kg

Esok last day keje... pastu balik kg... oooo balik kg, moga2 perjalanan kami berjalan lancar nnti

Kalau jem pun skit2 je udahla... 

Ingat tak aritu aku cite aiyan nyer gigi dh tercabut kan...

dh tumbuh dh.. tp senget jgk mcm gigi susu dia hahhahaha

Tuesday, June 20, 2017

anak beranak tema kelabu

as salam semua kwn2,

selamat hari selasa bersamaan 25 Ramadhan, aduh tak sabarnya nk balik kg wei

Badan je ada kt opis, jiwa dh kt kampung ni... tgk keje pun mcm dh tak lalu nk bt keje, tp kene buat jgk la
almaklum aku takde kuasa magik nk bg ilang keje2 tu kan

Tahun ni anak beranak 2 org tu, tema jln2 warna kelabu ye.... raya pertama je sedondon ngn mama, lps2 tu depa pakai tshirt je, mama takde lak warna kelabu sbb tema kan colorful

Tak tau naper warna kelabu tu cantik je kt mata aku, sbb kebanyakannya ku yg pilih, dua beranak tu ikut je... 


anak beranak kelabu namanya

Monday, June 19, 2017

si mata ikan


as salam semua kwn2,

Salam 24 Ramadhan ye

aku dh makin kering idea nih, ingatnya minggu ni aku nk edy bungkus je... otak dh takde idea menu apa... ingat mnggu nih nk suh beli je

Kelmarin bt gulai ikan aya, nsb kepala belh 2...
berebut kalau tak bahagian mata tuh, ni kira bahagian edy lah... sbb mata yg sebelah tu kepalanya dh hancur... sbb lembut ikan aya yg edy beli kali ni


kepala ni edy dh cop siap2.... mata tu bkn main beso

ni je menu mlm tu, oren tu bg lawaskan segala isi perut heheheh... 





Friday, June 16, 2017

Donat sira pedas mak nor

 as salam semua kwn2,

Ujung minggu lps adik yg kt kampung antar gambar nih, ya Allah sedapnya...

Ni donat siras pedas mak Nor, ssh nk jumpa kt mana2... sedap lembut gebu sira dia perkkkkh bt termimpi2...

Balik kg nnti nk request lah mak buatkan jgk



Rasa sekali compom nk berkali2

Thursday, June 15, 2017

Photo diary, menu berbuka sepanjang minggu

as salam semua kwn2,

Salam 20 Ramadhan kwn2, cepatnya masa berlalu kan, dh tinggal 10 hari je lagi.

Tahun ni terasa sgt sederhana sambutan puasa n raya kami. Yelah skrg semua barang naik, nk balik kg yg penting minyak kereta tuh yg kene di ingat2 sbb asik naik je kan.

Saja nk himpun segala menu seminggu, ke seminggu lebih.

Buah tembikai betik yg dh masak sgt.... ni pertama kali rasa
gini cara makannya, mkn ngn santan ngn air gula melaka

sepanjang pose nih dh 2 kali buat serawa durian, kadang tak lalu mkn nasi, sahur gini je

dessert paling mudah n paling sedap.... buat banyak simpan je dlm peti, tingin nk mkn kuarkan je sejuk2
menu berbuka khamis minggu lps, beli patin tempoyak kt bdk opis... mmg sedap cukup semua rasa

ujung minggu baru nih, tingin lak mkn ns impit ngn rendang daging... 

Esoknya msk nasi lemak pulak... ngn sambal sutun n epok2 buatan sndiri

menu hari isnin cuti nuzul quran rasanya... goreng ayam je pastu mkn ngn nasi putih... abis idea nih

mee lidi goreng, ni menu kelmarin... takmo msk nsi dh.... msk mee2 lg mudah

tempe goreng, menu smlm edy berbuka kt luar, jd grg tempe je dhla... ni pun dh kenyang alhamdulillah

Wednesday, June 14, 2017

WW hasil pemborongan mak abah masa kt terengganu

as salam semua kwn2,

Salam 19 Ramadhan kwn2, tak sangka cpt nya masa berlalu kan.... 

Walaupun abah konon nk balik johor cpt tp bila time memborong dia agak terlupe kejap hehehehhe.... 

Kopok2 keping n kopok leko 1 beg besar ikea

kemeja batik utk dia, baju batik utk mak yg matching ngn baju dia n kain2 batik utk mak
supink kt psr payang

ole2 dr mil, keratan pokok n bunga2 dr mil utk mak
Rabu pagi tunggu bas kul 9 pagi kt tbs, maktek n suami yg anto 

Tuesday, June 13, 2017

Daftar di Unisza - Diploma pengajaran bahasa inggeris sebagai bahasa kedua (TESL)

as salam semua kwn2,

Salam selasa kwn2....  salam Ramadhan ke 18, cpt betul masa berlalu ye

Masih sambung cerita psl adik bongsu daftar kt Unisza, isnin 5hb jun pagi2 dh bangun nsb chalet yg kami ddk mmg dekat sgt ngn Unisza.  Pagi tu kami yg berdebar2 lebih mak n abah terutamanya.. Tp skrg pendaftaran dah mudah, 

Pelajar2 ni beratur n daftar msk dewan sendiri tak sampai sejam dh setel siap dpt no bilik lg. 
Dalam kul 10 lebih siap kuar beli brg keperluan utk kemas2 bilik pastu kul 11 lebih kami dh balik ke kerteh dh. 
Adik dpt tingkt 3, tp sbb groundfloor tu di kira tkt1 dia tu kire tkt 2 lah... kira ok lg lah ngn kaki dia yg panjang tu, sekali naik 2 anak tangga apa sgt lah.

Sedih mmg sedih tinggalkan si bongsu tuh, mak n abah la yg paling sedih, anak kesayangan mereka. Adik aku yg tak penah2 aku nampak nngis, masa last tu nngis jgk lah dia lps peluk ngn mak n abah.



kalau nk amik gambo mmg pantang dia,.... 

nampak budak kecik tu, dia peluk paksu dia tak bagi paksu tinggal dia... bkn main peluk kaki tuh... 
senyum lg, lps beli brg keperluan bilik ... blm nngis lg masa nih

mak peluk anak kesayangan dia dh mule meraah mata... ngn aku2 sekali sebak

mata dh merah dh ni, lps peluk abah.... nampak dia lap airmata... tak sangka dh bsr adik bongsu aku


sebilik 2 org, dpt kwn sebilik dr penang.... 

sempat pasang cadar je, yg lain2 tu pandai2 la dia kemas nnti.... ptg tu trs ada orientasi

Friday, June 9, 2017

melayan si bongsu cari barang keperluan


as salam semua kwn2,

salam jumaat kwn2, rasa mcm tak caya dh jumaat... almaklum masuk keje hari khamis rasa mcm baru hari selasa hehehehhe... 

Sambungan ntry semalam, ahad pagi kami gerak dlm kul9 ke kuala terengganu, tgri tu kami chekin dulu kt chalet annese tempat yg biasa kami stay kalau dtg ke sini.  Bagi mak n abah rilex2 pastu dalam lps zohor tu baru kami kuar ke mydin mall utk beli brg2 si bongsu tuh.

Segala baldi bantal selimut mmg kami plan nk beli je kt sini, jd dr johor tu bwk beg baju je skit. Udahla puasa dlm kul 4 lebih jgk la siap membeli brg dia, disebabkan dia dh keje lps spm jd separuh dr isi troli barang2 tu dia yg byr sndirir.

Lps dh setel, singgah bazar ramadhan, mmg napsu betul time membeli... 

masa ni tgh memilih selimut rasanya,... 

sian mak n abah penat, suh diaorg ddk dulu, si bongsu duk cari seluar kt tingkat atas

ni semua brg2 si bongsu dlm troli nih bernilai RM490, RM300 si bongsu yg byr

chalet dh penuh, kt yg ada kt tingkat 1 nih... ok lah jnji ada tempat nk tido n dekat sgt ngn Unisza

sibuk ajak kakaknya jln2 tepi pantai tp aku kata pnt... 

beria amik gambar... dia lupe kot dia ada masa 2 tahun lg kt sini hari2 blh tgk pantai

kt bazar semua rasa nk mkn, mak abah aku pun sama... depa pakai beli je 

ni hasil tangkapan kt bilik mak n abah

Thursday, June 8, 2017

tetamu dr johor berbuka di kerteh

as salam semua kwn2,


Maaf 3 hari hilang, 2 hari tu aku cuti antar adik daftar kt Unisza kan, pastu semalam badan rasa tak sedap lg. Itu yg amik satu hari lg CR... arini pun tak berapa ok lg tp keje jgk lah kang melambak2 keje camne kan

Antar adik bongsuku daftar plan mmg akan singgah umah mil kt kerteh, sabtu tu kami gerak lps zuhur, dlm kul 6 ptg sampai kerteh. Sambutan mil mmg best... mentang2lah besan dtg jauh2 dr johor dia punya layanan pun kelassss..

Mak n abah segan2 rasa mcm nyusahkan je, mil aku kn suke msk2... pastu suka borak2 tanya mcm2 tp nya aku lah kene jd translator sbbnya masing2 tak paham... sorang pekat terengganu, sorang pekat jawa nya


siap asing pinggan mangkuk cawan bagai

Air sampai 6 jenis termasuk air kosong ... 

nasi dagang ngn ikan tongkol, nasi minyak ngn gulai ayam... kuih2 pun ada jgk

Siap boh lauk 2 tempat tkt tak cukup... 

Friday, June 2, 2017

TB tarikh keramat

as salam semua kwn2,

salam jumaat.... ye kwn2, insyallah minggu dpn isnin selasa aku cuti rehat, antar adik bongsu aku daftara msk kt unisza.... dhla pose2 kan.

Berbalik pada tarikh harini 02 Jun 2017, imbas kembali 3 tahun lepas... ini lah tarikh kami lapor diri di IJN utk pembedahan jantung aiyan. Aku takkan lupa family aku dtg dr kampung mereka duk kl seminggu utk bg sokongan pd kami. Hari ke 3 kt IJN  baru aiyan kene operate... masa tu rasa mcm jantung aku yg ggr


baru2 sampai hepi je dpt main... masa tu mak abah dtg dr kampung

mak aku ngn ma edy... ntah apa lah diborakkan

Mlm tu lps papa balik umah, lps dia nngis cari papa dia tertido

gelang  tgn tu, glg termahal untuk dia

Thursday, June 1, 2017

photo diary #14 2017 versi baju raya

as salam semua kwn2,

Salam 6 Ramadhan, cpt nya dh nk seminggu....

Insyallah esok mak abah n adik bongsu aku nk trn kl, sbb isnin nya adik bongsu aku nk daftar kt Unisza nun kt Kuala Terengganu.   Jd minta lah edy tlg antarkan sbb tempat dia n dia dh biasa ngn tempat tu.  Seronok lah dia sbb blh singgah berbuka n sahur kt umah ma dia kt kerteh nun. Mak abah aku pun dpt lah sekali jln umah besan n jln2 ke Kuala terengganu.

Oklah sebenarnya takde gambar sgt nk amik pun... biasa la time pose duk umah, tgri pun duk dlm bilik je diam2

Nk share ngn korang, baju raya aku nnti... takde suprise2 ahhahaha selamat beli online je baju raya aku
Thn ni raya kt johor dulu jd ada baju sedondon sefamily... itu je bj raya yg tempah yg lain2 beli online je... jnji selesa n sopan bila aku pakai dhla hehehhe
ni baju raya sedondon, dh dirasmikan time kenduri maktek... pagi raya pertama ni lah baju nya

ni antara baju raya aku yek, tak tau akan di pakai raya ke berapa

tergoda ngn color nya, tp dh selamat di rasmikan semalam... ehehheheh
selesa di pakai, baju lak tak pyh iron... i like sgt lak

skrg mana berkenan beli je online... ni je tak sampai lg baju nya

design sama kebaya kimono tp color yg aku beli soft pink

thn ni baju mcm2 color,... pun dh selamat sampai