teman2....

Friday, April 21, 2017

semua di jemput hadir

as salam semua kwn2,

Salam jumaat semua

Lemau betul rasa arini, nk bt ntry pun kelaut je

Arini kene setel semua fail2 kerja, semua surat2 kene bg kuar opis nih. Sbb minggu depan dr selasa tuh aku nk balik kampung, terpaksalah amik cuti 4 hari... bos pun dh sign fail cuti, hrmis pun dh boh.

Mlsnya nk ngemas beg balik kg, paling2 mls sbb edy balik jumaat, jd aku la yg kene urus si aiyan nnti time kt kampung, itu yg mama nya mls hehehhe 

Dikesempatan ini aku nk jemput mana2 kwn blogger yg mana duk johor atau kebetulan ada kt johor, jemputlah singgah ke majlis maktek nih.

Nk call boleh je, no aku kt kad tu salah.,,, hampeh tul maktek
 0132070798 ni kalau nk call ke msg ke yek


simple sgt kad kawin si katek nih

senang aje nk dtg nya... apa pun jgn segan2 yek



Thursday, April 20, 2017

photo diary versi rayyan izzan #10 2017

as salam semua kwn2,

Salam khamis semua

Kali nih versi rayyan izzan sbb banyak beno gambar dia, kih3 almaklum mama nya kehabisan idea nk boh cite apa

Skrg nih kan musim hujan, asal petang je ujan.... sana sini jem, tensen betul kan... tp redho je kan, hujan tu kan rahmat
Baru hr khamis tp dh rasa mlsnya nk ngemas baju utk balik kg, sbb nya papa tak balik sekali, papa balik hari khamis mlm jumaat.  
Hrpnya takde yg tertinggal lah kali nih, sbb masa balik kg aritu, aku blh lupe nk bwk susu n botol susu aiyan hehehehe
almaklum selalu papa yg uruskan semua2 tu, pastu siap2 simpan dlm kete hehehhe


semalam ptg kan ujan, ngantuk tahap gaban... ada kwn nk pi library...
laju je aku kata nk ikut ... sejak 10thn keje sini ni lah 1sti time minjam buku hahahha

mlm td lps maghrib grk ke my town, amik spek baru bdk nih...
punyalah lama menunggu spek dia nih

peace katanya... 

lps amik spek papa ajak mkn kt nyonya colors kt my town tuh,  yelah ni kan site keje dia dlm mytown nih
boleh tahan sedap di tekak kami... portion pun besar
ni pakcik aku kt kluang, abang abah.... di masukkan hospital sbb masalah sesak napas,
kami lak sedih tgk keadaannya, yelah pakcik yg rpt ngn kami... moga di beri kesembuhan bt Wak Ban

gambar raya 4thn lps... maktek suke boh gambar 2 lama aiyan... comei katanya

gambar kiri sekali tuh tahun 2011... masa tu adik bongsu msh lg ddk tgh2 time bergambar raya
tp 2 thn lps tu tempat dia dh ada yg amik alih... heheheheh 


p/s: aritu call mak, mak bgtau arini abah nk bt dodol, pastu mlm nya ada yasinan n tahlil... blm apa2 mak siap ckp bt ns ambeng tau, uwaaaaa

Wednesday, April 19, 2017

WW ayam grg mcD

as salam semua kwn2,

Minggu lps, maktek belanja kami ayam grg mcD spicy, mkn sampai meleleh air mata, air hidung.... 
Lps tu lawas sgt membuang air hehehheh... 

Tp aku suke... lain rasa ngn ayam grg kfc

kene mkn ngn sos cili mcD jgk

Suka aiyan dpt rumah smurf... 

p/s: dh mula beli baju raya yg siap je, senang keje

Tuesday, April 18, 2017

Kopi O pekat tiap pagi

as salam semua kwn2,

Selamat hari selasa ye kwn2

Apa sarapan korang ye tiap hari?
Aku dh lama tak bt overnite oat, tgkla kot2 minggu dpn ke mula semula, sbb aku tak blh nk telan sarapan sama je tiap2 hari.

Skrg nih tekak teringin telan  kopi o pekat2 panas2 time pagi, kadang cicah ngn sekut kadang minum tu je
Pagi nih rajin skit, bwk bekal tlr hancur mkn ngn roti keping, jd lah bt alas perut sampai kul 1 nnti.

Kopi aik cheong je nih

arini air sama cuma tambah sandwish telur bodo je


p/s: lega dh setel psl hal masak utk mkn beradab maktek, minggu dpn rasanya seminggu aku cuti balik kg utk majlis maktek.... huhuhu  korbankan cuti rehat ku

Monday, April 17, 2017

Menurun hantu selfie

as salam semua kwn2,

Salam isnin semua... 

Pg td dlm lif ada sorang abang nih kata kt aku, `bosan nya nk keje hari isnin`... aku gelak je, monday blues la katakan

Arini aku ceria2 je ,sbb tu apa yg kite pakai bt kite rasa hepi nk keje hhehehe,... 
Aku rasa warna ungu mmg bagi mood aku hepi hehehehe... 

Nk cite pasal anak bujang aku, di sebabkan aku rajin welfie ngn dia, skrg dh menurun kt dia.... 




video maktek amik dia tgh nk selfie


* alamak, videonya tk kuar lak... camne yek
video



gini lah rupe hasil selfie tu td

p/s: mcm tak caya je tinggal 2 minggu je majils si maktek nih... aku lak yg debar2 lbh

Friday, April 14, 2017

Sayonara , Tora Aman


as salam semua kwn2,

Salam jumaat penuh barakah.... 

Korang suke tgk kartun doraemon? Detective Conan? atau suke baca komiknya? 
Aku mmg penggemar membaca komik, tak kisah komik apa pun cuma komik zmn skrg ni tak blh msuk ngn jiwa aku,  Komik2 manga mcm One piece, bleach, dragon ball antara yg aku suke layan

Korang jgn la pelik ya bila dh tua bangka mcm aku pun suke baca komik katun, hahahhaha 
Minat membaca aku nih, merangkumi banyak benda, tak semestinya baca majalah, novel, buku2 psl politik tp termasuk sekali komik manga tau. 

Tora aman salah satu kilang pengeluar komik mcm doraemon ngn detective conan akhirnya ttp kilang setelah 24 tahun beroperasi, sedih mmg sedih... semua ini disebabkan dengan skrg semakin banyak komik2 online jd permintaan untuk komik buku semakin berkurangan.

Skrg hingga akhir bulan ni tak silap aku, mereka adakan jualan penghabisan stok 1 buku di jual RM2 saja, mmg ramai pengumpul2 yg datang borong termasuk jgk lah aku.

Suruh edy belikan komik detective conan, doraemon tak pasti dpt beli ke tak sbb mmg ramai yg dtg memborong.

No.9 Jalan BK 1/18
Kinrara Industrial Park
Bandar Kinrara
47100 Puchong 
Selangor


petikan dr page astro gempak, sedih oooo 

Ni masa awal2 tu, kwn aku yg mula2 bgtau sebelum aku usha kt fb tora aman

ini kilang nya.... 

kene pilih sendiri tgk apa yg nk di beli, pastu bayar

edy dapat beli ni je.... yg lain dh takde stok dh

Thursday, April 13, 2017

photo diary cacamarba #9 2017

as salam semua kwn2,

Salam khamis semua..... esok dh jumaat, seronok nya dlm hati hehehehhe

Mari lah kite layan cerita sepanjang minggu nih, beria wei kumpul gambar2.... mcm tak best je kalau sehari tak bt ntry...  Tgh rajin ni kan almaklum nya

kudapan peberet aku,  kalau balik johor msti singgah iks kt simpang renggam

Lauk dinner Isnin, msk lemak cili api ikan masin ngn nenas lama dh si edy ngidam suh buatkan,
lwn kan ngn kacang botor je
Selasa lak msk ketam msk sambal ngn ulam pucuk ubi ngn kacang botor lg

Beli lipstik nyx nih masa bday ke 5 lazada tp 3 minggu baru sampai kt aku.... huhuhu 

Tiap pagi gini lah cara aku lambakkan barang makeup utk di gunakan, maskara je yg takde kt situ
antara bff kt opis nih.... nk tunjuk yg kami pakai lipstik color sama tp nampak beza sbb dia pakai pesen mcm mak aku
calit skit pastu sapu ngn jari hehehehehhe... 

lama tak pakai baju batik di hari khamis... boss aku lg lah sekali pun tak penah pakai baju batik...
jd pa dia ikut lah nih

Skrg ada pertandingan dlm opis nih, tiap hri time rehat ada jelah game yg di main, aku main dart ngn congkak...
tp congkak baru lwn 2 org dh kalah hahahha


p/s: paling tak suke bila ada staf nk jumpa bos, bila aku tanya kenapa buat2 tak nk ckp n jwb ada hal nk ckp@jumpa ngn bos... hello, hal korang tu nnti aku jgk yg tgk n hadap ek, tak pyhla nk kekwat sgt... poyoooo

Wednesday, April 12, 2017

Urap @ kerabu pucuk ubi gaya mak nor


as salam semua kwn2,

salam rabu yg ceria..... 

Arini aku nk share ngn korang resepi urap atau kerabu pucuk ubi gaya mak nor, gaya jawa lah 
atau pun org kampung aku panggik `kluban`.
Bahan2 nya mudah, mmg cara kampung... takde seafood2 pun cuma bilis grg je

Selamat mencuba kwn2... kot2 teringin nk tukar selera sekali sekala

Bahan2:

1 Ikat pucuk ubi (siang dan rebuskan pucuk ubi hingga empuk)
1 ikat pegaga - cincang halus
beberapa helai daun cekur - cincang halus ( kalau takde pun takpe)
1 ikat kacang botor muda - cincang halus
1/2 biji kelapa parut
15 - 20 biji cili api - di goreng sebentar dan tumbuk
segenggam bilis - goreng dan tumbuk
5 -6 ketul biji cekur - tumbuk
2 - 3 ulas bawang putih - tumbuk
sedikit gula dan garam

Cara2 Sediakan:

- Tumbuk semua bahan2 yang perlu di tumbuk hingga lumat
- Gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut, jgn lupa perasakan dengan garam n gula
- Sangan kelapa parut yang telah di gaulkan dengan bahan tumbuk tadi hingga naik bau dan agak kering
- Gaulkan kelapa parut yg telah di sangan td  dengan pucuk ubi rebus yang telah di potong2, pegaga, daun cekur dan kacang botor ( selalu aku campur toge tp lupe nk beli lak)
- Bila dh betul2 sebati, boleh di hidangkan.... sedap di makan dengan nasi panas dan lauk ikan masin grg atau ikan grg

* Urap ni boleh jgk di gantikan dengan sayur2 lain, cumanya biji cekur tu wajib sbb penaik bau n menambahkan selera... 



mkn ngn lauk ni je pun dh boleh mkn bertambah2

urap pucuk ubi jawa 

p/s: utk kak nom atau sapa2 yg tanya psl power spek aiyan, power lense dia 625

Tuesday, April 11, 2017

Dia buat spek baru

as salam semua kwn2,

Salam selasa penuh indah

Kisah nya ahad lps, masa kami ke my town yg kt sebelah ikea cheras tuh, pusing2 tgk spek utk papa tp terbuat spek utk dia lak

Tp ssh jgk nk bt spek utk dia yg ada power yg tinggi, harga lense dia pun boleh tahan tinggi jgk

Sbb spek aritu bingkainya kami beli tergesa2 agak sempit rupanya, sampai bila dia bukak spek, ada tanda merah kt tepi hidung n telinga dia, itu yg decide buat spek baru

Kali ni kami cari yg super flexible, harga pun flexible juga huhuhu

walaupun dia takut2 tp dia excited sebenarnya time nk cek power tu

walaupun kene cuba lama jgk lah, sbb dia tak reti duk diam... dpt jgk bacaan power yg tpt


p/s: Perangai manusia susah di duga, redho jelah hadap

Monday, April 10, 2017

Rempah mee bandung pilihan

as salam semua kwn2,

Salam isnin yg indah....

Pagi2 dh bt ntry, nnti2 lambat tkt tak blh bukak langsung kan..... biasalah web kite katanya social network, ntah apa2 lah depa nih nk block2

Aku kalau balik johor time nk balik tu msti singgah iks kt simpang renggam beli rempah mee bandung pilihan, rempah mee rebus n rempah soto....

dh bertahun2 mmg rempah ni yg jd pilihan aku,

Buat jumaat mlm aritu, aku mmg suke boh lauk n sayur banyak2/.... baru lah best


p/s: semalam petang, di kejutkan ngn kematian ayah kepada tunang maktek, alfatihah bt pakcik ab rashid,  pagi ni maktek ngn kwn2 opis nya nk pegi melawat.

Friday, April 7, 2017

Education trip to Giant USJ

as salam semua kwn2,

salam jumaat semua... maaf semalam senyap tanpa berita sbb semalma cuti rehat, tak berapa nk sihat utk kerja.

Arini aku  nk cite ngn korang psl trip aiyan kt giant USJ pada hari rabu 5hb baru nih, sepatutnya program tu 6hb pd khamis tp atas sebab2 tertentu di cepatkan sehari.  Rasanya ni aktiviti pertama utk tahun nih.

Awal pagi tu hantar dia kt LC Jalan Kent, sbb kt sana mudah utk naik bas sbb jln yg luas.

Dlm jam 8 lebih tu teacher dh mula updoad gambar naik bas, lps tu sampai di giant n beberapa aktiviti kt sana. Seronok si aiyan dpt supink2... balik umah bawak 1 plastik besar jajan.... aduhla anak2

Sibuk la mlt cite apa dia buat, seronok sampai tertido2 dalam kete masa balik sekolah tu.



1 plastik nih jajan dia

tp rupe dia dh mcm apa, msti dia duk pegang camne lah agaknya

sampai tertido dlm kete balik tu, siap kasi can 10 minit lg baru kejut dia masa sampai kt paking

Ni lah benda alah dlm beg giant tuh... 


separuh tu dia dh selamat mkn ptg tuh... cuma jelly tu je dia takmo

Depan sekali tuh.... entah paham entah tak org bg penerangna tuh

Beria2 menyoping hehehheh

Wednesday, April 5, 2017

WW Cermin mata nya patah

as salam semua kwn2,

salam rabu....

Smlm ptg masa amik dia kt sekolah, tanya mana spek... trs teacher dia dtg minta maaf sbb dia tak pasan apa aiyan bt sampai patah spek nya... huhuhu

Aku gelak je lah, apa nk heran bdk2 kan... arini dia ada aktiviti Kidzumer Program @Giant USJ... melilau cari bingkai yg ngam ngn cermin dia tu....


gini patah nya/...  sabo jelah anak


ni spek mata lama tp kck sgt tak selesa utk dia

tgk pun dh tau tak selesa, muka tak ikhlas idung kembang2 hahahhaha 

dpt cari bingkai sama jd pakai dulu kanta yg sama... ada masa baru tkr baru... 

p/s: hrp2 ok lah si aiyan ikut program arini kt giant USJ arini, risau jgk la di hati

Tuesday, April 4, 2017

Program anak angkat rakan muda UTM


 as salam semua kwn2,

Salam selasa penuh indah, apa ntah yg indah nye... heheheh

Ujung minggu baru ni kan aku balik kg ngn maktek n aiyan, kebetulan mak n abah ada join program anak angkat dr UTM, amik 2 org anak angkat lelaki.  Kami kt umah mmg pakai tudung je lah sopan gitu kan... nasibla mereka 2 org ni tak ddk umah je, sentiasa ada aktviti dr pagi sampai ke malam.

Hari last tu sebelum mereka balik ke UTM amik la gambar beramai2....
Mereka dtg Khamis petang n balik sabtu malam ahad, mak n abah suke.... mak pun tiap hari msk sedap2 je heheheh

Tiap tahun mmg ada program mcm ni, masuk kali ni rasanya dh tahun ke 2 atau ke 3, mak n abah mmg tiap tahun joiin, thn lps anak perempuan thn ni tukar lak. Ramai jgk org kg kami yg join sama...

nk ilusi nampak kurus kene lah gunakan apa yg ada kan hahahhah

salah setting la masa amik gambo nih.... free style konon

ini bdk baru nk menyelit..... hehehheh

free style lgi.... pandai si aiyan ngikut

mak ngn abah je yg statik je hehehehe


p/s: asik kempunan je nk layan ayam grg mcD yg spicy tuh... asik abis je