Friday, January 18, 2019

resepi Kacang salut tepung 3 bahan

As salam semua kwn2,

Salam jumaat semua, selamat bercuti bt kwn2 yg bercuti pada hari jumaat.

Seronok rasanya hari jumaat ni, almaklum cuti sampai hari isnin nnti, cuti thaipusam kan.  Cumanya mungkin ujung minggu ni belah2 batu caves gombak sana jln agak sesak sikit lah, banyak jln tutup sempena cuti thaipusam ni

Aku dh lama usha resepi nih tp tak terbuat2... aritu masa aku cuti rehat sbb demam, aku pun tryla buat.... bahan2 pun mmg ada kt umah.  Bagi aku sedap ranggup, cuma aku rasa kalau ada rasa manis2 sikit mesti lg sedap

Bahan2:

500gm kacang tanah- cuci dan keringkan, jemur pun untuk 30min ke sejam
1 biji telur
tepung grg spicy bestari
minyak untuk mengoreng

 Cara masak:
- gaulkan kacang dengan tepung hingga rata, lps tu masukkn telur dan gaul2 hingga semua sebati...
- goreng kan dengan api yg kecil hingga masak... 
- bila dh masukkan kacang  dlm kuali, sila lerai2kan kacang tu supaya tak bekumpul, klu berkumpul nnti tak ranggup
- bila dh nampak gelap sikit boleh la angkat... jgn sampai hitam legam lak tau


* arini bday edy.... nk masak apa lah utk dia mlm ni... ingat nk msk2 sikit buat perut dia hepi 

ini rupa lepas dia gaulkan dengan telur n tepung

agak pedas juga pakai yg ni... tp layan kunyah


ini rupa bila dh siap goreng... 

Thursday, January 17, 2019

photo diary #2/ 2019 cacamarba

As salam semua kwn2,

Maaf kwn2 arini lewat sikit bt ntry, pagi td ada mesyuarat terhimpun puspanita.

PD arini mmg banyak gak cerita nya, cerita sepanjang minggu lepas n arini, gambar2 yg random je

macam biasa, mari kita tengok gambar sambil baca penerangan 
awal2 ni meriah lagi lah gambar, masih semangat berkobar2 kan hehehehhe 

ikan pisang, korang kenal? ni 1st time aku jumpa n beli...
maktek kirim 

minggu lepas, beli ikan tenggiri 2 keping n masak kari.... pttla ikan tu mahal yek... mmg sedap betul isi nya bila masak gini

antara kuih peberet aiyan, apam coklat... selalu bekalan utk mkn kt sekolah

alhamdulillah bilik mama dh ada ekon, sampai berselimut dia tidor

gambar khamis lepas masa mama cuti , amik gambar 2 beranak ni masa papa dia nk antar dia balik umah,
kami mmg akan pegang tgn mcmni... 

gini lah gaya dia kalau tido time petang2... mesti nk selak perut

telur grg kicap, ini lah lauk paling simple tp paling layan ok...

masa demam aritu, teringin lak mkn burger special tepi jalan je... sedap betul rasanya

sabtu lps, pi kenduri anak boss dia kt hotel... siap baju melayu, samping n songkok ko...
siap la raya tahun ni aku nk dia pakai samping gini

dh besar panjang ni pun aku masih lg suap lg... 

sekali telan nih... masa demam selsema aritu

Wednesday, January 16, 2019

WW pengakap ke mengakap

As salam semua kwn2,

Kelemauan masih ada sikit2 lagi, dek penangan demam selsema aritu, tp cayok2

Rayyan Izzan thn lps koko bertshirt je tahun ni dh baju lengkap, mengakap kata dia

pagi2 td sebelum kuar pi sekolah

mama kata aiyan jd apa, jd pengawas kata dia hehehehhe

tahun lepas tshirt je... masa ni susut lg, skrg dh bolat 

Tuesday, January 15, 2019

pembantu cikgu

As salam semua kwn2,

Maaf ye kwn2, semalam aku CR, demam... demam awal tahun... moga lps ni terus sihat sejahtera hendaknya.  Dapat wassap ni minggu lepas dr papa aiyan, cikgu yg wassap kt papa.  

Nampak ada budak tu berdiri kt depan sambil mengajar kwn2/....  
Bila baca wassap cikgu tu, mama rasa bangga pun ada, kelakar pun ada jugak... 
moga anak mama ni terus jadi pelajar yg bijak n baik... 

bukan main dia kan... 

senyum meleret bila mama baca wassap nih

sampai terbatuk2 dia... bersungguh mengajar konon nya



Friday, January 11, 2019

resepi kerepek Ngaku @ arrowhead

As salam semua kwn2,

Moga sihat sejahtera hendaknya semua ya...

Maaf kwn2, semalam takde ntry, semalam cuti rehat... nk rehatkan badan harini ingatkan dh ok rupanya lagi teruk.
Dr pagi tadi dah bersin2, sampai skrg ni dh berpuluh2 kali... mula la kepala rasa denyut2 sikit... aduhai, bertahan la kejap ye

Kan dh kata nk buat setiap jumaat kita share resepi... jom kita bt kerepek ngaku

Ubi ngaku ni, selalu nya timbul time akhir tahun hingga bln dua setiap tahun, senang cita time nk CNY mmg dia akan muncul... pernah juga tanya auty kedai depan opis ni, katanya org cina selalu suka masukkan dlm masakan... tp org melayu suka bt kerepek...

Kira cara2 nk buat kerepeknya ikut seperti gambar tu ye kwn2... yg penting ada ubi ngaku tuh, pastu korang bt la air garam ngn bwg putih sikit...



ni rupa dia sebelum di bersihkan... klu beli pastikan jambul dia tu ada, senang nnti nk pegang utk sagat

dh bersihkan... putih bersih kan... jgn ko potong lak jambul dia tu

dh siap kopek semua ni jgn lupa cuci n toskan kejap biar kering
sagat la dia mcmni, kalau nk sagat terus kt minyak pns pun boleh,... tp saja aku sagat dulu gini, nk nampak bulat2

gorengla ngn minyak banyak n api yg sedang, jgn api besar sgt nnti cpt hangus

susah nk dpt yg warna cerah lagi... hahahha kira ok lah ni, sedap wei....

Wednesday, January 9, 2019

WW Menempah makanan dengan Kakcik Nur Seroja

As salam semua kwn2,

Rasanya dh kali ke 4 aku mengoder sambal merah kt Kakcik Nur Seroja nih, tp kali ni try ayam korea ngn ayam buttermilk, sedap cukup rasa, kwn2 sekitar kl ke selangor klu nk try boleh la try ke blog kakcik.  

* badan rasa tak sihat, rasa mengigil je... tp bdn tak panas cuma tekak jelah bt hal sikit... 
ayam grg korea, mmg sedap pds manis masam ckp rasa

ayam buttermilk ni pun sedap... RM10 utk satu set
banyak ketul tu... mmg sedap

Tuesday, January 8, 2019

pindah rumah 2019

As salam semua kwn2,

sihat ke korang semua? aku ni mcm dh ada simptom2 tak sihat ni, tekak dh perit2, tak gatal tp tak selesa rasa.  

Insyallah, tahun ni kami nk pindah ke rumah sendiri, bukan rumah baru... jnji rumah sendiri dh best dh rasanya.  Tak mampu nk beli teres bertingkat2 tp mampu beli apartment bawah sekali... oklah rasa ala2 umah landed jgk kan hehehhe 

Umah ni edy beli awal 2017 tp alhamdulillah setel semua dpt kunci akhir 2018, tak kisahla lama sikit menunggu nya, skrg ni lps balik keje edy akn singgah dulu umah ni kemas2, cuci2 cat umah semua, buat sikit2, katanya akhir bln ni nk pindah, tak tau la iya ke idak

Doakan lah semua berjalan lancar n kami dpt pindah spt dijanjikan... umah ni takla bsr mana, lbh kurang umah sewa kami je


ni bukan buruh indonesia atau bangla tau, ni adik ipar aku hehehe,... 

kami beli kt apartment sama ngn maktek, cuma blok lain...jd boleh la dia dtg tlg2 sbb dkt

masa nih dok cabut wallpaper sblm cat, sepetang jgk dia menolong

Monday, January 7, 2019

Mula sekolah 2019 Rayyan Izzan

As salam semua kwn2,

Kwn2 lain minggu lepas dh cerita psl anak2 sekolah, aku tertinggal pulak... boleh pulak lupa ko, ingat dh bt ntry minggu lepas... belum rupanya

Rabu lepas bersamaan 2hb Rayyan Izzan pun mula la sekolah, alhamdulillah tahun ni msh dpt naik ke darjah 2.  Tahun ni ramai kwn2 baru dlm kelas dia, masa darjah 1 ada 3 kelas, tahun 2 ni ada 2 kelas je... 

Alhamdulillah dia ok je, tak buat hal pun.... seronok je pegi sekolah jumpa kawan2
CUmanya mama risau, hari pertama tu pagi2 dia cirit n muntah2... kt sekolah pun dia muntah2 n cirit, nsbla mmg sentiasa ada baju spare kt beg dia

Bila amik kt sekolah tu, dia ok je gelak2 mama pun tak risau sgt la... cumanya skrg ada peraturan baru kt sekolah tu, ibu bapa murid ppki tak dibenarkan lg amik anak2 kt dlm kawasan sekolah, jd kene la paking tepi2 jln nk amik diaorg nih... minggu lps kn ramai ibu bapa yg tunggu anak2, sampai ke jalan besar la kami kene paking kete... 

dok termenung apa lah pagi tu, selalu kn tidur lagi

tp nsb suh mandi semua ok je (sila abaikn ruang belakang tu, duk kemas2 nk pindah umah, tak setel2 lg)

1st day, sampai opis papa amik nk hantar ke sekolah... 

hari rabu tu time amik, terbukak lak pintu pagar kecik ni, dekat sikit la mama jln
esoknya dh ttp lak pagar ni, kene la pusing jauh guna pintu depan

jauh sikit mama paking

hari jumaat ni.... lps amik siap2 bwk makan

Friday, January 4, 2019

Resepi kerabu pucuk paku kerang


As salam semua kwn2,

Disebabkan aku ni kadang suka msk yg simple2, aku ingat lps ni setiap jumaat nk share resepi lah kt sini.  Resepi yg aku buat selalunya yg mudah n simple, jenis malas katakan hehehheh 😆😆😆

Oklah, aku nk share ngn korang kerabu pucuk paku kerang cara aku... 
Pucuk paku beli kt psr sehari temerloh tu, aku saja amik yg tak banyak sgt daun, yg bulat2 gitu 

Bahan2:

2 ikan pucuk paku - siang dan celurkan
segenggam tauge - celur
1 kilo kerang - rebus dan kopek isi nya
setengah biji kelapa parut
1 biji bwg merah besar- di mayang  halus
3 ulas bwg putih - tumbuk
2 biji bwg merah kecik - tumbuk
10-20 biji cili api kampung- tumbuk
sedikit bilis- tumbuk
1/2 inci biji cekur - tumbuk
sedikit asam jawa
1 sudu gula
sedikit garam


Cara masak:

- satukan kelapa parut dengan bahan2 tumbuk hingga rata
- sanggai kelapa parut tu hingga naik bau n nampak sedikit kering
- bila kelapa parut dh sejuk sedikit, boleh campurkan dengan pucuk paku, bwg yg dimayang, asam jawa, gula dan garam
- akhir sekali masukkan kerang dan tauge gaul rata, siap n sedia utk di makan

* korang boleh je tukar kerang tu ngn seafood lain... 
* kerabu aku ni mmg ada ciri2 jawa, hahahah nk wat camne kan,udah lidah jawa 


kerang dia comei2 sgt

ratah je pun sedap... 

pucuk paku tu mmg muda2 sgt, best betul

ni pinggan aku, lawankan dengan ulam n ikan kering... aduhai

p/s: risau jgk la psl ribut pabuk yg tgh melanda pantai timur, lagi2 risau kt adik bongsu yg kt sana... hari2 kakak2nya bebel jgn kuar umah time ptg2 heehehe

Thursday, January 3, 2019

photo diary #1/ 2019 jjcm ke pasar sehari temerloh

As salam semua kwn2,

Semalam bermula dengan smooth je, time pagi tu je kelam kabut sikit si aiyan kul3 pagi bangun kata terberak, perut dia meragam, pagi tu muntah2... ingat takmo antar kt sekolah tp dia nk pegi sekolah.  Kt sekolah cikgu dia ckp dia ada muntah2 kt toilet nsb ada baju spare dlm beg sekolah dia.  Tgri tu kelam kabut, sbb skrg dh tak blh amik dlm kawasan sekolah utk murid2 kelas khas, semalam kan baru mula sekolah ramai mak pak yg tunggu anak2 kan... jenuh mama cari parking.

Harini tgk dia mcm dh ok, hrpnya kt sekolah pun ok lah... tp mama lak yg tak ok pagi td sedar2 dh kul6 pagi, melompat2 mama terkujat... sbb selalu kul 5.15 dh bangun siap2.... hahaah silap mama la

Panjang cerita pembukaan, masa kt temerloh tu kami pergi ke pasar sehari temerloh, dh lama sgt teringin nk pegi sini... antara psr sehari terpanjang kt semenanjung katanya, mmg panjang n penat wei... tp kira mcm exercise lah kan... 
Jom kita tengok apa je yg ada kt situ, sampai kebas2 jari jgk lah dok beli mcm2 barang heheheh

Segala mcm ikan2 sungai, patin, baung n macam2 lg lah... tp aku tak beli pun hehehhe... xreti nk msk apa

tak mandi pun masa nk pegi psr tu heheheh

comei2 kan.... beli jgk lah 3 jenis tu... rm4 seketui nih

selonggok ni rm10.... mmg puas hati, manis sgt

siap ngn pokok bunga kantan ada jual sekali ko

mcm2 jenis ikan sungai, tp aku tak beli pun ehhehe... tak reti nk msk apa... cuma beli jering ngn cili api je

jering tu mmg muda2 lg ranggup



geram nengok bunga betik tuh, tp kang aku sorang yg mkn... tgk jelah

buah oren tu aku tak tau apa, tak dan nk tanya edy dh laju je jln


ikan puyu n beberapa jns ikan yg aku tak tau... 


badak berendam ngn dodok rebus

dlm pau durian, ada jem durian... tp pau nya keras 
beli pucuk paku kt makcik ni ngn petai