Thursday, January 24, 2019

photo diary #3/ 2019 pindah rumah sendiri

As salam semua kwn,


 Korang ingat tak aku penah bt entry psl nk pindah umah,

Alhamdulillah, hari ahad 20hb kami pun selamat berpindah... tp sampai ke harini masih banyak lagi barang2 kt umah sewa tuh... barang kecik2 yg belum siap di angkut lagi... harapnya siap lah semuanya hujung minggu nih.  Biarlah minggu depan dptlah pindah penyewa baru tuh

Dapur tak berapa nk berasap lagi, kalau ada pun aku masak dengan noxxa sikit2, tak try lg pakai dapur tuh... aku baru dok kemas2 baju aku, baju aiyan ngn tudung2...

Umah kami mmg masih lagi kosong... sadis betul lah
Rumah ni tuan umah lama dh siap2 renovate bagi besar dapur n, toilet semua... kira kami beli dh tak payah sgt nk renovate umah, harga edy beli dalam 300+k, umah apartmen tingkat bawah sekali, ground floor lah kan. 3 bilik 2 bilik air, ada 1 stor kecik.  Alhamdulillah, aku tak kisahla umah mcmne pun janji umah sendiri.

Mmg edy pernah tanya dulu, aku nk rumah mcmne kalau dia nk beli umah, aku cakap tak kisah cuma kalau boleh aku nk umah yg ada tanah... tu yg dia cari apartment bwh sekali. Nk cari rumah teres susah kt area kl nih compom harga mencanak2 tinggi kan... edy pun kata dh selesa ddk area ukay perdana tu dia cari umah dkt2 sini gk
edy sewa lori 5 tan... walaupun dekat tp penuh barang2 kami
kotak sana sini, dapur masih lagi kosong... peti ais lama lagi, nnti2 lah beli baru

bahagian luar tu mesin basuh tanah takde sgt dh, dh di simen semua luar tu 

noxxa ni lah penyelamat masa awal2 tu tak bwk tong gas lagi

telur rebus ngn bebola masak kt noxxa... isnin tgri ni je dpt di masak


isnin petang tu maktek dtg ngn aisyah

adik ipar aku keje isnin tu pun dtg jugak... 

geram nengok si aisyah ni... mmg buat org rasa nk cubit2 je hahahha

diaorg jln kaki je dr rumah diaorg kt blok depan tu

depan ni nampak dari rumah kami... tu lah umah maktek
maktek bwkkan cucur ikan bilis ngn kue tiaw tomyam utk kami... 

hari selasa tu aku masak sup ikan bawal dengan udang galah je itu pun pakai noxxa
dh pindah baru aku jumpa kuali nih, mmg tak ingat penah beli hehehhe

rabu baru boleh tengok tv hehehhe... selasa laki aku baru bwk tv dr rumah lama

dh mula lagi yek musim manggis, semalam beli kt psr malam

warna merah utk bilik aiyan, dia yg minta kami cat warna ni





16 comments:

aryan azra said...

cantik dapur dana tu, takpe pelan2 kemaskan. oh dekat je dengan rumah maktek senang lah kan ada adik beradik yang dekat dengan kita. ehh dulu2 akak selalu pegi ukay perdana tu tau ambik kawan akak masa akak duduk keramat dulu.

Norhayati Mohd Isa said...

Selamat berpindah kerumah sendiri Dana..
Seronok tak terkirakan bila dpt rumah sendiri..

Best Tu dekat dgn mak tek.. boleh selalu jengok2..

Berbaloi beli Dana kalau dah siap renovation ni.. tak payah byk fikir tapi harga boleh tahan ye.. dapat satu double storey kat Shah Alam ni😍

norhidana miswan said...

k Aryan Azra- tulah, nk ngemas nunggu hari cuti, hari biasa balik sampai umah dh kul6 dh penat rasanya... skrg dh tak pegi ukay perdana lg ke kak

k Norhayati- mekasih kak... tulah, rezeki dpt umah lg dekat ngn maktek... sblm ni dh dekat tp pagar asing2 ni dh sepagar... tulah kak mmg agak mahal skit lah rege kt sini... tp dh edy yg beli kita ikut je

Amanda Suria said...

Dapur cantik la...senang la rumah dah siap renovate, takpe la duk apartment pun ok kan...x leh bercucuk tanam, tanam je dalam pasu..

Mrs. A said...

Alhamdulillah dah berpindah ke rumah sediri.
Adatlah tu pindah rumah baru tak tahu mana nak mula kemas dulu sana, sini, situ kotak hehehee...

norhidana miswan said...

k Amanda Suria- tulah,niatnya mmg nk tnm kt pasu or kt botol2 plastik mcm yg org buat kebun bandar tu...

Mrs.A- betul tu kak, bila nk abis ngemas pun tak tau lah

nadhie wueen said...

Wahhh.. seronoknya pindah rumah. tak sabar nak pindah jugak. hehe

mamapp said...

Cantik kabinet Dana.. seronok kan pindah rumah baru

norhidana miswan said...

Nadhie- alhamdulillah tp nk ngemas tu malasnya

Mamapp- mekasih kak, kabinet dh siap2 ada... serook tp pnt ngemas tak abis kak

adianiez AIDA said...

ok la tu, da siap ada kabinet dapur, etc. nampak selesa.
dpt plak apartment bawah, alhamdulillah...
janji rumah milik kita, kan. di KL susah nak cari property landed.
member aida ramai beli apartment.
maka, selamat mendeko ye.

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah. Seronoknya dah ada rumah sendiri, kan? :)

ShirVen said...

Selamat berpindah sis, seronok ada rumah sendiri, berbaloi byr bulan2

TukangKebun said...

Cantik dapurnya Dana sesuai dengan bakal tukang masaknya nanti.
Seronok pindah rumah sendiri kan Dana lebih selesa dan bebas.

norhidana miswan said...

Aida- mekasih... tulah, tak mampu nk beli rumah teres... ni pun dh syukur sgt

Kakcik Nur- betul tu kakcik... syukur sgt

Shirven- tulah mekasih...

k DianaTK- betul kak, ngemasnya lambat, tp sibuk msk mcm2

ejulz said...

tak sabar ejulz nak ada rumah sendiri :)

Warisan Petani said...

tahniah dapat berpindah ke rumah sendiri
kira permenen jadi orang KL lah
JDT jangan dilupakan