Friday, January 25, 2019

Resepi Penne Bolognise ala Dana

As salam semua kwn2,

Jumaat tiba lagi, jom la kita share resepi ye kwn2... tp ni masa kt umah lama, umah baru tak blh lagi guna dapur tu... aritu tuan umah lama kata blh guna dapur tp mlm td try tak boleh la... blh hidup tp mcm tak sangkut lak... tak tau lah.  Jadi bt masa ni masak apa2 kt noxxa jelah

Si aiyan kalau jenis2 pasta dia suka penne, jd aku pun masaklah ikut kesukaan dia

Aku mmg jenis kalau msk pasta walaupun pakai sos segera aku tetap ada tambah bumbu aku sendiri, kene ada yg fresh2 bwg, tomato or sayur2.. 

Bahan2:

Penne kimball ( rebus hingga lembut dan tapiskan)
1 biji bwg besar - di cincang halus
4 ulas bwg putih- ketuk je
5 biji cili api- ketuk je
3 biji tomato- cincang kasar
3 keping daging burger ramly
10 biji bebola ayam ( kalau takde pun takpe or blh je tukar ngn benda lain)
1 botol sos bolognise kimball
sedikit mix herbs
sedikit serbuk lada hitam

Cara masak:
- Tumiskan bwg besar +bwg putih hingga naik bau... lepas tu masukkan cili api dan tomato masak dalam 5 minit
- masukkan daging burger kacau rata lps tu masukkan bebola ayam
- bila nampak daging burger dh masak, masukkan sos bolognise, serbuk lada hitam, mix  herbs dan tambahkan air 2 botol ( guna botol sos kimball tu)
- masak dalam 10 minit perasakan dengan garam n siap... 
* kalau ada susu cair boleh je campur dlm sos biar rasa creamy2 gitu



saja suh aiyan pilih mana 1 nk msk dia pilih penne tuh

walaupun sos bolognise tu dh ada tomato tp aku tetap akan campur tomato segar

mcmni lah rupanya bila dh siap kuah tu... 

siap dah penne bolognise ala dana


16 comments:

adianiez AIDA said...

anak2 aida plak sejenis yg x suka sgt selain dari spageti.
yg lain, diorang makan jugak la. tapi semangkuk jer la.

kita sama. sure nak masukkan bahan2 masak yg biasa meskipun guna sos pasta siap tu.
terasa nak jugak menumis, menambah :)

paridah said...

WAH SEDAP SANGAT NAMPAKNYA TU

ummipia.blogspot.com said...

tengok gambar pun dah tau sedap ni..boleh cuba masak untuk anak ni

wahida said...

hoiii sedapnya dana!

kat rumah tu yg mkn pasta cuma aku ngan abang je...yang lain semua nak nasikkk jugakkkk...sabo je la...

mrhanafi said...

terliur la pulak tengok kesedapan makanan nie

ShirVen said...

Eh sedap ni sis, terus teringin nak makan! 🀣🀣

TukangKebun said...

Penne ni mudah sikit kan untuk anak-anak makan sebab seketul-ketul banding kalau yang panjang-panjang.
Rajin Dana masak walaupun dapur belum sempurna lagi..kalau kakak dah tapau je hehehe...

Naily's Kitchen said...

Lapoooooooooooooooooo

norhidana miswan said...

Aida- si aiyan suka yg jenis gini sbb mudah nk makan... betul jgk mmg kene ada bahan tumis

k Paridah- sedap kak... alhamdulillah

Ummipia- wahhh tgk gaya pun tau sdp yek

k Wahida- hehehe kt umah ni semua layan, laki aku lyn jgk tp kureng lah nasi jgk di carinya

Mrhanafi- hehehe sedap nih, klu tak sedap pun puji je sbb msk sndiri kn

Shirven- hehehe gambar je mcm menggoda kan

k Diana TK- betul tu kak, laki dana jemu dh asik beli je... dia jns mkn mudah

Nailys- heheheh lama menghilang akhirnya muncul

ejulz said...

wahhh.. mesti sedap ni..

aryan azra said...

sedap nampaknya tu..nanti akak pergi lawat dana dekat ukay perdana tu ye, boleh makan masakan dana hehehe

Warisan Petani said...

Nampak sesedap rasa

norhidana miswan said...

en Ejulz- alhamdulilah sedap

k Aryan Azra- boleh kak, jnji bgtau awal2 heheheh

wak WP- betul tu wak, kene di cicipi dulu klu tak twr or masin

mamapp said...

Wow sedapnya

hungryworm__ said...

permisi min numpang share ya :)
DEWAPK^^ agen terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
:)

hungryworm__ said...

permisi min numpang share ya :)
DEWAPK^^ agen terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
:)