Wednesday, January 30, 2019

Resepi nasi goreng noxxa

As salam semua kwn2,

Maaf lambat bt ntry, pagi td ada meeting, ingatkan kejap je tp sampai ke jam 12 lebih lak.  Jumaat ni kn cuti, wilayah cuti jadi aku tukarlah resepi harini. 

Disebabkan dapur masih tak ok lg, n tak tau berapa lama lagi baru kami dpt tukar dapur baru. Alternatif yg ad adalah aku akan gunakan noxxa utk masak.  Sabtu lps aku masak nasi goreng noxxa utk sarapan.  Lps subuh tu mata takmo tidur lak tu yg tryla msk nasi grg, mudah n jadi sedap lak tu

Bahan2:

3 cawan beras - cuci n toskan
4 setengah cwn air
3 ulas bwg putih- tumbuk
2 biji bwg merah- tumbuk
1 biji bwg - di mayang
5 biji cili api- ketuk je
2 biji telur
sedikit serbuk ns grg 
minyak utk menumis

Cara masak:

- gunakan fungsi stir fry utk menumis bahan2 yg ditumbuk, bwg hiris n cili api tumis hingga naik bau
- lepas tu masukkan telur n kacau2 hingga masak masukkan beras, kacau sebati
- masukkan serbuk ns grg
- masukkan air td, kacau2 n matikan fungsi stir fry
- tekan fungsi HP selama 8 minit
- bila dh 8 minit tekan off dan kuarkan stim tu sampai habis
- gaulkn nasi tuh dlm periuk n perasakan ngn garam, kacau2 dan siap




tumis2 kejap beras nih ngn bumbu dia

masukkan air ikut ukuran beras tu, takmo lebih takut nnti lembik lak

setkan 8minit

nasi dh masak, kita gaul2kan utk perasakan ngn garam

siap elok je nasi grg kita nih... tak melekat nasi nya

11 comments:

wahida said...

perghhhh...best giler ni dana...
aku ni ada dah pressure cooker, tapi yg atas api punya khas utk merebus daging dan tulang2..hehe...
aku teringin nak ada noxxa jugak weh...ko doakan aku ada rezeki boleh aku pakai noxxa mcm ko jugak dana...

norhidana miswan said...

k Wahida- bile time2 dpr bt hal ni mmg berguna betul kak... akak dulu pun beli bayar 4 kali kak... skrg tak mahal mcm dulu... insyallah ko blh beli nya

Inani Hazwani said...

Senang betul bila ada periuk noxxa ni, macam macam boleh buat.

aryan azra said...

akak pun pernah buat nasi goreng guna noxxa

Zurainny Ismail said...

Cantiknya nasi goreng you - cepat dimasak pulak tu! Bestnya guna Noxxa.

Siti Yang Menaip said...

wooo Noxxa ni buat goreng nasi pun boleh eh..
menarik.. mak nye dia dok buat sup tulang je..

ShirVen said...

Waahh.. ok, azam 2019, nak beli periuk noxxa ni if ada rezeki

mamapp said...

Senangnya Ada noxxa tp mama x reti pakai huhuu

Mrs. A said...

Alahai mudahnya tengok orang guna noxxa
Mrs. A memula dulu guna pastu dah simpan ntah elok lagi ke tak agaknya.
Bila fikir balik merugi jer... beli tapi tak fully utilise.

adianiez AIDA said...

aida pernah jugak menggoreng nasi dgn pressure cooker.
but now, sebab space dapur x cukup besar, pepagi goreng pakai kuali jer nasi lebih mlm tadi.
utk anak2 sarapan.
lama tak buat dgn pressure cooker. mudah, kan?

paridah said...

MESTI MAKIN RAJIN MMSK SBB GUNA NOXXA LBH MUDAH N CPT