Friday, January 4, 2019

Resepi kerabu pucuk paku kerang


As salam semua kwn2,

Disebabkan aku ni kadang suka msk yg simple2, aku ingat lps ni setiap jumaat nk share resepi lah kt sini.  Resepi yg aku buat selalunya yg mudah n simple, jenis malas katakan hehehheh 😆😆😆

Oklah, aku nk share ngn korang kerabu pucuk paku kerang cara aku... 
Pucuk paku beli kt psr sehari temerloh tu, aku saja amik yg tak banyak sgt daun, yg bulat2 gitu 

Bahan2:

2 ikan pucuk paku - siang dan celurkan
segenggam tauge - celur
1 kilo kerang - rebus dan kopek isi nya
setengah biji kelapa parut
1 biji bwg merah besar- di mayang  halus
3 ulas bwg putih - tumbuk
2 biji bwg merah kecik - tumbuk
10-20 biji cili api kampung- tumbuk
sedikit bilis- tumbuk
1/2 inci biji cekur - tumbuk
sedikit asam jawa
1 sudu gula
sedikit garam


Cara masak:

- satukan kelapa parut dengan bahan2 tumbuk hingga rata
- sanggai kelapa parut tu hingga naik bau n nampak sedikit kering
- bila kelapa parut dh sejuk sedikit, boleh campurkan dengan pucuk paku, bwg yg dimayang, asam jawa, gula dan garam
- akhir sekali masukkan kerang dan tauge gaul rata, siap n sedia utk di makan

* korang boleh je tukar kerang tu ngn seafood lain... 
* kerabu aku ni mmg ada ciri2 jawa, hahahah nk wat camne kan,udah lidah jawa 


kerang dia comei2 sgt

ratah je pun sedap... 

pucuk paku tu mmg muda2 sgt, best betul

ni pinggan aku, lawankan dengan ulam n ikan kering... aduhai

p/s: risau jgk la psl ribut pabuk yg tgh melanda pantai timur, lagi2 risau kt adik bongsu yg kt sana... hari2 kakak2nya bebel jgn kuar umah time ptg2 heehehe

14 comments:

Unknown said...

baca sambil telan ayaqliur...

norhidana miswan said...

Unknown- hehehhe lagi2 klu tgk time tgri kan hehehe

lizz said...

telan air lio mai sini

norhidana miswan said...

Lizz- heheheh diri sndiri pun telan liur nengoik

mrhanafi said...

rupanya amat menyelerakan..

biar simple tetapi sedap tak pelah

Warisan Petani said...

Kalau wak yang kopek kerang tu, tak sempat jadi kerabu.
terus ngap aje.

AzianKhalil said...

Wahh...terbaik ni...ujung minggu ni boleh try. Tapi tu la...payah nak jumpa kerang.

norhidana miswan said...

Mr- Hanafi- tulah, kerabu ni mmg pembuka selera

wak WP- hehehe tu lah wak, wajibla kita cukai sikit dh pnt kopek kan

k Azian- tulah kak, kerang ssh skit nk jumpa... tp blh pakai seafood lain

nurbijen said...

Akak jenis tak boleh makan sgt pucuk paku... angin!

norhidana miswan said...

k Nurbijen- dana ni bkn kenal sgt yg pucuk angin ke tak kak... hentam saja

aryan azra said...

uihh kecur ailion hakak tengok nih dana

Inani Hazwani said...

Sedapnyaa kerabu pucuk paku, lama tak makan.

norhidana miswan said...

k Aryan Azra- heheheh klu kerabu mmg tau dh msti sedap kan kak

Inani- akak pun jarang2 sgt buat nani, tp sesekali layan jgk

OKje said...

Faveret hakak ni Dana kerabu pucuk paku kerang, kalau kerabu campur babat pun sedap ek, tapi tulah.... hakak malas nak buat kalau style masak cenggini hihi....
Kerang dia tu diaa... geram tengok isi, beso, sedap makan tu.