As salam semua kwn2,
Disebabkan aku ni kadang suka msk yg simple2, aku ingat lps ni setiap jumaat nk share resepi lah kt sini. Resepi yg aku buat selalunya yg mudah n simple, jenis malas katakan hehehheh 😆😆😆
Oklah, aku nk share ngn korang kerabu pucuk paku kerang cara aku...
Pucuk paku beli kt psr sehari temerloh tu, aku saja amik yg tak banyak sgt daun, yg bulat2 gitu
Bahan2:
2 ikan pucuk paku - siang dan celurkan
segenggam tauge - celur
1 kilo kerang - rebus dan kopek isi nya
setengah biji kelapa parut
1 biji bwg merah besar- di mayang halus
3 ulas bwg putih - tumbuk
2 biji bwg merah kecik - tumbuk
10-20 biji cili api kampung- tumbuk
sedikit bilis- tumbuk
1/2 inci biji cekur - tumbuk
sedikit asam jawa
1 sudu gula
sedikit garam
Cara masak:
- satukan kelapa parut dengan bahan2 tumbuk hingga rata
- sanggai kelapa parut tu hingga naik bau n nampak sedikit kering
- bila kelapa parut dh sejuk sedikit, boleh campurkan dengan pucuk paku, bwg yg dimayang, asam jawa, gula dan garam
- akhir sekali masukkan kerang dan tauge gaul rata, siap n sedia utk di makan
* korang boleh je tukar kerang tu ngn seafood lain...
* kerabu aku ni mmg ada ciri2 jawa, hahahah nk wat camne kan,udah lidah jawa
kerang dia comei2 sgt |
ratah je pun sedap... |
pucuk paku tu mmg muda2 sgt, best betul |
ni pinggan aku, lawankan dengan ulam n ikan kering... aduhai |
p/s: risau jgk la psl ribut pabuk yg tgh melanda pantai timur, lagi2 risau kt adik bongsu yg kt sana... hari2 kakak2nya bebel jgn kuar umah time ptg2 heehehe
baca sambil telan ayaqliur...
ReplyDeleteUnknown- hehehhe lagi2 klu tgk time tgri kan hehehe
ReplyDeletetelan air lio mai sini
ReplyDeleteLizz- heheheh diri sndiri pun telan liur nengoik
ReplyDeleterupanya amat menyelerakan..
ReplyDeletebiar simple tetapi sedap tak pelah
Kalau wak yang kopek kerang tu, tak sempat jadi kerabu.
ReplyDeleteterus ngap aje.
Wahh...terbaik ni...ujung minggu ni boleh try. Tapi tu la...payah nak jumpa kerang.
ReplyDeleteMr- Hanafi- tulah, kerabu ni mmg pembuka selera
ReplyDeletewak WP- hehehe tu lah wak, wajibla kita cukai sikit dh pnt kopek kan
k Azian- tulah kak, kerang ssh skit nk jumpa... tp blh pakai seafood lain
Akak jenis tak boleh makan sgt pucuk paku... angin!
ReplyDeletek Nurbijen- dana ni bkn kenal sgt yg pucuk angin ke tak kak... hentam saja
ReplyDeleteuihh kecur ailion hakak tengok nih dana
ReplyDeleteSedapnyaa kerabu pucuk paku, lama tak makan.
ReplyDeletek Aryan Azra- heheheh klu kerabu mmg tau dh msti sedap kan kak
ReplyDeleteInani- akak pun jarang2 sgt buat nani, tp sesekali layan jgk
Faveret hakak ni Dana kerabu pucuk paku kerang, kalau kerabu campur babat pun sedap ek, tapi tulah.... hakak malas nak buat kalau style masak cenggini hihi....
ReplyDeleteKerang dia tu diaa... geram tengok isi, beso, sedap makan tu.
aida sgt suka kerabu.
ReplyDeletetapi jarang buat kat rumah. anak2 tak makan.
kalau2 famili dtg, buat la sesekali.
tapi biasanya kerabu taugeh jer :)
permisi min numpang share ya :)
ReplyDeleteDEWAPK^^ agen terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
:)