teman2....

Friday, December 29, 2017

buah ngaku, selamat tahun baru



as salam semua kwn2,

arini selemau2 apa, mls bt ntry... tp ada jgk jln2 umh kwn2 jenguk2 tinggal kabar berita.

Selamat Tahun Baru 2018, apa azam tahun baru korang?

azam aku? Moga Allah panjangkan usia aku... sihatkan aku

Bila dh nk masuk tahun baru mesti ada buah ni menjengah kan.... buah ngaku @ arrow head.


yg tgh di bersihkan... 

bila buat last minit, gini lah jd nya... geseng heheheh

Wednesday, December 27, 2017

Masak hasil tangkapan

as salam semua kwn2,

Salam rabu kwn2, eh... selalu kan buat WW kan tp arini biarlah rajin pulak kan

Dh balik dr menyoping tu, kene lah msk hasil tangkapan kan, takkan nk tgk je.... mana blh gitu kn

mlm tu mula la rajinkan diri memasak apa yg ada.


msk sup ayam pencen ngn msk singgang kerang... 

esoknya, isnin pagi... ubi rebus ngn sambal ikan bilis

tgri tu... msk syr meranti ngn msk lemak mentarang

puas hati mkn, fresh2 lg mentarangnya

Tuesday, December 26, 2017

cuci mata n poket di Kuala Selangor

as salam semua kwn2,

Salam selasa ye kwn2... arini bukan senin jd jgn nk blues2 yek, walaupun ngn keadaan opis yg bosan sunyi sepi gini.

Minggu akhir 2017, sebelum menjenguk ke 2018.... tahun ni awal2 tahun aku akan mula cuti rehat sbb si bujang aku dh masuk tahun satu.... nk jgk amik tahu kan cemana lah nnti.

Sepanjang cuti sekolah ni aiyan kn pi antar day care kt tadika dia, adalah aktiviti sepanjang cuti sekolah nih, pastu kite mmg tak balik kg ke pi cuti2 ke... itu yg ajak edy cuci2 mata kt kuala selangor, dekat je kan jem pun idak konon nya.... tp rupanya, gile jem sbb tgh buat jalan

Mcm biasa dh pi kuala selangor, mula2 jenguk ke pantai remis... tgk n beli apa yg patut, lps tu singgah ke sekincan pulak.  Dlm kul 5 jgk kami sampai umah sbb jem bagai semua tuh.

Benda biasa2 je yg kami beli tp puas hati jgk la hehehhe

ini benda wajib singgah n beli
mencuci jgk la poket kt area2 sini... tp tak beli lah kepah2 comel2 nih.... amik gambo je

geram nengok segala sayur mayur kampug yg segar2 n murah2

beli jgk jagung ni, menggoda betul kan

beli jgk mangga tuh.... geram rasa mcm nk beli sume2 yg ada nsb lah ada lg iman di dada

p/s: barang sekolah aiyan dh banyak yg beli walaupun tak lengkap mana.... tp berdebo lebih

Friday, December 22, 2017

Mencuba msk buah canistel @buah kuning telur


As salam semua kwn2,

Salam jumaat, maaf ye kwn2 skrg ni blog ni selalu sunyi, sian kwn2 nk melawat pun jadi mls.... 
entah kenapa aku jadi makin pemalas.... huhuu 

Nk share ngn korang psl buah canistel ni... korang kenal tak? aku dh lama tingin nk rasa buah ni. Selalu tgk kt blog akak diana Kebunbahagia Bersama , akhirnya dpt jgk merasa buah ni. 
Kalau di google, buah ni terkenal di sabah nun, mmg ptt pun sbb akak diana asal sana, org sana msti ada buah sana di bwk merantau kan.
Tak reti lak nk mkn gitu je, jd  try nk bt kek tp jd kek bantat hehehe... pastu try bt jmput2... nsb jadi, gabus lemak berkrim betul buah nya, dia punya bau harum betul.



gini lah rupe buahnya... yg dh merekah2 tu dh msk

masa tgh msk dia punya bau... perkkkkkh tp bantat da

naik skit je, bakar kt dlm rice coker je

Mlm td try grg bt jemput2.... baru lah jadi rasa gebus lemak berkrim.... buah ni mmg manis... itu y geseng tuh

Monday, December 18, 2017

Kerja rumah cuti seminggu

as salam semua

Minggu lps, tadika aiyan cuti seminggu.... day care pun ttp sekali,.... mmg bwk ke opis lah bdk tu

Cuti2 pun teachernya bagi keje rumah, akviti dia kene buat, tp mlm td baru dibuatnya ngn papa, ngelat betul

main tampal2 gambo gini je

gambar family

kt sebelah dh ada cara buat, tinggal ikut je... senang je kejenya

Thursday, December 14, 2017

photo diary yang dh lama di tinggalkan

as salam semua kwn2,

maafkan diriku, sshnya nk menjadi dana yg dulu, yg ceria, yg laju je skrg dh jd dana yg lembbbs.... aduhla, ya Allah, Kau kurniakanlah aku kesembuhan walaupun mungkin itu mustahil. 

Esok ada appoiment ngn pakar neurologi, dr isnin dh rasa berdebar2 dh... tktnya kalau kene msk ward, tktnya kalau kene itu ini... mcm2 lah dlm otak ni fikir.... kwn3 doakan moga apoimnt tu ok je... 

Oklah setelah di kumpul2 dpt banyak gakla gambar... jd kita try lah bt PD ye kwn2.... 



masa kt ward kn sempat mama rendah hmoglobin, lyn la kerang rebus je

masa adik2 ada, depa suke layan samyang ni... tp aku tak sanggup... tak tahan kepedasan tuh
baru2 ni masakkan kari pekat sardin utk edy.... tgk dia takde komen kire oklah tu

ujung minggu baru ni rajinkan diri bt karipap... ni di grg separuh msk sebelum di frozenkan

tingin layan buah ni,... suhla edy cari kt psr cowkit.... merah2 murah lak tu mkn la sorang2 kt umah takde yg minat sgt

minggu ni kene jaga bdk ni kt opis... time lps mandi kul2 msti paksa tdo

mcm3 gaya tido, jnji dia lena n tak meragam

Tuesday, December 12, 2017

masak Lemak cili api udang galah


as salam semua kwn2,

salam selasa penuh sengsara huhuhu.... sengsara la sbb minggu ni kene jadi bibik pd aiyan, cuti mama dh abis jd kene la bwk dia pi opis.... 

Nsb 4 hari je sbb jumaat tu mama ada appoiment kt HKL, tkt2 lps tu kene msk ward huhuhu  tp mmg harapnya takde lah msk ward tuh. fobia tak abis lg

Masa tu ahad tu adik2 aku nk balik kg dh sbb sblum tu depa tlg jagakan aku kt ward ngn kt umah, selama seminggu kt ward ngn seminggu kt umah.  Sabtu tu gigih carikan udang galah... kire msk spesel tanda time kasih tlg jagakan kakaknya nih.



ni je yg termampu akak nya buat

Friday, December 8, 2017

Saya nk jadi......

as salam semua kwn2,

Akhir bulan november aritu kn mama tak sihat sgt lg, aiyan ada aktiviti bday beramai2 ngn tema 
Cita2 saya....  jd dia kene pakai baju ikut tema... 

papa dh pening2... mama senang je, suh dia cari tali tie pastu pakai ngn kemeja n sluar slack... jd ala2 cikgu.... abis cite... 
Cikgu ada jgk bt swa baju rm20 sehelai, rasa tak berbaloi lak... beli tali tie tu baru rm5. boleh pakai lg bila2 hehehh.


Ada gaya cikgu tak? hhehhehe si hensem mama

Monday, December 4, 2017

mencari aura yg hilang

as salam semua kwn2,

maaf minggu lps kejap ada kejap takde, aku keje tp aura msh tak jumpa yg ok lg... diri masih terbawa2 ke tidaksihatan lg... masih mencari aura diri yg hilang.

Tak perlu aku cite kt korang sakit aku, tp mohon korang doakan kesihatan aku ye, moga sembuh n sihat spt sediakala.


tempat yg paling aku fobia

hari ke berapa entah... dh hampir give up masa nih

lps seminggu ddk ward, seram lak tgk

aduhai

nk wat camne kan redha je

mlm ke 5 ke mlm ke 6 msk darah sbb hb rendah

mmg tak lena tido lah mlm tuh...

gambar minggu lps, masih nmpak muka seposen... aku masih mencari aura yg hilang