Friday, October 19, 2018

Resepi Mee Lidi Goreng Dana

As salam semua kwn2,

Salam jumaat ye kwn2, arini bosan nya rasa... opis macam lenggang je

Sebenar2nya takde gambar utk di kongsikan, pastu teringat pasal perencah mee goreng adabi yg baru tu, antara produk terbaru adabi... ramai dh tayang msk ngn perencah mee goreng ni, aku pun try jgk lah.

Lama dh beli perencah tu tp tak try goreng lg, baru2 ni baru cuba n puas hati sangatlah... mmg sedap di tekak aku. 

Bahan2:

1 bungkus mee lidi (rebus n toskan) ( boleh je tukar ngn mee lain)
2 paste perencah mee goreng adabi
3 batang sosej (potong 5)
1 sudu bsr kicap lemak manis 
1 biji telur
5 biji tomato ceri (potong 2)
segenggam tauge


Cara masaknya:

- panaskan sedikit minyak, masukkan sosej biarkn sedikit masak
- masukkan perencah adabi dan tomato ceri, gaulkan bahan tadi
- masukkan mee lidi yg telah direbus tadi... 
- tambahkan kicap, telur
- akhir sekali masukkan tauge dan siap... 

* boleh je nk mskkkan mcm2 lauk2 atau sayur2 lain, sbb kt umah aku ada benda alah ni je... ini je yg aku guna... tp tetap sedap... 
Mmg sedap perancah mee goreng adabi tuh, tak perlu masukkan garam atau perisa lain... 

masa awal2 keluar tu, asik takde stok je masa nk cari kt pasaraya.... 


ini lah rupa mee lidi yg aku guna tuh... kene rebus dulu kejap

gini lah rupa mee lidi goreng bodo2... simple tahap apa

Thursday, October 18, 2018

mama + aiyan = kami

As salam semua kwn2,

ptg ni ada appoinment ngn doktor, doakanya moga yg baik2 buat aku ye kwn2....

Aku ngn aiyan ni mmg suke amik gambar, suka bergambar... kaki selfie

Tiap hari selalunya aku amik gambar dengan aiyan untuk report kt papa dia hehehhe... kira aktiviti harian dia lah... 

balik dari sekolah.... dia ngepau mama nya buku ni... ada jual kt sekolah dia

mkn tengahari mmg bersuap, mana mau nya nk mkn sendiri

kaki gambar dua2 org kan

pantang nk amik gambar 

kami.... kaki amik gambar

Wednesday, October 17, 2018

WW sekodeng fb ppki sekolah kebangsaan polis depot

As salam semua kwn2,

Cikgu2 ppki skpd ada buat fb khas utk aktiviti murid2 ppki, mama ngn papa rajin sekodeng fb ni tengok aktiviti aiyan... 

Lgpun mama tak ada dlm grup wassap ppki skpd... saja nk suh papa yg amik tanggungjwb.



aritu yg dia dpt naik pentas sbb warna yg ini lah... mama tak penah nampak hasil akhirnya yg menang tu

mcmni lah kedudukan meja dia dan kwn2nya
sampai berdiri depan tuh, entah lawo entah tak tu kn
apa pesen lah bergambar gini


candid masa dia amik gambar aritu.... 

ni gambar drpd wassap cikgu n parents kelas aiyan... minggu lps dia ada belikan roti canai nk mkn ngn kwn2 kt kantin

Monday, October 15, 2018

beli barang dengan Sephora

as salam semua kwn2,

Nk cerita pengalaman beli barang di sephora.my . 
Kisahnya, sebelum ni aku pernah beli brg makeup kt lazada tp dpt yg fake, jd aku tryla usha2 mana tempat yg jual brg makeup yg harga dia ok n mudah dapat.

Watson ngn Guardian tu mmg dh selalu msk, ni nk try yg lain sikit... 
itu ter cuba sephora... n aku puas hati ngn barang2nya
Tahun lepas aku dh mula try beli barang kt sephora n aku puas hati.



walaupun dr singapura tp mmg barang dlm dia terjamin elok je

berlapis2 bubble wrap dia pakai

nk menerai nya lipstik nih.... ssh beno nk jumpa, kalau ada org jual kebanyakkannya fake kih3


barang sampai minggu lps, beli masa sale 

ini lah dia, masa beli tu aku ingatkan kecik je...sekali dpt 


harga eyeshadow tu rm103... color pun cantik

aduhai.... lip liner sebelah tu jenama sephora, aku duk pikir nape murah sgt lip liner sephora nih...
rupanya, pendek bebeno, sepanjang jari kelingking je hahhaha pttla rm19 je

Thursday, October 11, 2018

photo diary #22/ 2018 aktiviti kt opis

 As salam semua kwn2

Maaf harini lwt buat ntry n lewat jgk jln2 blog kwn2....
Kami ada gotong-royong perdana kt JUPEM nih, gigih oi tema warna merah....
merata merah hari ini...

Jom lah layan aktiviti sepanjang minggu kt opis ngn kwn2 se bawangan


beli set bebola ni, buat msk oden... sodap lak tu

malam tu buat kt umah, oden yg ala2 family mart nih

pastu esok nya kt opis buat lg oden ni, mkn ramai2 di kala hari hujan.... mmg  mabeles lah
kisah semalam, si bujang tu kan pemurah... dia belanja acik2 opis nih
sebelum mula acara gotong royong, kita bfast dulu, kasi tambah tenaga

ni lah ahli2 makcik bawang nya.... 
yg baju belang tu bos sya ya... 

bos pun tapi kene buat keje jgk lah kan



bkn sekor ni je, banyak ekor rupanya siput babi nih hehehehe

bergambar ngn abam2 bomba, minta bantuan bomba utk bersihkn longkang n kotoran tepi2  tuh...
 sbb selalu sgt kejadian banjir kilat kt paking opis ni

dok bersidai ramai2 tgk abam bomba buat keje... dh macam pati pendatang asing je kan... 

lps mandi n tidur kan aiyan, mata mama yg dh raya kuyu... bdn rasa sakit2 lah lama tak buat keje gini... huhuhu

Wednesday, October 10, 2018

WW makan2 dengan family maktek


As salam semua kwn2,

Sabtu lps, bt mkn2 ayam mayo gn laksa kuah putih, belanja maktek nyer family, tanda terima kasih haritu jagakan aiyan masa cuti UPSR.
Kita bagi duit dia tolak, bg makan je katanya... ni lah yg kami hidangkan.



ayam mayo sebelum bakar


ini je.... simple ni je tp selera nampak diaorg mkn


close up ayam mayo.... lps bakar


Tuesday, October 9, 2018

JJCM di MATHAF 2018

As salam semua kwn2,


Ini cerita minggu lepas, khamis malam sabtu.... kami jalan2 ke MATHAF ( malaysia thailand halal food festival) di giant setapak.  Kami tak mo pegi hujung minggu, mesti ramai org jadi kami pegi la mlm tu... mlm hari kerja...

Kami pergi ber3, tak tau apa yg nk di makan sangat, yg dua beranak tu cari nasi goreng dulu, pastu baru la aku jln2 ngn aiyan pusing2 tgk apa yg boleh kami beli.  Kami pun beli sikit2 apa yang nk makan je, sbb takut beli macam2 kang tak termakan lak.  Kira puas hati jgk lah sbb dh pernah pergi MATHAF ni, selalu tgk kwn2 tayang kt fb je heheheh

Bagi aku, tempat ni mmg strategik n sesuai, sbb paking yg banyak n luas.  Kebersihan pun terjaga sbb ada banyak plastik2 hitam yg disediakan n takde nampak sampah merata2... kalau pergi ramai2 mesti lagi seronok sbb blh beli macam2

bkn main hepi 2 beranak nih kan


ns goreng sutun... rm7, oklah rasa dia ... tak pedas tapi sesuai la utk aiyan

kerabu kaki ayam, tp lastnya aku tak lalu nk mkn sbb... putih sgt kaki nya hahhahaha

ni je menu yg murah rasanya, ayam grg tu rm5, kerabu ayam rm7 aku tak beli... kwn2 kata mmg sedap n pds

rasanya gerai paling luas n besar, jeruk2... aku amik gambo je... tak beli pun... tak berani lah nk mkn... tkt batuk

beli jgk dimsum tu 6 ketul rm10, nasib lah sedap n isi penuh... 

beli apa yg aiyan reti mkn je... kami kejap je kt situ... 

selain beli kacang2 aku terbeli ini... alahai

Thursday, October 4, 2018

mini photo diary #21/ 2018

As salam semua kwn2,

Salam khamis kwn2, esok saya cuti rehat.... separuh parking kt opis ni nk di tar semula, minggu lepas dh tar minggu ni tar lagi... serabut betul.  Mls nk pusing2 bgtau bos jumaat nk cuti rehat jelah, aiyan nnti pada dia uruskan.  Kebetulan boss aku pun ada kursus kt luar

Jom2 lah kite layan gambar mana yg ada kan, sikit je yg ada pun... sbb tu nama nya mini

lps amik dia kt sekolah pi isi minyak... kene pau kt petron

hajatnya nk isi minyak rm50, kene pau... dpt isi rm30 je

sambal cili api udang petai.. kasi blend je semua bahan2 sambal

dh beli ujung minggu lepas, tp mood tak mari nk baca lg

kasut yg beli ujung minggu lepas, masih lenjan yg lama jugk.... sbb yg baru tak berapa serasi lg kt kaki besar ni

maktek jual garlicrispy.... sebalang ni RM15

tabung duit kt pantry.... ada ke patut aiyan kata tu tabung dia

p/s: salam takziah buat semua 6 wira yg terkorban, moga roh mereka dicucuri rahmat... mari kita sama2 sedekahkan alfatihah kwn2 ya....