Friday, October 26, 2018

Resepi Ayam goreng ranggup Dana


As salam semua kwn2,

Aiyan ni mmg senang terpengaruh kalau tengok iklan... Iklan jajan tak berapa sangat la tp kalau iklan KFC ngn McD mmg dia teruja. 
Selalu dia minta di buatkan ayam grg krup2 mcm iklan kfc tuh, sesekali boleh la beli kt kfc tp kalu hari2... haru jugak

Jadi mama selalu mskkn dia ayam grg krup2 n dia suka, mmg bila2 je dia minta sentiasa tersedia
Cara mama buat ayam grg krup2 mmg mudah sangat... 


Bahan2:

1 keping dada ayam - potong sedang sebesar 3 jari 
(aiyan tak berapa suka ayam yg ada tulang, jd mama guna dada je)
1 sudu kecik serbuk lada hitam ( pakai serbuk lada hitam aji shio je, siap ada garam n lada hitam)
3 sudu besar mayonis ( kalau tak nk letak pun boleh, mama gunakan sebagai pelekat tepung tuh)
sedikit mix herbs (tak payah bagi pun takpe)
1 sudu kecik serbuk kari
3 -4 sudu besar tepung spicy bestari
Minyak untuk menggoreng

Cara masak:

- gaulkan semua bahan2 hingga sebati, tepung tu masukkan last sekali
- perapkan untuk 10 minit, lps tu tambah tepung bestari lagi sebelum goreng 
- gorengkan dengan api sedang... siap

* aku selalu tambah jgk lah leher atau drummet goreng sekali ngn adunan tu, kadang kalau ada tempe atau kentang pun gaul sekali... 



campur sekali leher n dada... sebelum goreng


gini lah selalu hasilnya... sapa yg suke pedas blh tambah serbuk cili dlm perapan

pakai tepung nih... pinjam gambar kt google je


serbuk black paper yg nih je... ni pun kredit utk web redtick

11 comments:

ejulz said...

wahhh.. sedap :)

Ayu said...

Tepung bestari best.. Tapi kalau yg soicy tu agak terasa pedasnya Kakau tak suka pedas, amik yg original. Btw.. Nak try resepi ni sebab ade mayonis

norhidana miswan said...

Ejulz- cuba lah ... sesuai jgk utk seafood

Ayu- yg original pun biasa guna, tp klu utk ayam mcm lg suka spicy... klu yg tak berapa kuat pds mmg agak terasa... mayo tu kira mcm pelekat lah utk tepung tu

paridah said...

WAH SEDAP SGT TU BOLEH CUBA NANTI

FHA Selemak Santan said...

yang simple tu yang sedap dana ...

norhidana miswan said...

K Paridah... mmg boleh cuba, mudah n sdp

K Faudziyah- btl tuh kak... dana ni jns suka yg mudah, xmcm akak yg teliti gaya msk pun macam2 gaya

SITI AWADAH said...

sama... kita pun guna tepung bestari gak! sedapppp.... apapun, ini pertama kali singgah kat sini.. dah follow juga. jemput singgah blog saya SIS HAWA DOT COM. Terima kasih

norhidana miswan said...

Siti Awadah- tulah kn... mudah xpyh boh garam klu pakai tepung nya... nnti sya follow semula... tq

Mimi Azirah said...

Nanti nak carilah tepung nih.. Boleh goreng ayam nanti jadi rangup

OKje said...

Jangankan aiyan hakak tengok pun terliur Dana. Kalah ayam KFC ni tau

mamapp said...

Lauk favourite Syafi. Bolehlah dicuba nanti