teman2....

Wednesday, May 9, 2012

aiyan in action

as salam sume kwn2...

arini takmo bt WW lah, sbb arini aku nk bercerita... arini opis aku tgh audit dalaman 5s nih... bln dpn ada lg, bln dpn nyer ada lg n lg sampai ujung thn... aduhla... mls tul lah...
oklah takmo cite sgt psl 5s tp nk tayang aksi2 si aiyan ni time2 nk tido.... skrg ada bg aiyan ubat homeopathy, maksu edy yg suh kami cube, ada 3jenis, utk jntung dia n utk selera mkn... n skrg ni mmg dia kuat mkn, tak sampai 3jam pas mkn dia dh sibuk nk mkn lg.... pastu tak reti sbr... mule lah meronta2, bt aksi mcm ulat, hempas2 kaki dia nk cpt mkn or susu...
skrg nih nk tido pun nk gk mkn.... kadang tu sambil pegang biskut sambil tido... aduhla anak bujangku...

tgk kt tgn tuh

dh nk tido tp ttp nk mkn gk

nikmat sgt lah tu

bile org amik gmbr mule lah senyum2..

aiyan yg makin hepi


* smlm kan aku letak msk lemak umbut n arini aku bg resepi nyer,

1/2 kg umbut kelapa, potong (jgn terlalu kecil) rebuskan hingga lembut
sedikit tulang-tulang ayam - rebuskan
3 ulas bwg putih -tumbuk
1 biji bwg merah besar - tumbuk
sedikit ketumbar+jintan- tumbuk
1cm kunyit -tumbuk
1 cm halia- tumbuk
2 btg serai - titik
2kotak santan kecil
garam

cara-caranyer:
tumiskan semua bahan2 tumbuk tu sampai naik bau, bile dh msk bhn2 tumbuk masukkan stok rebusan ayam, lps tu masukkan umbut kelapa yg kite dh rebus... masukkan ayam akhir sekali santan, perasakan n bile dh mendidih skit2 boleh angkat... sedap mkn ngn sambal belacan@sambal totok

19 comments:

Cik FaRiZaM said...

tq for the recipe :)

comel nye dia senyummmmmmmm sampai ke tinge :D

mamasuri said...

wah..aiyan dah makin besar lah nah..
lama tak tgk aiyan..
dah makin pandai..lebih2 bab2 tgk kamera..

Acik Erna said...

gembira yayan denga biskutnya.
lama dah acik tak makan masak lemak umbut ni.dulu masa dok tanjung karang..selalu dapat

lieyalatif said...

Sonok dgr aiyan dah bertambah selera mkn... Harap2 berkesan laa ubat tu kan... Ko layankan je dana, bagi je die mkn sementara die bernapsu ni.... Eh aiyan dah baper bulan ye.... Die dah boleh duduk ke menyusur ke.... Hope aiyan sihat2 selalu...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

semoga cepat sembuh aiyan.. gembira hati ibu bila lihat anak bergembira..

terima kasih respi ni akak :)

norhidana said...

cik Farizam- semsama.... hehehe dia mmg suke senyum2 gitu... tak pun gelak2 nmpakkan gusi dia

Emy- hehehe bsr yek... insyallah mkn sihat mi, mmg pndai sbb mcm2 helah dia skrg nih

Acik Erna- hehehe suke sgt kejap je abis biskut tu kak, skrg nih kene cari kt psr tani je kak tu pun kadang2 je ada

norhidana said...

LIeya- itulah beb,mintak2 mkin naik lah bdn dia... aiyan dh 9bln++, skrg nih dia baru meniarap+merayap skit2, agak lmbt skit lah anak ku beb

Pokok Manggis- amin, time ksh dik.. jgn lupe cube msk yek umbut tu

Qhaifa Nur said...

sedapnya umbut....

aiyan gud boy...cepat sembuh sayang..

Kakzakie said...

Baguslah Dana... mungkin sesuai dgn ubat homeopathy tu. Bagi berat dia naik sikit... tengok dia sengih makan biskut suka juga kakak hihi...

mia izzati said...

syokkan nengok anak kita kuat makan..

ct rahani said...

geram tgk pics no 3 tu.. comel.. semoga aiyan terus membesar dgn sihat ye syg.. :)

ainnoraini said...

Ada resepi..boleh cuba mcm ni..
Bila anak selera mkn kita pun hati jd senangkan..

LYAfrina said...

so sweeta ayyan...
senyuman tu... comel sgt2..smpai ttp mata

norhidana said...

k Qhaifa Nur- mmg sedap kak... tq kak

k Zakie- alhamdulillah kak,hrp2nyer gitulah....

Mia Izzati- mmgkn, rasa best sgt biar dia cpt beso

Ct Rahani- amin2... mekasih ct

k Ainnoraini-cube jgn tak cube yek, aah mmg betul

Lyafrina- hheheheh semua budak2 mmg comel kan kalu senyum

Munnafendy said...

budak2 skrg ni pandai alert dgn kamera kan? =)

nur anis said...

alala..seronoknya dia dapat makan biskut...

Cik FaRiZaM said...

-----------

singgah blog sy & sy nak share something

nk ajak awk join giveaway mudah:

Kalau korang nak menang hadiah RM10 & hadiah misteri dari Maxis korang terjah blog shakiddo.com .Setiap hari sehingga 13 Mei 2012 ni, Shakiddo ada buat giveaway. Sy pun dah menang RM10 dalam Giveaway Hazman VS Food Siri ke-2 !!!!! JOM !

intan_blur said...

amboi aiyan..makan smbil tutup mata..sungguh nikmat makanan tu ye aiyan.. ;)
sedapnye umbut..bgus akk ni kasi resepi

CheNamNam said...

alala tomei aiyan senyumm..3in1 lagik..tido makan dan senyumm...haibatt..!!

hahahahaha..