teman2....

Thursday, May 17, 2012

Kari Kepala Ikan

as salam sume kwn2,

selamat hari kamis... arini tak sempat nk cite panjang2, al maklum aku agak bz fail kerja baru sampai pg td ada setimbun tinggi... kalu kire2 ada dlm 100++ fail kerja baru, tu tak campur lg mana yg kene bt pindaan... saja je dtg sekali harung banyak terus...

nk tayang psl makanan lg nih... ari isnin aritulah, tgri tuh aku pg jusco, blh lak nmpak kepala ikan nih... terus teringat2 kari ikan... aku pun beli lah kepala ikan kerapu 2 ketul... hehehhe harga kire berpatutan lah.. ikan pun fresh lg n besar....suh potong 6bhg siap2... mlm tu apa lg... perkhhhh sedap sampai tak hengat heheheh...
meh aku share resepi kari ikan aku yg paling simple giles

Bahan2:-

2 ketul kepala ikan kerapu(belah kepada 6bahagian n bersihkan)
3 ulas bwg putih (tumbuk)
1 bwg besar (tumbuk)
1 inci kunyit hidup (tumbuk)
setengah inci halia (tumbuk)
2 btg serai (di titik)
1 peket kari ikan adabi (campur ngn air)
1 kotak santan
2 keping asam keping
garam+gula utk perasa
2 biji tomato
daun kari

Cara2 masak:-

tumiskan semua bahan2 tumbuk hingga naik bau, termasuk serai sekali, lps tu masukkan kari td yg kite dh campur ngn air, n masukkan kepala ikan tu, ttpkan kuali tuh kejap biarkan kepala ikan tu msk, balikkan kepala ikan tu biar sama masak sume... lps tu masukkan asam keping n santan, daun kari,perasakan gula+garam n masukkan tomato... bile dh mendidih boleh matikan n mkn ngn nasi pns... perkh sedap

ni lah 1st time msk kari kepala

13 comments:

lieyalatif said...

aku bab2 kepale ikan ni mmg no 1 ko.....makan sampai tulang pun berkilat wakakakaak...kucing tgk pun nangis la sbb dah tak leh nak mkn ape hahahaahaha....

kari ni aku suke gak buat, sbb bile tak abis leh panaskan esok2 mkn ngna roti ke lempeng ke roti canai segera....dah le kari ni makin lame makin sedap kan...

Qhaifa Nur said...

bahagian kepala ikan hubby akak memang suka....lebih lagi tang mata sedap sangat katanya...

cicah dengan roti sedap nih.....

ainnoraini said...

mmg sedap pekena kari kepala ikan dgn nasik panas2 ni..bertambah ler bila makannya tuu...

ct rahani said...

sedapnya dana.. sy klu kepala ikan prefer masak asam pedas.. klu kari en hubby cam kureng sket..

norhidana said...

LIeya- hehehe ko mmg antu kepala ikn, sian kucing msti ko tak blh membela kucing ni hehehe... mmg betul lg pnskan lg sedap kan cicah ngn apa2

k Qhaifa Nur- heeheh msti ikan2 umah akak banyak yg bute yek

k Ainnoraini- betul3 tu kak... kadang tu ns skit je tp meratah yg lbh

Ct Rahani- heheheh sbb aritu baru je bt asam pds ni nk bt kari lah pulak... heheheh

izan mama mia said...

tu dio...dah jadi chef nih..hebatlah...

hazman aka species1980 said...

hurmmm... saya kalau makan lauk kari nie mesti ada KICAP CAP KIPAS UDANG... hehehe

aimaniman said...

akak x brapa suka kepala, tapi kalau dah masah bahagian apa2 pun akak telan, sedap tu, tapi nampak macam x pedas ke, kuning je kuahnya...

Papa Mifz said...

papa mifz tak makan ikan so tak tergoda sgt...hehe kalo kari ayam mmg sgt2 suko...:)

Azian Elias said...

adoii. pagi2 bote ni perut akak jadi bunyi2.. lapauuu..

Marya Yusof said...

As salam Dana,

Kita ni tak mkn pala ikan, kalau ade kucing kat rumah ni mmg rezeki die lah...hikhik... Suka mkn kari! Kalau masak suka pekat2 pastu seminggu tgn berbau! ngeee... hehehe...

Kita pun lahir thn 82 lah... Tp nak panggil kakak pun boleh je... Rs matang sikit...wakakakaka! Thanks sudi jd rakan maya marya :)))

Kisses & hugs for Rayyan k :)

norhidana said...

Izan-chef apa nyer... yg biasa2 boleh la msk

Hazman-heheheh samalah cam adik akak... mkn megi kari pun ngn kicap

k Aimaniman-hehehe aah kak, tak berapa pds sebenarnyer sbb perut dana tak tahan pds2

papa Mifz- hehheeh ooohooo tak mkn ikan yek

k Azian- heheheh... lwtnyer tido kak

Marya- w`salam Marya
heheheh ohoo seumur lah kite yek, tak bestlah panggil akak... mcm perasan mude lak dana nih heheehhe...

CheNamNam said...

hakak kari tak minat sangat...