Salam selasa kwn2, tak sangka esok cuti pastu sambung lak khamis sbb hari wilayah, amik cuti jumaat pastu sambung sampai ahad. Insyallah nk balik kerteh cuti nih, dh lama tak balik kg. Last balik masa raya haji aritu. Hrp2nya esok pagi tak jem lah jln
Laksa kuah putih ni selalu mil masak, sama mcm kuah laksam tp blh pakai mee laksa lain. RAmai kwn2 bila aku tunjuk gambar diaorg ingat aku msk laksam... bukan ni bukan laksam
Bahan2:
6 ekor ikan selayang ( rebus dengan garam n asam keping) - blend
3-4 ulas bwg putih - blend
5 biji bwg merah kecik - blend
2 cwn air rebusan ikan - blend
1 sudu kecik lada hitam
1 keping asam keping
1 kotak santan
1-2 cwn air kosong ( ikut pada kepekatan)
Bahan2 ulam:
kobis di cincang halus
timun di potong halus
tauge di buang ekor
kacang panjang di potong halus
bunga kantan di potong halus
1/2 inci belacan di bakar
1 sudu bsr cili boh
Cara Masak:
- rebuskan bahan2 yg kita dh blend tu, boh sekali lada hitam ngn api sedang
- bila nampak bahan rebusan tu dh masak, dh takde bau bwg mentah masukkan santan n air
- masukkan asam keping, perasakan ngn garam n gula
- Siap boleh di makan ngn apa2 mee laksa yg korang suka, aku pakai mee lidi, ptg tu edy beli mee laksa biasa tu pun boleh.
Mudah je kan, lps ni cuba lah...
Kalau mil aku kadang dia tak blend pun isi ikan tu, dia ramas2 je isi atau tumbuk kasar2
Aku suke bahan2 ulam yg banyak gini |
Gini lah cara makannya... belacan ngn cili boh tu mmg tak di msk kalau cara terengganu |