as salam sume kwn2,
arini takmo bt ntry WW lah, nk bt ntry share resepi ngn korang, dek kerana ada kwn2 yg mintak kan aritu aku dok menayang gambar ayam bakar mayo tuh...
Bahan-Bahan:
Perapan:
3 ulas bwg putih (tumbuk)
1 sudu bsr rosemary kering (tumbuk)/ aku suka tambah skit oregano kering
1/2 sudu kecik garam (tumbuk)
3-4 sudu besar mayonis (kalu nk letak lebih pun boleh)
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar olive oil (kalu mcm kurang blh tambah)
1 sudu kecil serbuk cili (sapa2 yg suke pedas boleh tambah)
Bahan yg diperap:
1 ekor ayam sederhana besar
2 biji kentang potong wedges (rebus dulu kejap)
1 biji bawang holland potong separuh bulat
2 biji tomato potong wedges
1 batang lobak potong bulat
Cara-cara :
1- Campurkan semua bahan2 tumbuk dengan bahan2 perapan lain, bile dh sebati semua lumurkan bahan perapan pada ayam, kt bwh2 kulit ayam, dlm perut n jugak pada sayur2. Perap ayam sekurang2nya 30minit pastu boleh bakar dlm suhu 200-210darjah celcius selama 1 jam, kalu ayam besar mungkin boleh lebihkan 10-15minit. Dh siap boleh dihidangkan mkn camtu je or ngn nasi.
* air ayam tu nnti bile dh msk mmg banyak, sbb tu dia jd moist sgt, kalu sap2 yg nk kering, kene bakar letak kt jaring tak blh letak kt try mcm aku tunjuk tuh, mcm aku lak, aku suke yg moist2 gitu... sapa2 rajin tuh air ayam tu boleh pekatkan utk jd sos.
|
gini lah gaya aku menyusun ayam n syr2 nyer tuh... ni contoh kalu 2 ekor lah ek, gambar sekor mana ntah |
|
ni hasil nyer.... mmg air ayam tu akan banyak... |
p/s: heheheh malu lah nk cite, aku ngn rasmi nyer benti kejap ber diet atkin tunggu raya nnti baru atkin, boleh gitu? boleh je kan... :p