Friday, January 11, 2019

resepi kerepek Ngaku @ arrowhead

As salam semua kwn2,

Moga sihat sejahtera hendaknya semua ya...

Maaf kwn2, semalam takde ntry, semalam cuti rehat... nk rehatkan badan harini ingatkan dh ok rupanya lagi teruk.
Dr pagi tadi dah bersin2, sampai skrg ni dh berpuluh2 kali... mula la kepala rasa denyut2 sikit... aduhai, bertahan la kejap ye

Kan dh kata nk buat setiap jumaat kita share resepi... jom kita bt kerepek ngaku

Ubi ngaku ni, selalu nya timbul time akhir tahun hingga bln dua setiap tahun, senang cita time nk CNY mmg dia akan muncul... pernah juga tanya auty kedai depan opis ni, katanya org cina selalu suka masukkan dlm masakan... tp org melayu suka bt kerepek...

Kira cara2 nk buat kerepeknya ikut seperti gambar tu ye kwn2... yg penting ada ubi ngaku tuh, pastu korang bt la air garam ngn bwg putih sikit...



ni rupa dia sebelum di bersihkan... klu beli pastikan jambul dia tu ada, senang nnti nk pegang utk sagat

dh bersihkan... putih bersih kan... jgn ko potong lak jambul dia tu

dh siap kopek semua ni jgn lupa cuci n toskan kejap biar kering
sagat la dia mcmni, kalau nk sagat terus kt minyak pns pun boleh,... tp saja aku sagat dulu gini, nk nampak bulat2

gorengla ngn minyak banyak n api yg sedang, jgn api besar sgt nnti cpt hangus

susah nk dpt yg warna cerah lagi... hahahha kira ok lah ni, sedap wei....

12 comments:

  1. akak tak pernah try, teringin lak nak try

    ReplyDelete
  2. Dulu adik selalu buatkan..ni dia tgh pregnant...malas nak suruh. Yan tak rajin.

    ReplyDelete
  3. pernah try buat sekali je..makan memang sedap nak mengupas,menyagat tu yg tak berapa rajin..ni mak ayah ada kat sini,nak pergi la cari ubi ni,buat makan ramai2 best juga...

    ReplyDelete
  4. Teringin juga nak rasa kerepek ngaku ni. Macam sedap - kruo krap... :)

    ReplyDelete
  5. Baru tau boleh buat kerepek lak ubi ni yea. Nnt try buat. Tq sb share resepi

    ReplyDelete
  6. saya baru tahu ada ubi nagku nie..

    sedap tak kerepek tu..

    ReplyDelete
  7. Wow sedapnya.. jarang jumpa Ubi tu

    ReplyDelete
  8. Baru tadi adik satang nganto sebekas. Sekali hadap aje tu..

    ReplyDelete
  9. Wahh dah siap buat kerepek dah. Sedapnya!

    ReplyDelete
  10. k Aryan Azra- tryla kak sementara masih ada lg, nnti dh lps cny ssh nk jumpa dh

    Azian Khalil- takpe, skrg dh banyak juga org jual kerepeknya... bestla ada adik buatkan

    Ummipia- hehehe tulah, klu ada asistant syok juga tak la penat sgt

    Kakcik Nur- tulah kakcik, tryla sbb dia bermusim nnti lps cny dh takde dh

    Shirven- aah biasa bt kepek, masakan lain tak penah try

    Mr Hanafi- sedap, manis2 lemak gitu...

    Mamapp- mmg jarang2 dia muncul selalu time nk cny je ada

    Inani- ni sekali je rajin, masa lain tak tau lah nani oi

    ReplyDelete
  11. tak pernah makan atau buat sendiri.
    agak viral jugak ni kalau x silap.

    ReplyDelete
  12. permisi min numpang share ya :)
    DEWAPK^^ agen terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
    dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
    ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
    :)

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...