Friday, January 11, 2019

resepi kerepek Ngaku @ arrowhead

As salam semua kwn2,

Moga sihat sejahtera hendaknya semua ya...

Maaf kwn2, semalam takde ntry, semalam cuti rehat... nk rehatkan badan harini ingatkan dh ok rupanya lagi teruk.
Dr pagi tadi dah bersin2, sampai skrg ni dh berpuluh2 kali... mula la kepala rasa denyut2 sikit... aduhai, bertahan la kejap ye

Kan dh kata nk buat setiap jumaat kita share resepi... jom kita bt kerepek ngaku

Ubi ngaku ni, selalu nya timbul time akhir tahun hingga bln dua setiap tahun, senang cita time nk CNY mmg dia akan muncul... pernah juga tanya auty kedai depan opis ni, katanya org cina selalu suka masukkan dlm masakan... tp org melayu suka bt kerepek...

Kira cara2 nk buat kerepeknya ikut seperti gambar tu ye kwn2... yg penting ada ubi ngaku tuh, pastu korang bt la air garam ngn bwg putih sikit...



ni rupa dia sebelum di bersihkan... klu beli pastikan jambul dia tu ada, senang nnti nk pegang utk sagat

dh bersihkan... putih bersih kan... jgn ko potong lak jambul dia tu

dh siap kopek semua ni jgn lupa cuci n toskan kejap biar kering
sagat la dia mcmni, kalau nk sagat terus kt minyak pns pun boleh,... tp saja aku sagat dulu gini, nk nampak bulat2

gorengla ngn minyak banyak n api yg sedang, jgn api besar sgt nnti cpt hangus

susah nk dpt yg warna cerah lagi... hahahha kira ok lah ni, sedap wei....

10 comments:

aryan azra said...

akak tak pernah try, teringin lak nak try

AzianKhalil said...

Dulu adik selalu buatkan..ni dia tgh pregnant...malas nak suruh. Yan tak rajin.

ummipia.blogspot.com said...

pernah try buat sekali je..makan memang sedap nak mengupas,menyagat tu yg tak berapa rajin..ni mak ayah ada kat sini,nak pergi la cari ubi ni,buat makan ramai2 best juga...

Kakcik Nur said...

Teringin juga nak rasa kerepek ngaku ni. Macam sedap - kruo krap... :)

ShirVen said...

Baru tau boleh buat kerepek lak ubi ni yea. Nnt try buat. Tq sb share resepi

mrhanafi said...

saya baru tahu ada ubi nagku nie..

sedap tak kerepek tu..

mamapp said...

Wow sedapnya.. jarang jumpa Ubi tu

AzianKhalil said...

Baru tadi adik satang nganto sebekas. Sekali hadap aje tu..

Inani Hazwani said...

Wahh dah siap buat kerepek dah. Sedapnya!

norhidana miswan said...

k Aryan Azra- tryla kak sementara masih ada lg, nnti dh lps cny ssh nk jumpa dh

Azian Khalil- takpe, skrg dh banyak juga org jual kerepeknya... bestla ada adik buatkan

Ummipia- hehehe tulah, klu ada asistant syok juga tak la penat sgt

Kakcik Nur- tulah kakcik, tryla sbb dia bermusim nnti lps cny dh takde dh

Shirven- aah biasa bt kepek, masakan lain tak penah try

Mr Hanafi- sedap, manis2 lemak gitu...

Mamapp- mmg jarang2 dia muncul selalu time nk cny je ada

Inani- ni sekali je rajin, masa lain tak tau lah nani oi