teman2....

Monday, August 8, 2016

Resepi masak lemak jantung pisang

as salam semua kwn2,

salam isnin semua kwn2...

Disebabkan aku mcm takde idea nk cite psl apa sgt, tp rasa nk share resepi ngn korang...
tp kan, resepi mudah je... msti ramai dh tau kan
Selalu kalau kt kampung mak suke msk tumis pedas atau msk lemak gini
aku mana lah nk share resepi yg rumit2 kan heheheh...


Resepi masak lemak jantung pisang....

Bahan2 nya:

1 biji jantung pisang (belah 4 n rebus jantung pisang hingga empuk, lps dh sejuk carik2kn)
1 paket/ 1 keping tempe ( potong dadu sedang)
2 ulas bwg putih - di mayang
1 biji bwg merah besar - di mayang
sejemput bilis
separuh sudu kecil lada hitam serbuk
1 kotak kecil santan

Cara2 masak:

- didihkan air bersama bahan2 yang di mayang n ikan bilis biarkan hingga mendidih
- masukkan tempe yg di potong dadu sedang biarkan tempe lembut
- masukkan jantung pisang yg dah di racik2 halus td dlm 2minit
- masukkan santan, tambahkan sedikit air dan serbuk lada hitam
- perasakan ngn garam n bila dh mendidih boleh matikan
- siap... boleh di mkn ngn sambal totok mmg layan

gini lah rupenya msk lemak jantung pisang ku itu.... 

p/s: cuti raya haji ngn cuti hari malaysia nnti kan minggu tuh cuti sekolah, tadika aiyan cuti seminggu... tak pasal2 kene amik cuti 3 hari huhuhu

8 comments:

Qhaifa Nur said...

Kak Nur suka masak lemak kuning dana...
Rebus....dpt cicah dgn kicap sama cili padi sedapnyaaa

Mazlan Othman said...

Kalau jantung pisang nipah, rebus aje pun sedap.
Makan dgn sambal belacan ke, cencaluk ke, budu pun ok.

Inani Hazwani said...

Nani selalu rebus cicah dengan sambal belacan. Perghhh. Takpun buat sambal. Aaaa sedapnya !

aryan azra said...

sedapnya dana, akak kalau dapat jantung pisang celur cicah sambal pun jalan, sedap jantung pisang nih

adarnadzmie said...

biasa kt tempat akak masak lemak jantung pisang dgn ikan bilis... sedappp... klu buah ulam dan masak sambal pun sedap...:)

lieyalatif said...

jantung pisang sedapppp wey...ulam gitu...masak lemak gini pun aku layan...lauk lain ikan goreng panas2 p un cukup dah....sambal belacan pelengkap hidangan...fuhh boleh bertambah2 wey....

norhidana miswan said...

k Qhaifa Nur- dana suke gk rebus kak, kadang2 msk gini ok jgk

en Mazlan- ni mmg tak tau jantung pisang apa, tau beli je kih2

Inani- rebus biasa sgt nani

k Aryan Azra- kih2 ramai peminat rupenye jantung pisang nih

k Adarnadzmie- biasa msk tumis pds2, lemak ni lyn jgk kak

Lieya- kih2 mmg sodap lyn ngn lauk simple2 je pun kn

hainom OKje said...

Tak pernah masak jantung pisang lemak tu Dana. Selalunya rebus ajelah cicah sambal belacan. Lagi pun mmg jarang beli jantung pisang pun.....
Bukan apa.... nak menyiang jantung pisang ni buakn leceh sikit ke? Ada getah dia kan