teman2....

Tuesday, August 16, 2016

Resepi bubur sakit tekak

as salam semua kwn2,

selamat hari selasa semua kwn2....

Smlm kan cite sakit tekak, alhamdulillah harini dh beransur pulih...
mlm td pun dpt tido nyenyak jgk lah walaupun ada terjaga2 jgk

Smlm ptg gigih msk bubur ayam utk dinner, msk lebih sekali aiyan pun blh mkn...
pastu sbb banyk lg, bwk pi opis utk bfast n mkn sama2 ngn kwn opis
 *ada gk kwn2 yg suh buang tonsil nih tp... ngeri lah blm terbuka lg hati ku ini huhuh

sbb rajin mari lah share resepi bubur nih

Bahan2:

1 cwn beras
5- 6 cwn air
sedikit isi ayam (cincang halus)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji kentang (ptong dadu)
2 hiris halia
segenggam kacang tanah
sedikit garam
1/2 kiub ayam
sedikit lada hitam

Cara masak:
Masukkan semua bahan lps tu pilih slow cook kt rice cooker atau msk mcm biasa je... sampai jd bubur
Sedia di mkn ngn kicap atau bilis... tp sbb sakit tekak bilis grg tuh suap kt aiyan je


gini rupe bubur ku sampai 2 kali aiyan menambah

17 comments:

Kakzakie Purvit said...

Kakak dulu masa anak-anak baby suka buat macam ini Dana
Sekarang semua lebih suka bubur kosong makan dgn lauk/sayur lain.

Bbwana adienia said...

Bubur tu sedap..yg x sakit pun semangat mkn..moga cpt smbuh ya kak

Sue Bee said...

Menu paling senang dan sesuai ni bila demam.. tapi macam keluarga SB ni, tak demam pon boleh tumpang sekaki ramai-ramai makan lagi.

Norhayati Mohd Isa said...

Nabil kalau demam , bubur ni lah yg lau dia makan dana..
Akak pun macam tu kalau sakit tekak suka buat bubur..
Senang nak menelan kan..

aizamia 3 said...

Dah lama tak buat bubur nasi.. dulu rajin gak buat atas permintaan anak2.. la ni mungkin sebab deme dah besau kot.. ke ibunya yang malas.. hehehe..

Inani Hazwani said...

Sedapnya kak Dana :)

adarnadzmie said...

Sedap nmpknya bubur nasi dana... sbb tu la alyan 2 kali menmbah..hehe
menu tuk org sakit...

norhidana miswan said...

k Zakie- kalau dana suke bbr mcmni kak, sbb mls nk msk lauk sampingan kih3

Bbwana- kih3 mmg betul, yg sihat pun tumpang sekali

k Sue- betul tuh kak

k Norhayati- betul tuh kak...

k Aizamia- kih3 rasanya sbb ibunya mls msk gini kot

Nani- apa lg nani, ptg ni bt lah... nani rajin msk mcm2 akak tgk

k Adarnadzmie- bbr org mls kak, sume boh

Cho Zila said...

anak akak nak yang kosongjer buburnya tapi lauknyer sayur kangkung tiram atau sambal udang/sotong.. kalau ada telur mata berkicappun jalan... bertambah2 malah lebih banyak dari makan nasi kosong...tak demampun selalu mintak

nurbijen said...

haih, dana ni..
Letak gambar bubur nasi pun nampak sedap jer..
Ni kalau sakit, terus sihat dpt makan bubur nasi dana

Aida Salleh said...

Akak suka makan bubuir Dana. Selesa je kat tekak berbanding dengan nasi.:-)

Mazlan Othman said...

Wkmsalam.
Semoga cepat sembuh.

Qhaifa Nur said...

Bubur nasi..wajib buat dana
Time ni selera makan kurang..bubur penyelamat

raihanah said...

sedapnya, yang sihat pun suka ni. get well soon

Siqah Hussin said...

Makan dengan ikan bilis goreng sedap kan kak.. Sedapnyaaaaaa! Lama dah tak makan bubur..

hainom OKje said...

Faveret mak ni tau.... Selalunya masak kosong jer. Lauk dia apa pun boleh, sedapnya Danaaaa. Teringin pulak weyh nak makan bubur

ros_reeza said...

Makan bubur nak yang mak masak. Hihi. Ros tak pernah masak sendiri lagi sebab abang tak berapa nak gemar bubur. Ros suka jer. Hihi