teman2....

Wednesday, December 14, 2016

Resepi Sambal hijau udang petai

as salam semua kwn2,

salam rabu....

apa cite arini kawan2, aku mcm biasa lah menahan sabar n buat2 tak nampak apa yg rayyan izzan bt kt belakang aku.  Bersepah2 ngn segala mcm menan la, tabung duit siling aku pun dia dok godeh.... biarlah jnji tak kacau kerja aku n ddk diam kan.

Selalu sgt tayang sambal hijau udang petai kan, walaupun resepi sambal hijau aku pernah share kan tp mana tau ada yg nk try resepi yg ada udang n petai tuh kan.

Skrg ni edy asal beli udang msti ada petai sekali, paham2 lah nk suruh msk sambal hijau ni lah... lg pedas lg umph katanya

Bahan2:

1/2 kilo udang sedang
4 ke 5 papan petai
2 biji tomato - di mayang halus
2 biji bwg merah besar - di mayang halus
25-35 biji cili api kampung ( boleh je boh lebih sapa2 yg suke pds)- tumbuk
3-4 ulas bwg putih - di tumbuk
4-6 biji bwg merah kck - di tumbuk
sedikit bilis - tumbuk
1 sudu kck asam jawa
1 sudu bsr gula
sedikit garam
minyak untuk menumis
* boleh tambahkan cili hijau besar mayang halus ( kt umah aku mmg jarang ada cili bsr, jd guna cili api je)


Cara masak:

- tumiskan semua bahan tumbuk ngn api sedang hingga naik bau n pecah minyak
- masukkan tomato dan bawang merah mayang, tambahkan sedikit air
- tumiskan biar bawang layu dan tomato hancur
- masukkan petai, tambahkan sedikit air, asam jawa dan gula
- masukkan udang perasakan dengan garam biarkan hingga udang msk sepenuhnya
- matikan api dan hidangkan...

selamat mencuba kwn2
ni menu isnin baru nih masa cuti Maulidur Rasul...
kene regukan ngn syr bening ke syr lemak putih... sbb pds menyengat

p/s: sabar lah hati....

11 comments:

Siqah Hussin said...

Siqah save resepi ni. Hihi. Suka udang tapi x makan petai :D

Amy Hilmirda Daud said...

25-35 biji cili memang padas tu dana... berasap telingga.

Inani Hazwani said...

Fuhhh sedapnya kalau dapat makan sambal udang :D

hainom OKje said...

Semua benda pun dah habis dlm fridge tu Dana. Nak masak macamana? Alasan sangat tak? Haha

Kamsiah Yusoff said...

uhh akak tak tahan pedas Dana..

Jueliza Jamani said...

kita tak makan petai.. heheheh

norhidana miswan said...

Siqah- sile2 save, takpe bt sambal udang hijau tanpa petai ok jgk

k Amy- hehehhe org2 kt umah semua kuat pds kak, tak pds tak kick sambal hijau nya

Inani- sedap nani... ratah pun sedap

k Hainom- takpe2, msh ada lg esok esok n ujung minggu

k Kamsiah- blh kurangkan cili tuh kak hehehe...

Jueliza- takpe dik, tak pyh boh petai pun ok jnji sambal hijau udang

Husna Rahman said...

udang feveret petai tak berapa nak suka sangat..

Warisan Petani said...

Sedapnye

raihanah said...

sedapnya, udang my feveret

TukangKebun said...

Kuat pedas juga Dana.