teman2....

Wednesday, March 9, 2016

sulur keladi

as salam semua kwn2,

pagi nih sana sini tayang psl partial solar eclipse, kt jabatan aku pun ada aktiviti beramai2 menengok anak bulan kt atas bumbung tkt8 bangunan kami, kebetulan mmg ada 1 bahagian di jupem yg bt urusan menengok2 anak bulan ramadhan n syawal....

ni bkn cite WW nh kalu dh bnyak bebel...tkr tajuk
Sulur keladi... korang kenal? penah makan? suke makan?
mmg feveret kami adik badik, kt kl pyh sgt nk jumpa bila jumpa teruja nya nk msk

Terjumpa masa pi psr tani tmn melawati... laju je maktek amik sbb mmg feveret kami adik badik

lupe nk ngambik ambo dlm mangkuk... yg ada ni dlm pinggan maktek... sulur keladi tumis pds

p/s:  Hati ku sedang gerhana... aku dh makin tua dh kan tersentap dengan ayat dr sllh sorang adik ku
kadang aku bkn nk merajuk bkn nk sentap, lebih pd ingin perhatiah dr adik2, naluri seorang akak nih lain... sudahnya dr ptg smlm sampai ke mlm aku tak benti menangis smpai bengkak2 mata pg nih..

22 comments:

Kakzakie Purvit said...

Susah nak dpt sulur keladi sekarang ni dana.
Oh.. maktek makan mesti nak kicap ye..
Pedas kalau ada kicap memang jadi sedap kan:)

mshazadoes said...

besenya mak mentua masak sambal je sulur nya nih..nk siang pun kena pandai..kalaui ta makan gatal nnti..belacan kena bubuh sikit..petua mak mentua :)

Amy Hilmirda Daud said...

Akak pun suka jugak sulur keladi ni Dana. sedapnya hehehe.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Nampak sedap masakan yang akak buat.
ps: Sabar akak yea. Biaslah tu, kadang-kadang adik tak perasan perasaan kakaknya. Harap lepas ni ok.

OhPanduan said...

Saya tak berani nak makan benda ni. Takut gatal.
Mungkin lepas ni jika ada boleh cuba sikit merasa.

Jobdirumah Buat Duit said...

Pandai akak masak sulur keladi ni. Macam best aje.

Qhaifa Nur said...

kak nur bab sayur kg kurang tahu..dok pun bandar..sbb hubby org kg lah smua itu kak nur tahu..klau tnye hubby pasai ni sure tahu...
kak nur smua telan x de pantang hehehe...
amboi sedap pulak tgk nasi gan kicap tuh dana oii

Norhayati Mohd Isa said...

Akak tak pernah makan sulur keladi ni Dana..
Batang keladi pernah lah buat asam rebus..
Kena google nak tengok macam mana rupanya sebenar ni..

cheq da said...

Sedapnya

Inani Hazwani said...

Tak pernah makan. Hehe

Husna Rahman said...

xpernah makan lg stakat ni...tp nampak kch pjg je...

aizamia3 said...

Tak pernah makan..
Begitulah.. macam my SIL.. la ni tengah sentap merajuk dengan adik-beradik.. eemm... dah kurang happening dalam family..

aryan azra said...

amboi sedapnya..akak pun suka.

Biasalah dana hati kakak kan, kadang2 tanpa sedar pun kita tersentap, sedangkan si adik tu takde niat nak sentapkan kita pun. Moga hari ni dana dah ok ye, xmo sentap2 lagi ye..x comey la mata bengkak2

norhidana miswan said...

K Zakie... aah kak kt kg pun ssh nk jmpa

Mshazadoes.. lama xnmpak dia.. akak biasa menyiangnya sbb dr kck biasa mkn

K Amy.. kadang ssh btl nk jmpa

PMDR.. huhuhu mmg sabar

Job.. tp xseswdap mak msk

Ohpanduan.. jgn pkr.. klu pkr jd gtl

K Qhaifa nur.. cer tanya hubby akak

lieyalatif said...

sedap sulur keladi ni dana...payah nak cari jek...ade gak aku round2 pasar tani cari tapi susah le nak jumpe...kalo kat johor mmg belambak...aku suke buat asam rebus...uihh menghirup2 kooo dibuatnyer...atau pun asam pedas ikan buh sulur keladi....

nape ni dana....cook key... takde ape tu...kdg2 adik2 ni mmg main ckp jek...ko jgn amik hati sgt key....

norhidana miswan said...

K Norhayati.. itulah org kg je kenal kot kak

Cheqda.. sdpkn kak lg2 mkn pns2

Inani... sdp dik.. lembut je

Husna.. mcm kcg panjang tp sulur dia ada pucuk

K Aizamia.. kene try kak.. nthla kak kakak mmg selalu kene mengalah

K Aryan azra... akak pun reti mkn ek.. tulah kak.. kene ngalahla apa lg... tp adik dana mmg ada yg heartless skit

izzah said...

1st time dengar 1st time tgk rupa sayur ni,...hehe..nmpak sgt sy ni jakun kan,,hahaha...

wahida said...

serius tak pernah makan..sedap ke dana? nampak ko masak tu mcm sedap je...huhu...

sabar ye nok...kadang2 adik2 gitu lah...tak fikir bila bercakap...kita yg dah tua ni mmg cepat lah sentap...aku pun kadang gitu...

norhidana miswan said...

Izzah- hehehe sedap, org kampung je kenal sulur nih...

k Wahida- hehehhe ko org kampung kuala selangor pn tak kenal ke kak? perkkkh

TukangKebun said...

Sulur keladi ni banyak gak kekadang dekat kebun.
Tapi tak mahir nak masaknya.
Lain kali bolehlah buat step by step nak masak sulur keladi ni ya.

hainom OKje said...

Tak pernah makan Dana....rasa dia mcm batang keladi ke?
Udah kenapa sentap ni. Alah relax ar....kakak sulung bawak bawaklah mengalah....dah dah jgn nangis

iryanty ismail said...

betul tu dana..mcm yan juga cepat terasa bila adik2 terlepas ckp