teman2....

Tuesday, April 14, 2015

resepi donut ku tak jadi

as salam sume kwn2,

selamat hari selasa yek kwn2.... bile bos takde rasa lemau lak sbb keje2 semua tertunggak... huhuhu

al kisahnya...
aiyan suke mkn donut rupenyer kt taska utk bfast... jd nyer dh beberapa minggu aku asik bekalkan donut kt dia, aku beli yg frozen kt felda je kui3...
kadang2 aku tukar bekalkan ngn bahulu kecik2 lembut yg biasa jual kt kedai...bkn yg tradisional tuh ye

tp dlm hati aku nih berkobar2 nk cuba bt donut sendiri... jd nyer cari lah resepi donut yg mudah2...
akhirnya jumpa resepi yg sgt mudah... kt goggle dr blog vitamin itu suppliment ... mintak halal yek...

hasil yg aku buat tak berapa menjadi, donut tak gebu tp jd rangup di luar lembut di dlm...
takpe nnti aku cube lg

Resepi mudah nya:

bahan2

3  cawan tepung gandum
1/2 paket mauripan
3 sudu planta / marjerin
2 sudu gula pasir
1 sudu kecil garam
2 sudu minyak masak
separuh cawan air kosong...

 Cara2 buatnya:

Campurkan semua bahan dlm 1 bowl n gaulkan kering, lps tu baru campur air uli sampai lembut.
lps tu bulat2kan kecil n biarkan selama 30 minit... lps 30minit boleh la buat lubang kt donut n goreng...

huhuhu ini rupe pas dh kembang tp tak kembang sgt pun... ke aku uli tak lama...

yg dh siap grg... huhuhu mcm vade lak rupenyer...
tp ranggup kt luar lembut di dlm tau huhu

p/s: sat2 nk amik 4jam time off aiyan demam lak, dia selsema taska lak ber ekon... mmg tak baik2 lah si bujang tuh

13 comments:

mshazadoes said...

akak cube lagik nexti time ;)

cheq da said...

Dana cuba plak donut kentang..memang gebu

Kakzakie said...

Berapa ketul agaknya Aiyan boleh makan tu Dana?

Bbwana adienia said...

takpe, kalau selalu buat lama2 jadi dengan cantik..yang penting rasanya sedap.. :)

lieyalatif said...

aku pun tak reti bentuk donat lawo2..sedangkan acuan ade tu hahaahahaha....laki aku suke gile mkn donat...mmg kene belajar lagi resepi yg gebus gebas....

saly said...

Tkpe..nnti dana bleh cuba tbaik lg..hihii

Tihara said...

ok jugak tu
rangup di luar lembut di dalam
kalau akak la yang buat
mau lempar ke luar dana
ehee :)

wahida said...

aku pun pernah buat donat, tapi gagal..hahaha...

Cho Zila said...

tengok kat fb dah ni.. takperler buat lagi.. tapi sedap oklertu...

Ibu Lala said...

Sedapnya donat. Mak suka tp anak anak x suka

norhidana miswan said...

Mshazadoes- huhui olrite

Cheqda- insyallah nnti cube kak

k Zakie- dia mkn sikit2 dlm 2 ke 3 ketui gitu kak

Bbwana- huhuhu gitu lah hrp2nyer

Lieya- tp ko bt msti jd mcm kt kedai nyer

Saly- ye baik lah,... akak cube lg nnti

k Tihara- hehehe alah akak nih saja je bt dana rasa perasan

k Wahida- hehehe cube lg kak

k Chozila- hehehe fb lain kt sini bt2 mcm xtau kak

Ibu Lala- klu gitu mak selamat lah tak pyh bt

norey said...

berusaha nak buat donut pun dah kira bagus tu dana..kalau akak pun belum tentu menjadi...

semoga aiyan cepat sembuh....

hainom OKje said...

Lama tak buat donut Dana.....teringin lak nak buat, walaupun tak jadi mcm Big Apple, tp donut buat sendiri mmg sedap ek hihi...