teman2....

Friday, July 19, 2013

udang goreng kunyit versi aku

as salam sume kwn2,

salam ramadhan ke10, arini aku k share ngn korang cara aku msk udang goreng kunyit, bkn takat udang, hati ke, ayam ke daging ke aku bt versi gini, versi aku paling simple.

Bahan2:

300gm udang buang kepala ngn ekor
1 batang lobak (potong ikut suke)
segenggam kacang buncis (potong panjang)
1 biji bwg besar (mayang)
2 ulas bwg putih (potong kecik)
6 biji cili api (potong besar)
sedikit halia (potong halus)
1/2 sudu kecik serbuk kunyit
1/2 garam
1 sudu besar minyak masak

Cara:-
Gaulkan serbuk kunyit+garam+udang, biarkan beberapa minit sambil siapkan bahan2 lain.  Bila minyak dh panas masukkan udang tu, ttp sekejap udang tu bile dh tukar warna merah, masukkan bwg besar+bwg putih+lada, bile tgk dh layu bwg td, masukkan kcg buncis n lobak, kacau2 kejap pastu matikan api n hidang. Senang n mudah

gini yg dh siap... mudah n simple

p/s: sabtu ahad mmg aku duk umah je lah mengadap manik....

26 comments:

lizz said...

ni kegemaran sara ni...kalo masak udang goreng kunyit ni mau dua pinggan dia menambah...

Kakzakie said...

Anak kakak kalau udang masak apa pun dia suka Dana..

norhidana miswan said...

Lizz- tak pdn kecik selim tu berselera sara mkn, kalu akak pun msti seronok msk...

norhidana miswan said...

k Zakie- kalu penggemar udang mmg kak, tp udang msk apa pun mmg sedap... bt ckodok pun sedap kan

JaSSNaNi said...

assalamualaikum dik.. akak pun suka goreng udang camni.. lepas tu makan dengan nasi panas2.. mmg sedap.. boleh bertambah tu..

Qhaifa Nur said...

dana kalau buat masa sahur konpom laju anak2 makan nasi...

Cida de' Nuanza said...

best ni... ada sambal belacan..ikan goreng...fuhhh

aizamia3 said...

pastu makan dengan nasi panas.. pergh.. meleleh jap air liur.. hahaha..

pena rozie said...

Sedap tu. lg pun simple jer....

:: Cik Viva :: said...

Memandangkan saya ni hantu udang, masakla ape pun memang terbaikla udang ni..

Aida Salleh said...

alamak...nyesal tengok tha2 ni...terus lapar...huhuuuu...

lieyalatif said...

aku suke! aku suke! sempoi resepi ko ni...nanti leh le try....kadang2 bosan gak kalo asek2 buat sambal udangkan...

hepy weekend dear!~

norhidana miswan said...

k Jassnani- w`slm kak, dana kalu dh msk gini mmg tak msk syr lg dh

k Qhaifa Nur- mmg ini lauk shr pg td pun kak hehehe...senang

Cida- kalu utk shr ni je pun dh ok dik

k Aizamia- mmg betul tu kak...

norhidana miswan said...

Pena Rozie- betul2... org mls mcm akak ni mmg banyak idea msk yg simple heheh

Cik Viva- betul3 tuh

Aida- pejam mata lenkali ek hehehe

LIeya- org mls nyer cara mmg gini beb hehehe

wahida said...

aku pun biasa buat udang goreng kunyit mcm ni nok...

tapi aku punya lg simple lah, langsung takde sayur2 mcm lobak ngan kacang buncis tu..nak bg warna hijau sikit cuma tabur cili padi je...biasalah, aku kan pemalas...hahaha...

norhidana miswan said...

k WAhida- hehehe mls nk msk syr lain kak, itu yg bubuh dlm goreng kunyit sekali

dear xila said...

sebenarnya saya tak suka udang msk kunyit...buat la butterprawn kak hee cekadak pulakk ;p

Papa Mifz said...

Rasanya PM tak pernah makan lagi udang masak kunyit,huhu

Qasey Honey said...

alahaiii suka juga..simple2 gini pon bleh btmbh juga tau mkn..stakat ni xpnh lg msak sdri lauk ni..hehe..kdi bikin

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedap ni. Nanti boleh cuba juga.

Tihara said...

bagus ada sayur kan dana :)

norhidana miswan said...

Dear Xila- cube dulu dik mana tau terpikat hehehe

Papa Mifz- nnti try bt yek PM, senang je n cpt msk

k QH- cube lah kak, tp simple je... dana tak reti msk mcm akak hehehe

PMDR- cube jgn tak cube dik

k Tihara- dana jenis kalu msk msti ada lauk 1, syr 1, kalu agak2 mls syr ngn lauk campur sekali

ct rahani said...

adeh la ternampak pulak my feveret food pagi2 nih.. huhu.. terus rasa cam nk wat udang gorng kunyit gak berbuka nanti.. seb baik ader udang lg lam peti ais.. :)

hainom OKje said...

Rajin gak buat gitu dana tp lagi teruk kosong je hehe

❤Kamsiah❤ said...

posa2 ni..tgk apa pun menyelerakan..

NM03 said...

saho pg nnt aku nak buat. dah lama tak mkn udang goreng kunyit...