salam ramadhan ke10, arini aku k share ngn korang cara aku msk udang goreng kunyit, bkn takat udang, hati ke, ayam ke daging ke aku bt versi gini, versi aku paling simple.
Bahan2:
300gm udang buang kepala ngn ekor
1 batang lobak (potong ikut suke)
segenggam kacang buncis (potong panjang)
1 biji bwg besar (mayang)
2 ulas bwg putih (potong kecik)
6 biji cili api (potong besar)
sedikit halia (potong halus)
1/2 sudu kecik serbuk kunyit
1/2 garam
1 sudu besar minyak masak
Cara:-
Gaulkan serbuk kunyit+garam+udang, biarkan beberapa minit sambil siapkan bahan2 lain. Bila minyak dh panas masukkan udang tu, ttp sekejap udang tu bile dh tukar warna merah, masukkan bwg besar+bwg putih+lada, bile tgk dh layu bwg td, masukkan kcg buncis n lobak, kacau2 kejap pastu matikan api n hidang. Senang n mudah
gini yg dh siap... mudah n simple |
p/s: sabtu ahad mmg aku duk umah je lah mengadap manik....
ni kegemaran sara ni...kalo masak udang goreng kunyit ni mau dua pinggan dia menambah...
ReplyDeleteAnak kakak kalau udang masak apa pun dia suka Dana..
ReplyDeleteLizz- tak pdn kecik selim tu berselera sara mkn, kalu akak pun msti seronok msk...
ReplyDeletek Zakie- kalu penggemar udang mmg kak, tp udang msk apa pun mmg sedap... bt ckodok pun sedap kan
ReplyDeleteassalamualaikum dik.. akak pun suka goreng udang camni.. lepas tu makan dengan nasi panas2.. mmg sedap.. boleh bertambah tu..
ReplyDeletedana kalau buat masa sahur konpom laju anak2 makan nasi...
ReplyDeletebest ni... ada sambal belacan..ikan goreng...fuhhh
ReplyDeletepastu makan dengan nasi panas.. pergh.. meleleh jap air liur.. hahaha..
ReplyDeleteSedap tu. lg pun simple jer....
ReplyDeleteMemandangkan saya ni hantu udang, masakla ape pun memang terbaikla udang ni..
ReplyDeletealamak...nyesal tengok tha2 ni...terus lapar...huhuuuu...
ReplyDeleteaku suke! aku suke! sempoi resepi ko ni...nanti leh le try....kadang2 bosan gak kalo asek2 buat sambal udangkan...
ReplyDeletehepy weekend dear!~
k Jassnani- w`slm kak, dana kalu dh msk gini mmg tak msk syr lg dh
ReplyDeletek Qhaifa Nur- mmg ini lauk shr pg td pun kak hehehe...senang
Cida- kalu utk shr ni je pun dh ok dik
k Aizamia- mmg betul tu kak...
Pena Rozie- betul2... org mls mcm akak ni mmg banyak idea msk yg simple heheh
ReplyDeleteCik Viva- betul3 tuh
Aida- pejam mata lenkali ek hehehe
LIeya- org mls nyer cara mmg gini beb hehehe
aku pun biasa buat udang goreng kunyit mcm ni nok...
ReplyDeletetapi aku punya lg simple lah, langsung takde sayur2 mcm lobak ngan kacang buncis tu..nak bg warna hijau sikit cuma tabur cili padi je...biasalah, aku kan pemalas...hahaha...
k WAhida- hehehe mls nk msk syr lain kak, itu yg bubuh dlm goreng kunyit sekali
ReplyDeletesebenarnya saya tak suka udang msk kunyit...buat la butterprawn kak hee cekadak pulakk ;p
ReplyDeleteRasanya PM tak pernah makan lagi udang masak kunyit,huhu
ReplyDeletealahaiii suka juga..simple2 gini pon bleh btmbh juga tau mkn..stakat ni xpnh lg msak sdri lauk ni..hehe..kdi bikin
ReplyDeletesedap ni. Nanti boleh cuba juga.
ReplyDeletebagus ada sayur kan dana :)
ReplyDeleteDear Xila- cube dulu dik mana tau terpikat hehehe
ReplyDeletePapa Mifz- nnti try bt yek PM, senang je n cpt msk
k QH- cube lah kak, tp simple je... dana tak reti msk mcm akak hehehe
PMDR- cube jgn tak cube dik
k Tihara- dana jenis kalu msk msti ada lauk 1, syr 1, kalu agak2 mls syr ngn lauk campur sekali
adeh la ternampak pulak my feveret food pagi2 nih.. huhu.. terus rasa cam nk wat udang gorng kunyit gak berbuka nanti.. seb baik ader udang lg lam peti ais.. :)
ReplyDeleteRajin gak buat gitu dana tp lagi teruk kosong je hehe
ReplyDeleteposa2 ni..tgk apa pun menyelerakan..
ReplyDeletesaho pg nnt aku nak buat. dah lama tak mkn udang goreng kunyit...
ReplyDeleteSalam semua saya syor kan kalau kena kencing manis yg tinggi atau kaki luka berair nak kena potong akibat kencing manis cuba wasap atau call saya En Mohd Zuhairi bin Noordin 0174687570 Insya Allah harga mampu milik kita bagi gula turun dan luka tu akan cepat kering balik dan baik dalam tempoh kurang pada seminggu saja..Insya Allah berkesan dan jika ada pesakit yang kencing manis tinggi yang tidak ada luka pun kita akan turun kan gula bagi terkawal sama
ReplyDeletejom kita rawat kan dengan minuman herba ladang dan herba hutan (JAMINAN RASA TIDAK PAHIT)
jom kita sebarkan bantu pesakit kencing manis kronik