teman2....

Monday, October 15, 2012

kudapan org kampung

as salam sume kwn2,

salam isnin sume kwn2... ujung minggu asik ujan je kan, kain baju pun asik lembab je... pg nih pun pg keje ngn ujan lebat...seram2... dhla bateri kete smlm bt hal, sja je bg amaran kt aku suh tukar kot...tunggu yek kete,tunggu minggu dpn hehehe...

oklah, arini aku nk share ngn korang kudapan org jawa,johor... kt bandar ni mmg tak jumpalah, aku nih kan org kampung, walaupun duk kt bandar ttp suke mkn makanan camni, al maklum lah ini makanan kudapan masa kecik2 dulu... skrg nih bile adik2 aku pun duk sekali mmg meriah la, tiap kali balik kg msti amik bekalan kt mak aku heheheh... kan nk balik kg raya haji nih... itu psl lah


ni nama dia opak ubi, ada campur rempah2 skit...sedap

kepek ubi, tp spesel sgt nk bt nya...

ni pun opak ubi gk tp dia takde rempah...tp yg ni bkn johor pun ada

yg ni sure korang tak penah jmpa... ni kerak goreng... (mak aku ckp zmn dulu2,zmn susah org dulu2 akan simpan kerak utk mkn campur ngn kuah2) kalu tak keringkan boleh goreng

p/s; walau kt mana pun aku duk, aku tak malu nyer nk mkn, makanan ini... istimewa sgt

28 comments:

NM03 said...

gambarajah semua di atas, aku suker!

norhidana said...

k NM03- ada geng... sedap2 kan kak...

Tihara said...

as salam,

yang last tu mmg sedap taw..bakpe nak malunye..hehe :)

norhidana said...

k Tihara- hehehe yelah kak, ada org ckp tak mkn2 tp senyap2 mkn gk... kerak goreng tu sedap sgt cicah sambal kcp kan

mamyharraz said...

sedapnya kudap2 tu semua.
skrg musim hujan..kain baju mmg susah nak kering..

norhidana said...

mamyHarraz- sedap2... ni balik kg nk tambah stok... mmg pun, pg keje rasa cam nk pakai stokin, sejuk gile opis

Zulfadly said...

yg last sekali tu selalu makan, nenenk selalu buat, sodap!

cHeRyNa PiReS said...

kerak goreng...suka sangat!
yelah...kita kan hantu nasi :)

Kakzakie said...

Kerak nasi tu kalau goreng campur dgn gula dana baru kick. Kakak masa kecik dulu pun ada makan nie. Sekarang dah tak jumpalah kakak rasa sebab masak nasi dah tak ada kerak.

Daddy Ziyyad said...

saya selalu makan ni..baru tau nama dia opak ubi..hihihi..

ada satu lagi keropok yg pahit..tapi best..lupa nama nya

Mia Kassim said...

ni sedap ni makan bila ngantuk time keja tu....(^_^) salam kenal dan follow...

JaSSNaNi said...

camne nak wat kerak goreng tu? periuk nasi yg berkerak tu amik kerak tu and goreng je ke? nakkkkk tak penah makan..

Qhaifa Nur said...

jgn kata org jawa johor yg makan...
org perak macam akak lagi suka dana...yang pelik2 tuhlah yg sedapnya....

ct rahani said...

semua tuh memang sedap dana.. opak2 tuh kena plak ngan kopi o minum petang2 memang terangkat la.. hehe..

sal-nurbeena said...

rasanya semua diatas sal pernah makan. tang kerak tu paling suka

Pokok Manggis Depan Rumah said...

mesti sedap ni kan.. ada warna macam-macam :-)

Papa Mifz said...

harus makan kudapan2 tuh semuo...elok utk kesihatan mulut...hehe

a.samad jaafar said...

dah lama tak jumpa kepek ubi.. kegemaran saya tu [walo pun kengkadang bergegar kepala menggigitnya..huhuhu]

inazamri said...

kerak goreng mmg selalu ada kt dapur umah arwah embah.leh katakan mmg selalu makan masa kecik2 dulu.

norhidana said...

Zulfadly- mmg selalulnyer dpt time kt kg je ni dik
*apasal akak tak blh bukak blog awak ek?

Cheryna- heheheh cicah sambal kcp mmg sdp

k Zakie- tak penah lak mkn ngn gula kak, tp mmg suke cicah sambal kcp... mak yg rajin bt kerak sbb dia jarang msk gune rice cooker

Daddy ZIyyad- heheheh, yg pahit tu belinjau@melinjo, pahit2 lemak gitu kan

MIa Kassim- hehehe betul2, tq nnti follow semula

k Jassnani- heheheh kene msk gune periuk biasa kt atas dpr gas, bile msk tuh kerak yg bwh tu amik elok2 n keringkan,jemur kt bwh matahari

norhidana said...

k Qhaifa Nur- heheheh...best kan kak

Ct Rahani-betul2, time ujan2 tuh sedap lyn krup krap

Sal-nurbeena- tp duk bandar nih pyh skit nk jmpa kn

PMDR- sedap dik oi

papa Mifz- heheeh mmg tu, kadang2 sampai pnt ngunyah

en A. Samad- mmg pyh nk jmpa, kalu ada pun time mak rajin nk membuatnyer sbb lch kan

k Inazamri- hehehe skrg nih kalu tingin nk mkn mmg kene booking suh mak bt siap2 hehehe...

nur anis said...

yang kerak tu, kitorang panggil "entep"..hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kopok2 n kerepek tu kalu tgh ngantuk dpt kunyah mmg best haha

lizz said...

sedapnyer keropok ubi tu...kalo makan kat depan tv lagi best...

Bitt (double IS) said...

wahhh sedap ni...kalau MIL tak sakit lutut dia rajin masak lebih hantar sini hehhee

lelamaisara said...

g blog kak dana ni mesti rase lapar je..banayk betui pic makanan...hehhehehe

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sedap ni makan time2 hujan ni :)

intan_blur said...

peberet..peberet..peberet...