teman2....

Tuesday, April 24, 2012

Tempe bentuk tiga segi

as salam sume kwn2...

heheheh arini pttnyer aku pg kursus tp mls lah, keje manyak lah, fail menimbun atas meja nih, takpe lah kang bln 5-6 kite gi lg lah kursus tu yek ...
korang penah jmpa tak tempe bentuk 3 segi nih? ni soalan utk yg mkn tempe je yek yg tak mkn msti tak berminat nk beli kn hehehhe...
selalu nyer org bungkus ngn kertas minyak atau ngn daun pisang kn, kalu yg moden pakai plastik je tp rasa dia mcm kureng sdp skit dibandingkan balut ngn daun kn...
ari sabtu ariatu lah edy beli kt psr mlm tmn melawati, dhla borong tak agak2 sampai 5ketul, 1 ketul singgit... mentang2lah bini ngn adik2 ipar dia antu tempe kan....
cantik lak ble goreng tu sbb bentuk dia 3segi gitu

aku suke kalu goreng ngn tepung letak bwg ptg+kunyit+jintan pastu cicah lak ngn sambal kicap...perkh
mmg dasar jawa kn ahak3... gasak lah

bsr kan tempe tuh

goreng ngn tepung+jintan sedap 

p/s: tak pasal2 gaji bln nih kene tolak rm300+ elaun PA sbb masa aku cuti bersalin aritu org kewangan lmbat ptong, ish saja je baru plan nk tukar spek ngn beli kst baru

28 comments:

mamasuri said...

ahh..tempe..tak minat..hehehe

norhidana said...

Emy- tak minat sudah.... ni kan aku cite psl makanan yg aku minat kn

intan_blur said...

sedapnyeee tempe..waduh...waduhh..kakkk..
pasal gaji tu..xpelah..xde rezeki kan..mane tau pasni blipat- lipat ganda rezeki akk tu nnt..yg pasti aiyan ttp dihatiku..ceewahh..

lieyalatif said...

e'eh takpenah lak jumpe....

bestnye tgk dah salut tepung gitu...garing2 cecah sambal kicap....uihh mak mmg jawe okeyyy!! aahahahah...peberet aku ni dana!

Kakzakie said...

Kakak belum pernah jumpa tapi betul kata dana yg bungkus daun lagi best aroma dia tak sama...

norhidana said...

Intan- heheheh ko terus waduh2 yek kak... hrp2 gitulah dik, ada lah rezeki akak kt lain yek... kamu nih mmg minat bdk2 yek dik

Lieya- aku pun bru 1st time jmpa ni lieya, heheheh time rajin salut ngn tepung time mls aku goreng bogel je hehehe

norhidana said...

k Zakie- dana pun baru jmpa ni kak,betul kn kak,kalu yg blt ngn daun bau dia tuh... sedap je, rasa pun jd lain...

ct rahani said...

sy x mkn tempe.. x leh masuk ngan tekak.. hehe.. adeh la kena potong plak.. seb baik ader tunggakan gaji kan.. x la terasa sgt..

norhidana said...

Ct Rahani- rugi2 bgs mkn tempe kang muke boleh jd tegang tau mcm sorang x menteri tuh...
terasa gk sbb dh plan nk blik kg huhuhu

Tihara said...

hari tu akk try goreng buh jintan sket..rasa lain mcm..asal yg orang lain buat rasa sedap sangat2 eks,tak kena gaya kut akk ni..hehe :)

norhidana said...

k Tihara- buh skit je kak, bg banyak2 kang tak sedap gk... hehehhe

nur anis said...

ayah saya cakap, kalau orang jawa tak makan tempe, bukan jawa tu..huhu..

wahida said...

aku jawa!! aku suka tempe!! suka giler!! ko kejam la nok...dah la lapar ni...kalau dpt tempe goreng rangup2 petang ni alangkah bestnya.....

huwaaaaaaa!!!

norhidana said...

Nur Anis- hehheeh aah, org kata kalu jawa tak mkn tempe cam bkn jawa gitu hehheh... yelah, sbb org jawa yg selalunyer bt tempe dik

norhidana said...

k Wahida- heheheh ko mmg kak, asal nmpak je trs lapo.... gi lah lunch sana kot2 jmpa tempe grg pns2 kak...

mia izzati said...

alamakk..tetiba tingin nak makan tempe...

izan mama mia said...

tempe..dulu tak minat..tapi suami sll masak n sll ajak makan..sedap gak...heheh

norhidana said...

Mia Izzati- heheheh dan2 nk mkn yek...

norhidana said...

Izan- hehehe kire lama2 baru cinta berputik yek...

Qasey Honey said...

slm kenal Norhidana...mmg menarik bile tgk tempe 3segi tu...biase beli kt giant aje...bleh tau x...kt kedai mne yer kt tamn melawati tu...nk cri jugak yg berbungkus guna daun tu...fav hubby ni...selalu jugak goreng macam kt atas tu...

norhidana said...

Qasey Honey- salam kenal, tempe 3segi nih edy beli kt psr mlm tmn melawati, psr mlm tu ada seminggu 3kali, selasa, kamis n sabtu... edy beli kt pakcik yg jual syr2 kampung...

inazamri said...

akak ni jawa..tiap mggu gi pasar mlm sure sambar tempe punye.Asben melayu kedah dulu tak makan tempe tp skrg dah mkn..anak2 akak pun ikut cam akak..suka tempe..lebih2 lg goreng celup telur.sbb tu muka muda cam menteri X tu ahakkkssss

Papa Mifz said...

tempe skrg antara makanan kegemaran papa mifz...hehe

LYAfrina said...

sedapnyer... lya pon suka sgt2 tempe..kalo goreng biasa pon sedap..selalu melatah je

Marya Yusof said...

As salam Dana,

Akak mmg sukaaa sgt tempe! Tp kat sini mana nak cari...huhuu

norhidana said...

k Inazamri- heheheh kalu dh jawa tu tempe je yek kak...ahak2 awet mude yek kak, edy pun org kerteh tp lyn gk tempe mule2 je dia cam malu2...

papa MIfz- msti mama Mifz yg ajar mkn ni yek

Lya- heheheh aah sedap kn Lya,goreng biasa tak bg tepung pun lyn...

K Marya- heheheh kt sana takde ek kak, msti pelik je org peru ngn tempe nih

POSH76 said...

I suker sgt tempe........buat snacks

norhidana said...

POSH76- bg dana tempe nih multifunction, bt lauk blh,bt syr bt snack pun best kn kak...