teman2....

Monday, April 16, 2012

Popia nestum

as salam sume kwn2...

selamat pg isnin.... gogo cayok... heheehe amik mood...amik mood... maklum lah isnin selalnyer hari lemau sedunia
pg nih meh aku tayang makanan kudap yg best... rangun2 gitu...msti syok kan
korang msti penah mkn kak `popia nestum` mmg comfirm sgt terkenal time raya...
tp time tak raya pun ada.... dulu aku tak tau lah nk bt tp sejak adik aku bt raya aritu terus aku ingt nk bt camne heheheh....


aku ngn mak ngah gulung, mak tek gunting

ini lah hasilnyer.... 

meh lyn resepinyer yek...

1 bungkus kulis popia (di gulung)
1-2 cawan nestum (blend)
3 sudu gula (blend)
1 sudu kecil garam
sedikit gam tepung gandum
boleh gk tambahkan ngn cornflakes@horlick yg di blend

Cara2nya

Gulungkan semua kulia popia tu n letakkan gam tepung gandum tu kt hujung yek, korang blh gulung serong or menegak cam biasa... bile dh siap sume guntingkan serong2 yek, gorengkan ngn minyak yg banyak pastu toskan, bile dh sejuk skit boleh gaulkan ngn nestum+gula +garam yg di blend td...gaul2 sampai sebati semua pastu boleh msk dlm balang n ngap... senangkan

29 comments:

LYAfrina said...

TP LYA X PNH MKN POPIA NESTUM.. MSTI SEDAP KAN....

KALO Y SIRA KALER MERAH TU PON SEDAPKAN

LYAfrina said...

TP LYA X PNH MKN POPIA NESTUM.. MSTI SEDAP KAN....

KALO Y SIRA KALER MERAH TU PON SEDAPKAN

lieyalatif said...

Wahhhh betol2 mcm nak raye plak dana kan.... Aku ngan lontongnye ko plak popia nestumnye....

Aku penah mkn ni mmg sedap ... Lemak2 nestum holick tu yg syok tu.... Bile dah abis gigih korek serdak dlm balang tu hihihi

nur anis said...

benda ni makan time tengah tengok tv memang syokk..:)

kakcik said...

Mudah tapi agak renyah nampaknya. :)

Kakzakie said...

Rajin Dana buat... kakak kalau tak raya memang tak adalah nak buat semua nie Dana...

norhidana said...

Lya- harus cube bt nih Lya,sedap rangup2 gitu... yg pedas tu akak tak penah try tkt siranyer tak jd blh lemau

LIeya- hehehe itulah dia kn,mmg syok lg2 bile msh rangup2 aiyan geram je tgk kiteorg mkn nih

Nur Anis- mmg syok sgt dik, sedar2 dh abis 1blg hehehe

Kakcik SEroja- tp kalu bt ramai2 tak terasa time bt nyer kak...time abiskan lg lah cpt

kak Zakie- bt ramai2 syok lah kak kalu sndiri tak gk...

izan mama mia said...

wah..kena cuba nie...masti mia suka...tq share

Marya Yusof said...

As salam dana,

Mesti sedap kan, tgk pun tahu...lemak2 ranggup... Nak buat lah tp mana nak cr kulit popia sini...huhuuu

mamasuri said...

nah...aku nak ambik part yang ngap jer...part bt tak mo..heheh...sedapnyer wei..senang jugak buat tu..

norhidana said...

Izan- cube nnti mama dia pun msti suke nyer

k Marya- w`salam kak... sedap kak rangup lemak2 gitu... takde ke kak kulit popia kt lima?

Emy- ko mmg... ingt nk jual la time raya, ko nk oder ahak2

POSH76 said...

sedapnyer tingin nak buat....buat sendiri mmg berbaloi2

norhidana said...

k POsh76- bt sndiri mmg berbaloi2 kak... walaupun remeh skit tp hasilnyer tak menghampakan

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

buat sendiri?? wahhhhhhhh boleh jual nie..hehe

Qhaifa Nur said...

kalau buat dengan anak2 sure cepat siap sebab ramai yang tolong hik..hik

sedap dan rangup..

norhidana said...

Baby- ya bt sndiri... boleh2 tunggu nnti time2 nk raya yek... heheheh

k Qhaifa Nur- ya betul tu kak... anak2 akak dh rajin2 menolong....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pernah makan.. tp tak pernah buatlah dana... senang je kan.. tp tuler.. lom sampai seru.. hehehhh...

inazamri said...

suka makan tp tak penah buat.Malasnya nak gulung2 tu..gunting ok lg.Mau sekali hadap je ni...

ct rahani said...

tgk entry dana nih rasa cam raya pulak.. sedapnya popia nestum..

Papa Mifz said...

buat minum petang sambil layan upin & ipin best nih..:)

Acik Erna said...

salam nor..terima kasih kongsi resepi ni..nanti boleh acik cuba..buat

norhidana said...

k Madiha- akak yg rajin msk2 pun lum penah try yek..senang je kan kak
* dana tak blh nk komen kt akak nyer blog lah sbb pw tu takmo kuar, ntah naper

k Inazamri- hehehhe kalu bt ramai2 senang skit kak... mkn pun msti beramai2 kan

Ct Rahani- heheheh dh tingin wajib try, tp kalu yg senang blh la

papa MIfz- mmg betul...syok layan sampai sedar2 tinggal serdak

Acik Erna- salam kak, boleh insyallah kak... sma2

Tihara said...

time raya best buat ni dgn adik..nt nk try la,,tq yer dana :)

iedchan said...

wahhh besh nyeeee..heheh i nak try wat la...btw i folo u..:P

norhidana said...

k Tihara- ya betul tu kak... bt ramai2 msti kejap je

Iedchan- try jgn tak try, tq nnti i folow u balik

intan_blur said...

slm akk..intan singgah utk menyebokk.. ;)
akk.intan ade buat mcm ni..tp intan sira ngan sambal..auww..sgt marbeles..
nnt intan cube style akk ok..tq akk syg

Aine Ainun said...

Raya taun lpas nk buat tp akhirnya jd popia goreng kosg je, sbb da pnat x lalu da nak ltak nestum..;)

pasni nk buat tgk resepi dana la

kayna said...

blh cuba ni.. InsyaALLAH

Karukord Jagau's said...

saya x penah makan lg popia nestum.....ada lg tak...mntk cikit...