teman2....

Monday, April 2, 2012

nasi ayam ala Dana

as salam sume kwn2,

Salam isnin sume, arini rasa mls je nk pg keje... dhla bangun2 pg td ujan lak... makin lama makin lebat.... si aiyan lak pagi2 dh nngis2 tak bg mama pg keje... lg la rasa mcm nk sambung tido je...
nsblah kt umah mmg ada stdby payung, kt kete pun wajib ada 1, juga kt opis heheheh... aku lak bukan jenis yg suke pg keje lwt2... so,hrs lah redah kan ujan2 nih... 

nk cite psl lunch smlm nih... terajin lak aku bt ns ayam... hehehe tp ni pesen yg simple n mudah... biasalah aku kn rajin 

amacam terliur tak?

meh la aku bg resepi... tp sume org kn tau bt ns ayam... hehehe..

nasi nyer :
3 cawan beras (di bersihkan & toskan)
2 sudu besar butter
2 ulas bwg putih (mayang halus)
3 ulas bwg merah kecik (mayang halus)
500ml air rebusan ayam
1 ketul kecil kulit kayu mns
sikit garam

Cara memasak;-
panaskan periuk, masukkan butter tumiskan bwg mrah+bwg putih, juga kulit kayu manis, pastu masukkan beras kacau2, masukkan skit garam pastu msukkan air rebusan n letak kt rice cooker....

Sambal lada:-

8 biji cili merah besar
4 biji cili api
2 ulas bwg putih
1 biji tomato
garam
2 sudu besar gula
(blend semua bahan2)

Cara memasak;-
masakkan semua bahan2 kisar hingga naik bau n mendidih... siap

Ayam nyer pulak:

1/2 ayam yg di potong2 kecil
garam+ bwg putih+ halia (tumbuk halus)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis


Cara masak ayam;-
perapkan ayam ngn semua bahan2 dlm masa 30minit atau lebih, lps tu bakar ngn suhu 200 selama 45minit..

Supnyer lak...
10 ketul tulang2 ayam terdiri dr kaki+leher+rusuk+tulang2 lain...
1 cm halia
2 ulas bwg putih
3 biji bwg merah kecil
garam
1 kiub  ayam
sedikit lada sulah
(rebuskan semua bahan2 td pastu perasakan... bile dh msk taburkan ngn daun sup


ptg tu lak edy banjer sate... nyeh3

p/s: pekeliling gaji baru udah kuar, tgh study nih... heheheh cengkonon2

27 comments:

lieyalatif said...

dah lame aku tak buat nasi ayam.....balik2 buat nasi butter jek selalu sebab mia suke....nanti nak buat gak laaa.....

norhidana said...

Lieya- heheheh ko tuh selalu lg mcm2... aku nih yg mls sesekali boleh la

Citarasa Rinduan said...

wahhhhhhh
meletop..

sedapnya..
dana.. nanti kak nak rasa air tanganmu..

bila mahu masak bt kak ayu.. hehehe

Karukord Jagau's said...

Huahuahua....jadi lapar nih...nengok nasi ayam nih huhuhuuu

norhidana said...

k Ayu- eheeh apa lah sgt dibandingkan ngn hasil tgn akak yg lg superb...
kalu akak dtg ke KL jgn malu2 bgtau dana... nnti dana masakkan yek

en Jagau- heheheh sesekali nk menayang katakn

~ataicha~ said...

sedapnya...nak sket bleh?

Aine Ainun said...

Dana, ms buat ns tomato mgu lpas, sy terfikir, nk buat nasi ayam/tomato.
Akhirnya, HB nk ns tomato..

Terliur la plak, pasni nk buat ns ayam lak;)

LYAfrina said...

yum..yum..yum....
sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..
terliur tgk ayam dia tu

miss daya said...

slalu kalau buat nasi ayam.. part yg fail mesti part nk buat ayam tu.. huhu rasa mcm xkena je..

norhidana said...

Ataicha- alamak, dh tinggal sup ngn cili jelah heheheh

Aine- hehehe hampir2 sama je kan, cume kalu ns tomato tak yah sup ngn cicah kn...

Lya- hehehe itu ayam org mls tu tau

miss Daya- hehehe ada org suke goreng ayam tu, tp dana nih jenis mls... bakar saja

mamasuri said...

alamak tingat kte berjimba2 makan kat chicken rice shop kan...hehehe...sekali sekala bt nasi ayam mmg best...kalu aku tau..mau aku g umah ko...hehehe...

norhidana said...

Emy- heheheh ya betul... rindu nk mkn pie te tuh wei...
sesekali mmg best banyak2 kali mls aku nk bt hehehe

inazamri said...

hari ni perut lapar je..bila jengah blog kawan2 byk yg tunjuk masakan sedap2.ptg ni ada psr mlm leh la balik keja ni beli je heheh.

norhidana said...

k Inazamri- heheheh best lah tu kak, pastu esok akak lak tayang menu sedap2 beli kt pasar

ct rahani said...

terliur tgk sate.. masa kt kuching asyik dul mkn nasi ayam jer.. rasa muak pulak.. hehe..

Karukord Jagau's said...

rasa nk mkn satay la pulok petang2 nih....huhuhuuuu

Papa Mifz said...

sate itu sungguh menggoda...

Ros said...

Salam Norhidana,

Sedapnya Norhidana....hujan2 ni dok pekena nasik ayam ni....he.he.he...

Dee said...

dee pun dah lama tak buat nasi ayam..menariknya resepi dana ni..bakar eh ayam tu..mesti sedap..

norhidana said...

ct Rahani-heheheh naper tak mkn yg lain2? tak biasa yek...

en Jagau- heheheh sesekali bersate ptg2 apa salahnyer

papa Mifz- ngidam nk mkn sate dr satay station tp dh ttp lak... dpt yg lain pun jd lah

k Ros- w`slm kak, heheheh mmg syok kak

k Dee- ni resepi org rajin nih kak... bakar lg mudah nk goreng2 mls... itulah jd nyer...sedap sbb perap dulu

kakcik said...

Dah lama kakcik tak masak nasi ayam. Tunggu sehingga ada permintaan dari suami atau anak2. :)

nur anis said...

sedapnya sate..:)

norhidana said...

Kakcik seroja- heheheh ntah2 balik keje ptg ni terus ada pemintaan kak...

Nur Anis- sedap dik lg2 kalu di belanja

sahromnasrudin said...

assalamualaikum

sate tue..klu saya bukan setakat minum petang..sy jamak terus utk dinner heheheheeee

intan_blur said...

best tgk blog akk nih..sbb akk bmurah hati bg resepi..
saaangat..sangat menarik kak..
pasni akk bg resepi nasi ambeng yeee...

norhidana said...

en Sahrom- w`salam.... heheh sama lah mlm tu mmg tak msk pun... sate ngn ketupat dia jd dinner

Intan- heheheh sesekali time rajin je ada resepi, alamak ns ambeng yek itu pun akak lum pas sgt hehehe

Nisa' said...

Banyak kali dah saya buat nasi ayam untuk famili, and setiap kali jugalah saya rujuk balik kertas A4 yang dipenuhi dengan resipi-resipi tu. I suck in remembering stuff.

But yours look better than mine! I bet it's tastier than my nasi ayam.