Aku takmo sedih-sedih harini, walaupun dari pagi tadi dah nangis beberapa kali tapi kita kene tabah, kene kuat kena redha.
Ini resepi paling mudah aku kongsi dengan korang. Tapi paling best tau... percayalah. Buat lak sambal sardin sebagai lawan memang best lah.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
daun bawang
air secukupnya
*kalau nk tukar daun bawang dengan daun kucai atau nk guna dua jenis daun pun boleh, lagi sedap ko.
Cara Masak:
- Letak kan semua bahan dalam satu mangkuk besar, dan gaulkan dengan air hingga sebati, aku guna whisk untuk gaul biar fluffy
- Aku suka bancuhan yang cair, masak dalam frying pan dengan sedikit je minyak.
- Masak dengan api kecik, aku suka yang ada warna coklat-coklat sikit garing gitu.
kita boh je gini lepas tu masukkan air gaul rata ye kawan-kawan |
buah besar puas hati makan... |
aku lawankan dengan sambal sardin... |
cantik kan rupa lempeng kita... nk tukar daun bawang ngn kucai pun ok je |
budak ini suka sampai 2 keping dia bedal |
Cantik pula bila bubuh daun bawang tu.. Nampak lebih menyelerakan..
ReplyDeleteJangan sedih2 Dana..
ReplyDeleteNampak sedap sgt ni..nak buat pun simple.. tambah sedap makan dgn sambal Sardin tu..:)
terima kasihlah kasi idea untuk breakfast esok
ReplyDeleteSha- itulah jadi lawo bila ada warna hijau tu
ReplyDeleteAtie- betul, ada sambal sardin tu lagi best makan nya
k Shiela- ehehehhe sesuai sgt dh tu, bila ada regu dia tu yang boleh bertambah
sejuk2 ni jadi lapar ni dana. sedap lak tu cicah sambal sardin tuuu..
ReplyDeletek Azian- betul tu... ngam sangat dengan sambal sardin tu kan
ReplyDeleteSedap juga utk minum petang ni Dana..
ReplyDeletePerghh regu lak dgn sardin😋
Wahhh sedap nmpk...biasa buat cucur daun bwg/ kucao ja mcm ni..
ReplyDeleteSedapnya! makan dengan sambal tumis tu lagilah bertambah. tak cukup sekeping!
ReplyDeleteaduh lapar aku dibuatnya....
ReplyDeletesedap nau dah tu Dana, bersila menyicah lempeng dengan sambal sardin tu :)
ReplyDeleteUishhh dap niii dana. Sihero kita kemain lg mkn ye
ReplyDeletetak pernah buat lempeng cam ni. selalu buat lempeng kosong atau ada kelapa je. nanti nak try la.
ReplyDeletesedapnye lempeng!
ReplyDeleteSIMPLE JE MASAK LEMPENG SEDAP N MENGENYANGKAN
ReplyDeletealamak masuk sini masa hari hujan + perut lapar pulak tu akaaakkkkkkk T______T
ReplyDeletefevret..!! lagi2 kalo hari yang pagi hujan. ya Allah nikmatnya
ReplyDeletemakan lempeng. cicah sardin ke sambil blis keee
kalo xdeee
makan gitu pun okay..!!
Ya Allah nampak sedapnya. Tak kira malam ni nak buat jugak with sambal sardin. Dah lama tak makan.
ReplyDeletehidup ini bagaikan Roller Coster...
ReplyDeleteboleh jadi gembira dan boleh jadi sebaliknya.
BTW...happy always
K YatiCH- betul kak, jadi sesuai gitu
ReplyDeletek Kamsiah- try lah kak, best jugak tau
Azhafizah- heheh betul tuh, kene ada regu dia mmg boleh bertambah2
ShirVen- hehehe sila lah buat makanan jugak
k Ana- tulah, memang ngam sangat...lagi2 sampai tengok tv
k Ilahjy- hehehe dia pun layan jugak kak, lagi lah hujan kan lapar je
Ibu Lala- nnti cuba lah kak, upgred sikit kononnnya boh sayur2
Ezy- sedap lagi2 ada cicahnya
k Paridah- betul tu kak, makan 2 keping mmg kenyang sampai malam
Anamizu- ehehhe kalau ada bahan2, terus buat je
SYM- heheh tulah, kalau dh hujan lapar je rasa nak masak apa2
Tqa- hehehe lempeng ni bila-bila masa boleh di buat...
MrHanafi- alhamdulillah, cuma apa kaitan roller coster dengan resepi lempeng saya ni ye
mudah dan sedap. membabngkit selera.
ReplyDeleteMar- betul tuh, makan waktu masih panas atau dah sejuk tetap ok janji ada cicahnya
ReplyDeletecer try letak cebisan daun kunyit lak next time kak, mesti rasa macam jemput2 daun kunyit tu ekk..memandai je aku ni bagi cadangan...hahahah
ReplyDeleteSedapnyaaa... betul2 terliur melihatnya. Boleh cuba ni . hihi
ReplyDeleteWah akak X penah buat kempeng letak dun bawang MCM ni.. sedap gak kalau letak
ReplyDeleteSunah- hahahah daun kunyit rasa dia mcm pelik sikit nk jadikan lempeng, kang si aiyan tak makan lak sbb bau kuat
ReplyDeleteNadhie- cuba jgn tak cuba
Mamapp- cuba kak, lawankan dengan sambal sardin mesti jadi punya
sedapnya
ReplyDeleteCantik kejadian lempeng Dana.
ReplyDeleteMemang kena sangat lempeng lawan dengan sambal sardin.
Kalau Mrs. A buat lempeng mesti ketebalannya tak cantik sekata hahahaaa.
Menarik ni...boleh cuba nanti next time..lain orang lain cara kan..
ReplyDelete