Tuesday, October 22, 2019

POK NONG IKAN CELUP TEPUNG

As salam semua kawan-kawan,

Unisza tu memang dekat dengan kedai Pok Nong ICT tu.  Memang niatnya nak singgah tapi petang hari konvo tu masing-masing petang tu tertidur. Mak dan abah aku kan demam masa sampai kat kuala terengganu tu, jadi tak berjalan sangat petang tu.  

Lepas asar mak dan abah aku bangun tidur lepas solat masing-masing kata lapar.  Tak lalu nak makan roti jadi aku, edy dan aiyan pun keluarlah ke Pok Nong untuk bungkus je.  Adik-adik aku  yang lain dah kepenatan ada yang ketiduran jadi kami jelah yang available.  Kami sampai Pok Nong dalam kul 5 lebih, ramai orang tapi tak perlu beratur panjang. 

Aku amik ikan goreng 6 ekor, sotong 5 ekor, udang 24 ekor dan keropok lekor 12 batang. Semua sekali RM 160.00 tapi bagi aku memang berbaloi dan murah memang banyak dapat.  Kami sampai rumah je terus ajak yang lain- lain makan.  Semua memang puas hati, puas makan... aku pun seronok dapat belaanja family makan ICT Pok Nong yang dah lama mereka teringin nak rasa.  Mak abah yang pun nampak berselera makan.


servis untuk air pun laju je

beratur untuk amik semua celup tepung tuh, panas-panas lagi masa nih

orang yang siap sedia amik makanan yang ada

ikan nya memang fresh, manis dan besar

udangnya 6 ekor rm11, jadi kalau amik 24 ekor korang kira lah sendiri yek... tapi memang besar dan fresh sangat

keropok lekornya agak padat sedap makan panas-panas, bila sejuk keras sikit

rembat jugak ketupat sotong, mee goreng dan kerabu megi

sotong ni seekor rm15, memang besar puas hati betul makan

geram tengok, semua masih panas-panas lagi dari kuali

sampai rumah kene serbu... seronok tengok mereka semua makan sampai licin

19 comments:

ezy.xixii said...

sy duk terengganu ni pon xsempat lg merasa mkn kat poknong.. huhuuu
selalu mkn dkt tmpt keje ni je..

Kakcik Seroja said...

Alhamdulillah, murah rezeki Dana belanja mak ayah dan keluarga makan-makan... :)

AzianKhalil said...

Waa....sedapnya...

norhidana said...

Ezy- pok nong tu selalu penuh, kalau hari kerja kurang skit kot

Kakcik Seroja- amin, alhamdulillah kakcik

Azian- mmg teringat2 lagi nih, kegebuan sotong dia

paridah said...

MAKANAN KAT TGANU NI SEDAP SEMUANYA KAN DANA..HARGANYA PUN SETANDING

Kamsiah yusoff said...

Sedap dan berbaloi,kan...akak pun mmg teringin nk kesana lg...

Ujie Othman said...

😭😭😭 takde rezeki akak.
Alhamdulillah ada rezeki mak ayah Dana.

Warisan Petani said...

Teringat kenangang semasa duk tengganu tahung 80ang dulu

abuikhwan said...

Assalamualaikum,
Wow, pok nong cclup tepung, nampak mmg menyelerakan.. Memang negeri terengganu byk destinasi makan-makan. harga pun ok.

norhidana said...

K Paridah- betul tu kak, sayang tak sempat beli kuih muih terengganu yang sedap2

k Kamsiah- betul tu kak, bagi dana harganya berpatutan sangat... dapat banyak, fresh lak tu

k Ujie- takpe kak, nnti kalau ke sana lagi, kita cuba lagi...

wak WP- masa tu belum ada pok nong lg kan wak

en Abuikhwan- wsalam... memang menyelerakan, kalau ke kuala terenganu tak makan di pok nong macam tak sah gitu hehhhehe

Sunah Sakura said...

waaa kat JB ni mana nak cari haaa yang gini...selalunya jumpa yang celup tepung ni cempedak, pisang, keledek je..hahahaha

AtieYusof said...

Famous kan tempat ni Dana kat Kuala Terengganu.. ada rezeki ke KT nak juga merasa makanan kt sana..Sedap2 ja semua..

norhidana said...

Sunah- nanti pi jalan2 kat pantai timur mesti banyak jumpa... tapi kalau ke terengganu wajib cuba pok nong nih

Atie- aah antara yang famous, ya... jangan lupa singgah kalau ke KT

Suria Amanda said...

Ini la tempat yang SA nak pi...tapi takde kesempatan lagi..nanti la..kalau mak betul2 sihat boleh bawak dia bercuti...well berbaloi la harga tu sebab semuanya fresh kan...

norhidana said...

k SA- kalau ke KT boleh singgah kak, hari selasa je dia tutup hari lain on, sotong tu dahla besar kak ikan pun besar bagi dana harga tu memang berbaloi

Azhafizah MN said...

sedapnya.memang teringin nak makan kat ke ganu. tapi tu lah belum sampai-sampai lagi. dahlah favourite betul seafood celup tepung ni

Siti Yang Menaip said...

haaat ni i surrender !! fevret ni n mana nak dapat udang celop tepong murah2 wehhhh macam kat ganu. sob sob.. ni buat rindu Ganu ni..

norhidana said...

Azhafizah- kene jjcm KT nih... hehehe

SYM- hhehehhe itulah , mmg puas hati sebab semua seafood fresh2

Sha Mohamed said...

Makan panas-panas memang best ICT tu.. adoi rindu pula nak ke Terengganu..