Friday, October 4, 2019

Resepi Stok Ayam Pencen cara Dana

As salam semua kawan-kawan,

Bila tiba hari jumaat, semangat lain macam tau. Almaklum esok dan lusa cuti, hati ni berkobar-kobar nk buat epok-epok esok. Harapnya menjadilah angan-angan aku tu.  Sabtu lepas kan aku ke pasar tani, selalu kalau ke sana memang akan beli ayam pencen dan buat stok ayam.  Stok dia ni aku suka campur dalam nasi, sup, kari dan apa-apa yang sesuai lah.  Selalu aku guna 2 ekor ayam atau lebih.  Sebab ayam pencen ni kan keras, jadi lepas dah masak buat stok ayam tu boleh masak macam-macam lagi.

Bahan-bahan:

2 ekor ayam pencen @ ayam telur
7-8 ulas bawang putih- tumbuk
6-7 biji bawang merah kecil- tumbuk
2 ini halia - tumbuk
4 biji bawang merah kecil 
2-3 batang akar daun ketumbar
2 batang akar daun sup
2 batang akar daun bawang
air 1 liter atau lebih, terpulang nak banyak mana stok sup

Cara masak:

- Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk noxxa dan gaulkan bumbu 
- Tekan HP untuk 55 minit, bila dah masak jangan lupa sejukkan sebelum simpan stok sup dan ayam secara berasingan



bahan-bahan utamanya, bumbu tu memang aku tumbuk kasar-kasar

selepas masukkan air ye dalam tu

biasa kalau sekor aku masak dalam 35 minit, sebab 2 ekor dan aku memang nak stok yang lebih pekat aku masak lama sikit

ini selepas kita dah buka penutup dia, bau dia bukan main harummmmm

sebab ayam pencen dia masih lagi utuh tak hancur 
wajib masak sup, feveret edy ngn  aiyan punyalah suka sebab sup dia ni sangat berperisa.. tak payah boh bahan banyak-banyak , aku cuma tumiskan bawang putih dan bawang merah tambah lada hitam dan hirisan tomato, last tu masukkan daun sup bagi rasa lagi segar 




19 comments:

AtieYusof said...

Salam Jumaat Dana..
rajin Dana buat stok ayam.. senang nak guna bila masak..
nak juga buat lah nti..
nengok sup ayam tu sedap ja.. atie & en abg suka lah..tapi abg Pae kureng sikit.. huhu

Kamsiah yusoff said...

Akak pun suka buat stok ayam,udang...sejuk bekukan...

Azian Elias said...

yang akak nampak dulu, ceker tu dana. sedapnyaaaa.

Abam Kie said...

sup ayam jika cukup rempah ratusnya memang sedap dimakan, kan?

paridah said...

WAH PANDAI DANA BUAT STOK AYAM BOLEH CUBA NI

Hayati Suki said...

sedap tu sup ayam tu. lagi2 kalau sup kaki ayam..fuhhh..jenuh ngangkut mangkuk..hehe

norhidana said...

Atie- bila ada noxxa senang sikit kerja, si aiyan lak mmg peminat setia sup janji ada kentang

k Kamsiah- itulah mudah kan kerja, jadi cukup rasa masakan apa pun

k Azian- hehehhehe ceker kalau dh di rebus lembut sangat jadi nya kak

Abam Kie- betul tu cikgu, boleh bertambah makan

k Paridah- yang mudah2 boleh la kak, kalau stok udang tu kadang rajin kadang malas

k Hayati- betul tuh, ada kaki tu best meratah

Sheila Arshad said...

bagus jugak ye buat stok guna ayam pencen. boleh try nanti ni.
ammi selalu buat stok guna kulit ayam je.

thanks dana bagi idea kat ammi.

Mar Mansor said...

dah buat stok ayam, pastu ayam tu simpan untuk masak menu lain2 la ye?

Warisan Petani said...

kalau pegi kenduri kahwin yang ada hidang menu ayam pencen, memang wak serbu dulu.

Azhafizah MN said...

Sedap sup ayam makan panas panas waktu sejuk hujan ni. Lebihan stok boleh buat mee sup.

Ujie Othman said...

Bagusnya Dana! Buat stok ayam sendiri. Asli gitu..
Lepas tu simpan dalam beberapa bekas ya?

mrhanafi said...

mnenu sup jauh lebih baik dari bergoreng dan masak lemak..

Lurima said...

Ada jugak idea nak masak apa malam ni.

Cho Zila said...

rajin dana yer. untung edie... akakni beli periuk noxxatu .. takut nak pakai bagi kat adik... teruk betoi...

RAIHANAH AHMAD said...

esok saya nak carilah ayam pencen. sedap lak

mamapp said...

Wow sedapnya.. nampak senang masak guna noxxa tapi mama xpandai paki laa...Ada sebijik kat umah buat hiasan kiki

norhidana said...

k Sheila- guna ayam pencen ni lagi sedap n kick rasa stoknya kak

Mar- aah, ayam tu boleh masak apa2 lg, sbb guna ayam pencen ayam nya masih berbentuk lg, kalu guna ayam daging mmg hancur lah jwbnya

wak WP- hehehh semestinya, tp kalau dapat yg liat rasa nk nangis wak

Azhafizah- betul tuh, time hujan ni mmg layan makan sup2 kan

k Ujie- mudah sikit nk buat masak apa2 kak... ayamnya dana simpan asing kak

mr Hanafi- betul, mmg pilihan paling mudah dan sedap

Lurima- selamat mencuba

k CHo Zila- alah kak, dana hujung minggu je masak beria, hari biasa takde nya... mudah je kak guna noxxa nih, jnji kita lepaskn wapnya lps kita masak

Raihanah- tulah selamat membuat stok ayam... ayam pencen ni msk buat rendang pun sedap

Mamapp- senang je kak guna noxxa nih, dana belajar ngn google je masa nk guna, insyallah ok... janji lps kita guna HP kita release stimnya dulu...

Sunah Sakura said...

perghh sampai ke sini kak bau stok ayam tu!