Thursday, October 10, 2019

Photo Diary #33/2019 versi makanan nyum nyum nyum

As salam semua kawan-kawan,

Dah hari khamis yek, cepat betul hari berlalu.  Tak sabar betul minggu depan nak jumpa family aku sambil jalan ke kuala Terengganu.  Photo diary kali ni aku share pasal makanan jelah, antara makanan yang jadi bekal aku kat opis, makanan sepanjang minggu.  

Harap untuk korang yang belum sarapan atau lunch jangan tengok dulu ye entry aku nih, kang korang terliur jangan salahkan aku.  Sekarang hujung minggu je aku akan masak beria, hari biasa memang tak masak sangat.  Selagi edy kerja kt site sepang dan balik lewat malam memang selagi tu lah aku tak masak beria time malam.  

selalu aku kirim kat edy kalau dia minum kt kedai depan opis... telur 3 suku masak

jatuh cinta wei dengan telur kuning dia yang bulat gini

kadang si bujang ni nak makan lunch nasi lemak, kita ikutkan je... makan kene alas dengan surat khabar takmo  comot

sesekali bila teringin, lontong kering

serunding tu sedap, sambal pun best paru sambal pun layan... 
mehun sup utara setiap jumaat... (tapi ini versi derhaka tambah tauge, ori punya takde tauge)

4 minggu berturut setiap jumaat aku beli mehun sup utara ni heheheh

bila jumaat, kalau takde pakcik jual mehun sup utara , aku beli kebab je

kadang dapat jugak telur yang separuh masak gini bila kirim kt edy, aku bedal je 

ubi beli kat pasar tani minggu lepas, rebus dan cicah sambal je... sedap

rasa macam nk cari lagi lah ubi nih... teringat-ingat

roti kosong, dengan kuah dal... ini pun kadang aku kirim kat edy


aku suka kuah dhal kedai depan ni, sedap tak berempah sangat

setiap petang hujan kan, buat kudapan keledek goreng hiris memanjang macam fries, suka si aiyan makan

bila dia suka, dia dok puji -puji jelah... 2 hari dia suruh buat kudapan yang sama

sarapan ahad pagi, masak je sebab edy kerja haritu... permintaan aiyan

16 comments:

  1. tak kesahlah masak ke beli janji kenyang.

    telur tu panggil ammi kesanalah dana..

    ReplyDelete
  2. Amboi aiyan kalau dh mengadap makanan tak pandang kiri kanan dh...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nampak telor separuh masak tu Dana terliur hahaha...
    Dah lama rasanya Mrs. A tak makan telor separuh masak nih!
    Teringin jugak nak melantak lontong kering kat seremban tak tahu kat mana ada jual

    ReplyDelete
  4. k Shiela- hehehe telur yang bulat2 tu menggoda kan

    k Kamsiah- heheh nasi lemak mmg dia berhantu kak

    Mrs. A- tulah telur tu mmg tak jemu... kt seremban susah nk jumpa yg jual masakan johor ye kak? selalu kalau ada org jawa mudah sikit jumpa

    ReplyDelete
  5. geram pulak nengok telur kuning atas tu ek...boleh jugak dia tak pecah..

    kuah dhal roti canai tu bestnyaaa, banyak gila kacang dhal dia!

    ReplyDelete
  6. sedap2 makanan nya. Lapar tengok. yang telur tu, aku slalu fail if masak half cook, terus jdi overcook or cair terus heheee

    ReplyDelete
  7. Wak pilih ubi godog tu
    Tapi nak ada sambel ijo karo iwak gereh bulu ayam

    ReplyDelete
  8. Sunah- sebab dia keras itu rupa sebijik gitu...
    itulah kuah dal dia banyak kacang lak sebijik2

    ShirVen- heheheh telur tuh ko beli je senang, cakap nk telur 3 suku masak...

    wak WP- hehehe ubi godok mmg sedap., sambel ijau kadang rajin kadang mls wak, itu pakai sambel apa je yg ada

    ReplyDelete
  9. sedapnya sambal paru dengan lontong kering tu

    ReplyDelete
  10. kdg2 masakan yg simple ni lah yg melazatkan..

    ReplyDelete
  11. Ala.. Jelesnya tengok telur separuh masak tu dana.. cantik betul kuning telur tu.. Ubi rebus tu pun sedap..
    sha terus rasa lapar balik bila tengok makanan nie semua.. hahaha..

    ReplyDelete
  12. AzianKhalil- mmg sedap sambal paru nih, just nice je...lembut tak liat

    AbamKie- betul tu cikgu

    Sha- hehehe kalau nk oder kt kedai, telur tu 3 suku masak panggilannya.. itulah terlebih banyak makanan lak sini

    ReplyDelete
  13. Kagum kejap dengan telur kuning dia leh jadi camtu..kalau kita masak cair je terus.. hebatlah..menu lain buat lapar tengok :)

    ReplyDelete
  14. adoiyai malam2 scroll tengok makanan..
    da makan da tadii hahaha tapi boleh lapaq balik..

    ReplyDelete
  15. SA kadang masak, kadang beli...x kisah la janji kita kenyang kan..kadang ada gak mulut berbunyi tapi lantak la..bukan beli guna duit orang tu kan

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...