As salam semua kawan-kawan,
Harini mesti ramai lagi kawan-kawan yang sambung cuti. Jalan ke pejabat lenggang harini walaupun aku gerak agak lewat dari selalu. Disebabkan minggu lepas aku dah cuti lama, itu yang aku tak amik cuti minggu ni walaupun aiyan cuti.
Sambung cerita jalan ke Kuala Terengganu ya. 19hb bersamaan hari sabtu kami bertolak balik ke Kuala Lumpur. Petang dalam pukul 1 lebih kami singgah ke Kampung Pangkalan Ranggon, umah mentua aku. Sampai je nampak mak mertua dah tunggu kat anjung rumah. Masuk je rumah dah nampak meja yang penuh dengan makanan dan air berjug-jug.
Hidangan istimewa ada nasi dagang dengan gulai ikan aye, nasi minyak dan gulai ayam, laksa kuah putih, pulut dengan kelapa, nasi putih, ikan goreng,ada popia dan karipap dan pelbagai jenis air. Mak mertua aku masak special sebab ada mak abah dan adik-adik aku sekali. Mak Mertua aku memang suka masak, laju je kalau dia masak kat dapur.
|
ini lah tukang masak nya |
|
penuh meja dengan macam-macam menu |
|
nasi dagang... bukan main banyak mil aku buat |
|
gulai ikan dan gulai ayam |
|
adik-adik aku yang dah lapar tapi malu kucing |
|
mil aku memang suka memasak macam-macam |
|
nasi minyak dan nasi putih |
|
popia sayur yang ranggup dan karipap |
|
menu feveret aku, laksa kuah putih |
|
menu tambahan, jeruk mangga versi terengganu |
|
besan johor - terengganu |
|
rasanya ini lah besan paling jauh yang mertua aku ada, besan dia semua orang terengganu |
|
gambar kenangan kami, entah bila dapat jumpa lagi macamni |
Sesekali balik kampung kan...biasa la mak- mak kita ni..suka sangat kalau orang datang berkunjung..mesti masak lauk2 fav
ReplyDeleteWAH SUAMI DANA ORANG TEGANU YA...SEMUA MASAKAN MIL DANA MENYELERAKAN
ReplyDeletebestnya mil akak masak macam-macam signature dish ganu. seronokkan bila dua family mertua bertemu. meriah ramai-ramai ni
ReplyDeletek SA- betul tuh, kami mintak nasi dagang je tapi macam-macam dapat
ReplyDeletek Paridah- aah kak dia orang kerteh, dana orang johor
Azhafizah- memang akak mintak nasi dagang tapi dia lak masak macam-macam, teruja besan nk datang
Seronoknya. Jalan-jalan lepas tu makan-makan. Heaven rasa.
ReplyDeleteSaya suka nak cuba makanan negeri macam ni..
ReplyDeleteWah.. berkumpul ramai-ramai ye..
ReplyDeleteMeriah betul hidangan MIL tu..
Kak Feni- heheheh itulah bila dah jalan2 mmg kejenya makan je
ReplyDeleteOrchid PUteh- samalah, pergi ke negeri mana2 rugi kalau tak rasa masakan tradisi dari sana
Sha- mil memang suka masak, lagi2 kalau kita minta laju je dia masak
sedapnya nasi dagang
ReplyDeleteadudududu meleleh ayaq liur kami kat sini, hehehee
ReplyDeleteamboi menu2 DAna bukan main mengancam jiwa raga lagii :)
ReplyDeletemacam2nya juadah terengganu
ReplyDeleteSedap2 semuanya
k Hasliynda- memang sedap, lagi2 mil yang masakkan... kih3
ReplyDeletek Umi Nazrah- nanti pi cari nasi dagang kak, kang teringt2
k AnaJIngga- itulah, mil memang saja nk bagi kami suh gumuk hehehhe
wak WP- mil memang suka masak wak, pantang kita oder laju je dia, yang tak oder pun dia masak
typical mak-mak . Anak-anak balik mesti masak sedap . So ayah yang dekat rumah tu kalau nak makan sedap-sedap tunggu anak-anak balik . Heheheh , gurau . Banyaknya makanan. Lama dah tak makan nasi dagang . Teringin la pulak .
ReplyDeleteSuhana- mil akak tu mmg suka masak, lagi lah bila bagitau besan nya nak singgah... itu yang segala macam dia masak
ReplyDeletetengah lapar macamni tengok post akak memang mengundang hahaha sedapnya!!!
ReplyDeletegitulah org tua melayan besan. segala benda kat dapo nak dikeluarkan.
ReplyDeleteammi ada besan sok camnalah agaknya. silap2 jamu dgn kopok goreng je ahaksss
Hohoo menangu kesayangan ni
ReplyDeletekita sama kak, saya dengan husband, tu la besan mak mertua yang paling jauh...yang lain semua orang Kedah ja...saya tiberr orang Sarawak..haha
ReplyDelete