Wednesday, October 23, 2019

Nor Arfa Craft Complex Kuala Terengganu

As salam semua kawan-kawan,

Kita sambung lagi cerita pasal jalan-jalan di kuala terengganu, 18hb dalam kul 3 lebih kami ke NACC (nor arfa craft complex), abah tak ikut sebab tak sihat.  Tapi sebab hari jumaat kami tak dapat nak buat aktiviti mencanting. Jadi kami cuma buat aktiviti mewarna batik alang-alang dan sampai sana kan.
  
Jadi kami buat aiyan lawan nenek untuk mewarna.  Dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa memang layan betul lah. Lepas dan abis mewarna kami masuk ke tempat batik nya tuh.  Adik-adik la dok beli kain batik dan baju batik. Lepas dah selesai menyoping,dok bagi ikan makan pulak...geram nengok ikan banyak bawah tu, warna warni lak tu. 

Ini alamat kalau ada sesiapa yang nak ke sana yek.

nor arfa craft complex
lot 4153 kawasan perindustrian chendering
21080 kuala terengganu

Isnin, selasa, rabu, sabtu dan ahad
8.30 pagi- 6.00 petang
Khamis 
8.30 pagi - 6.30 petang
Jumaat 
8.30 pagi- 5.30 petang ( 1.00-2.00 petang tutup)


dari pintu masuk


aiyan sibuk nak pilih corak untuk dia mewarna


nenek tak mau tapi beria mewarna... si aiyan hentam jelah

nenek punya lukisan 4 orang yang buat, 3 beradik tu pun masing-masing tumpang sekaki

aiyan rilex je... color asal boleh hehehhe

nenek perati je sambil complen suruh paksu warna cantik-cantik hahahah

aiyan siap awal dah... mama cuma tolong color background je

5 lawan 2, mereka mengcolor beramai-ramai


walaupun aktiviti ni biasa-biasa tapi aku suka sebab semua amik bahagian heheheh

ini hasilnya nenek lawan aiyan

masuk dalam sini pulak, geram nengok semua yang ada

berkenan betul dengan corak ini, cantik sangat

ini pun cantik, batik pastel

offer kat paksu beli kemeja batik ni, aku dengan maktek kongsi bayar separuh lebihnya paksu bayar

cantik buat hiasan nih

geram nengok ikan-ikan ni...

bila bagi makan berkumpul semua... tengok ini pun kami dah gelak suka

ini hasil tangkapan di arfa, kemeja paksu lupa nk amik gambar
belikan kaftan untuk ecah, comel sangat masa dia pakai

dulu ecah takut dengan paksu, sekarang dah ok dah

muka tak puas hati budak yang kene dukung tu

21 comments:

Sunah Sakura said...

nak mencanting tu kene bayar tak kak?

AtieYusof said...

Bestnya lah Dana dpt merasa canting batik ni..teringin nak Arfa Batik ni dr dulu lagi sbb akak suka sgt batik.. Comel ja Aiyan lawan nenek mewarna...kemas jg di colour tu..:)

Umi Nazrah said...

time shopping paling best kan, semua mesti rambang mata dengan corak2 yg ada. hehehe

Kamsiah yusoff said...

Harganya mcm mana...
akak tak pernah smp lg nacc tu

Suria Amanda said...

Rasa macam pernah sampai sini la..tapi tu la x ingat..Suka Noor Arfa Batik sebab batik dia cantik dan modern kontemporari..kat Central Market ada satu outlet dia..

norhidana said...

Sunah- tak teringat pulak sbb kami tak ke bahagian mencanting ralit dek yang lain2... sebab masa tu petugas takde kalau ada cuma boleh tengok2 je, sbb jumaat kan cuti

Atie- kalau kesempatan ke KT jgn lupa singgah, banyak aktiviti boleh buat tapi kami je yang tak kesempatan

k Umi Nazrah- betul tuh, sedia duit je cuma kene beringat jugak lah

k Kamsiah- harga dia kira berpatutan jugak lah kak, ada yang mahal ada yang murah

sudipVSsenduk said...

kualiti noor arfa batik mmg terbaik, berkurun pakai warna tak luntur pun.

Suhana Abidin said...

Sepanjang 24 tahun hidup , baru sekali pergi terengganu . Tu pun dekat pantai batu buruk dan kampung cina je . InsyaAllah kalau ada rezeki nak pergi terengganu lagi . Btw , cantik corak2 kain batik tu , yang warna pastel tu pun alahaiiiii , geram je . .

norhidana said...

k SA- betul tu dia banyak design modern kontem, butiknya di KL harga mahal yang di KT nih kira ok lagi harganya SA

k sudipVSsenduk- betul tuh, dia pernah beli kain batik nor afra memang tahan

Suhana- kalau berkesempatan jalan2 sana kene ddk lama sikit, banyak tempat boleh di lawati...

saniahibrahim said...

terima kasih share alamat.Harus pergi ni kalau ke Terengganu nanti.

Orchid Puteh said...

Saya pun baru sekali pergi tahun 2005. Boleh lah masukkan dalam list nanti..

Kisah Tatie said...

pernah sampai sini dulu ... masa trip dengan tourism.

norhidana said...

k Saniah- ok sama2,sila lah pergi kalau kesempatan ya

Orchid PUteh- kalau pergi jangan jumaat tak,tak dpt tengok org mencanting batik

KisahTatie- kalau tourism ke terengganu memang comfirm ke sini

paridah said...

PERNAH JUGA KE ARFA BATIK LAMA DULU

Warisan Petani said...

dah beberapa kali ke sini

Azhafizah MN said...

Batik Nor arfa ni antara jenama batik yang exsclusive dan harganya agak mahal juga kan

norhidana said...

k Paridah- dana sebelum2 ni lalu je kak, bila ngn family baru singgah

wak WP- mesti banyak memborong batik ye wak

Azhafizah- betul tu, tapi bila tengok harga di NACC ni boleh di kira ada yang harga agak murah juga, kira lebih murah dari beli di butik nor arfa KL

Mrs. A said...

Bila dah siap cantik jugak yang Aiyan color tu :-)

Iyalah Mrs. A pun berkenan jugak yang si hijau manequin tu pakai

Siti Yang Menaip said...

sesekali buat aktiviti macam ni dengan kawan2 or ahli keluarga memang menarik. santai2 gitu kan.. i love batik.. masa sek join kelab seni sampai canting batiklaa citernya. cantik letak tepi hahaha..

norhidana said...

Mrs. A- sebab dah color backgroun dia tu kot

SYM- tulah syg tak dapat mencanting... kalau tak mesti lagi best

Sha Mohamed said...

bestny boleh mewarna batik.. Kalau dapat mencanting lagi syok..