Friday, September 6, 2019

Resepi Pucuk Paku Merah Tumis

As salam semua kwn2,

Tahniah Harimau Malaya untuk aksi malam tadi walaupun ada rintangan dan halangan. 

Kisahnya aritu kan aku ke pasar tani dan terjumpa pakis merah ni, kalau orang terengganu mesti fikir nak masak bubur lambuk je nih.  Tapi aku suka tumis pakis ini.  Ringkas je nk mudah nk masak tapi sedap tau makan dengan nasi panas di lawankan dengan ikan goreng pun dh sedap. Pakis ni kalau kt kampung tepi jalan memang banyak, dan kalau petik sendiri aku suka amik yg ada bulat2 macam midin tu.

Bahan-bahan:

2 ikat paku pakis merah (siang ye)
segengam kecil ikan bilis, tumbuk
7-10 cili api, tumbuk
3 ulas bwg putih, tumbuk
5 ulas bwg merah kecil , tumbuk
air secukupnya
2 sudu minyak masak
garam

Cara Masak:
- Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan agak garing
- Masukkan pakis dan gaulkan rata biarkan ia layu baru masukkan secawan air
- Tutupkan kuali dengan penutup kejap, lepas tu perasakan dengan garam... siap

kalau kt kampung boleh dapat petik yg muda dan hijau2 lagi

tumis hingga bumbu sebati dan sayur layu baru masukkan air tau


gini lah rupa bila dh masak... nyum3

26 comments:

  1. Akak x pernah makan hat yang ni..selalu makan yang biasa jual kat pasar tani
    ataupun yang biasa abah akak kutip kat sungai...dapnya kalau buat kerabu pucuk paku kan...

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaaa lahaiii....lama juga tak makan pucuk paku ni...

    ReplyDelete
  3. k SA- yg ni mmg tak semua tempat ada rasanya SA, kat kampung dana banyak sbb tepi2 parit... mungkin mudah hidup di tanah gambut

    Sunah-sedap dik oi... mkn panas2 lg best

    Sis LIn- sedap kak, biasa makan yg kita beli kt psr tu... tp yg ni rasa lain kn

    Sheila- mmg agak susah nk jumpa kt semua tempat

    ReplyDelete
  4. pucuk paku merah tu macam pucuk midin kalau tempat kak feni. Mak selalu buat bubur lambuk letak pucuk ni. Resepi dia sorang je. Makan dengan ikan goreng, sedapnya ya ampunnnn.

    ReplyDelete
  5. bru tahu pucuk paku ada pucuk paku merah

    ReplyDelete
  6. aida tgk bola mlm tadi.
    memang syok! ha ha ah ha ha... yahoooo menang!

    tahniah --> http://www.adianiez.com/2019/09/tukang-komen-bertuah-julai-ogos-terima.html

    ReplyDelete
  7. Sedapnya.. selalu makan yang hijau je.. jarang jumpa yang merah ini..

    ReplyDelete
  8. Utk bola sepak tu, tahniah Malaysia.. yee Menang!! haha
    dah lama tak jumpa pakis merah ni Dana.. selalu makan yg hijau ja.. sedap.. :)

    ReplyDelete
  9. sedap nampak sayur paku midin dana

    ReplyDelete
  10. pucuk paku memang sedap..

    lebih-lebih lagi masak cara kampung

    ReplyDelete
  11. Akak pun suka lauk pucuk paku, tapi blm pernah masak yg merah ni.

    ReplyDelete
  12. mAKAN dengan nasi panas-panas layannn

    ReplyDelete
  13. x pernah makan pucuk paku merah. lps ni kena cari di pasar tani lah ye..

    ReplyDelete
  14. Sedapnyaaa kak.

    Dah lama tak makan. Kalau di kampung, kutip / petik je kan kat tepi² semak tu

    ReplyDelete
  15. Biasa nampak paku pakis hijau tu. tak pernah lagi rasa paku pakis merah ni sebab xpernah nampak lagi

    ReplyDelete
  16. Pucuk paku merah Ni masak bubur lambuk ganu Kan.. sodapnye

    ReplyDelete
  17. Sedap ni dana, ni spesis midin juga, selalu masak tumis dgn ikan bilis dan kulat, super sedap 😁

    ReplyDelete
  18. Kak Feni- kalau org terengganu mmg suka masak pucuk paku ini dlm bubur lambuk, mmg sedap lemak2 gitu

    Ain Athirah- aah mmg ada, biasa yg hijau tu kdg2 mmg ada merah2 sikit tp kalau kt bandar kdg mmg sussah sikit nk jumpa org jual

    Aida- hehehe mesti riuh dgr kita jerit2 kn hehehe

    Sha- mmg jarang sgt jumpa yg merah, klu kt kampung tu mmg merata tepi2 parit ada

    Atie- mlm ni lawan UAE kan harapnya menang lg lah kan, mmg agak pyh nk jumpa yg merah ni... tp ttp sdp mcm yg hijau

    k Paridah- sedap kak, dana suka tumis goreng gitu

    TuanHanafi- betul tu, mmg sesuai sgt kan msk cara kampung

    k Ujie- sama je rasa dgn yg hijau biasa kak, color je lain sikit mcm msk bayam merah

    Tatie- mmg betul tuh...

    AZ.com- sedap dik, lauk org kampung gini lah

    Abam Kie- mcm pucuk paku kampung biasa tu jugak abam Kie, sedap di msk tumis atau msk lemak

    Rubiah- betul tu, klu kt kampung tepi semak2 tepi parit dpt banyak dh

    Azhafizah- kalau kt kampung kadang ada jgk tepi2 parit tu, mmg jarang sgt jumpa org jual...

    Mamapp- mmg betul, kalau ganu mmg bubur lambuk la paling best guna nih

    Shirven- betul tu spesis midin jgk, tp warna je merah2 gitu

    ReplyDelete
  19. Pucuk paku kampung memang sedap! Kalau kebun baru ditebas, selepas hujan akan tumbuhlah paku pakis muda, ditambah pula dengan cendawan kukur di batang getah. Walaaaaa... rezeki orang kampung untuk mengutipnya! Itu cerita dulu... sekarang tinggal kenangan!

    ReplyDelete
  20. buat masak tumis air
    Suka menghirup kuahnya
    kalau yang merah kuahnya macam sirap.

    ReplyDelete
  21. lepas kawen dengan orang johor baru jumpa menu paku pakis merah ni...

    ReplyDelete
  22. k Amie- betul kak, kalau kt kampung masih ada lg tepi2 parit kak... cuma cendawan kukur tu yg ssh jumpa dah

    wak WP- betul tu wak, hirup kuahnya mmg seger

    Shaiful- mampu tengok tak mampu beli

    AzianKhalil- heheheh ye di johor mmg mudah jumpa, kalau di terengganu pun bnyak jugak

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...