Monday, September 30, 2019

PROGRAM WANG SAKU DI AEON BIG WANGSA MAJU

As salam semua kawan-kawan,

Hari jumaat lepas bersamaan 27/9/19 aiyan dan kawan-kawan ada program wang saku di aeon big, dari hari rabu dia dah berkobar-kobar menanti hari jumaat.  Program yang paling dia suka, sebab boleh beli apa yang dia mahu tanpa mama atau papa kata apa.  

Cikgu suruh bagi sorang rm10 atau rm20 je, tapi tahun lepas bagi rm20 tapi lastnya mama berhutang rm18 dengan cikgunya. Tahun ni untuk langkah berjaga-jaga kami bagi rm50, rm10 bagi mula-mula, kat cikgu di hari kejadian bagi lagi rm40 tapi minta kakak ppm pegangkan.  

Masa ambil dia tu, aku memang nampak setiap murid ada bawak 1 beg milo yang besar, dan ada yang bawa 1 lagi beg jajan. Lepas dah jumpa aiyan , aku mampu geleng kepala.  Dia bawak 1 beg milo, dan 2 beg jajan aduhai. Tak lama lepas tu ada ppm jumpa aku bgtau. Mula-mula dia nk beli mainan harga rm49 tapi ppm pujuk suruh dia beli makanan.  

Aku dengan edy ok je, takde nya kami nak marah. Kami mampu gelak jelah... redho, selalu kalau pergi beli barang paling banyak jajan dia boleh beli 2 je. Tapi bila beli sendiri memang teruk bebeno gayanya πŸ˜†


meriah betul masa ni, masing-masing dapat cup cakes sorang 1

bukan besar kek nih kan, si aiyan kata sedap kek besar tu mama... aiyan makan banyak 
apa nama maskot nih, aku pun dah lupa
orang lain bawak bakul, aku rasa si aiyan bawak troli kot
kakak ppm tolong amikkan gambar pipi pau 


masa aku ambil kat sekolah,  penuh tangan sampai belon dia entah mana hilang

mama suruh senyum, tapi sebab dah kepenatan dia punya senyum pun macamni

2 plastik besar dia punya nih

beg milo nih rupanya berat ko, semua murid ppki dapat 1 beg tau... 

ini semua isi dalam beg milo tuh... muka senyum gembira

tak sampai 2 minit baring dia dah tertidur, penat sangat shopping hheheheh

ini jajan yang dia beli,2 plastik besar nih 

aku pun tak pernah beli milo dalam tin gini... hahahhaha patut la berat macam apa



burger machicken mcD nih bersungguh dia makan, salad dalam tu pun dia makan 

tinggal beberapa ringgit je baki nya









22 comments:

  1. hahhahah pandai ayyan..
    dia tau kalau kluar ngan mama dpt secoit...dia tapau siap-siap. ada berani mama nak marah?? ahhaha

    ReplyDelete
  2. Seronoknya sekolah buat program mcm ni. Tapi kalau setiap kali keluaq rm50 haha rabak jugak la ye kiki. Comelnya aiyan beli jajan byk2. Masa ni mama papa mmg takleh marah la yek hehe

    ReplyDelete
  3. Hahaha. bijak Ayyan... banyak juga yg dia beli tu kan.. takpe lah semua boleh makan & guna.. hihi..
    sesekali bagi anak lepas mcm ni berbelanja ok jgk..nak tgk sejauh mana dia pandai berbelanja.. kan? '

    ReplyDelete
  4. Shopping sakan betul ni ha. sekali dapat peluang pilih je ape nak

    ReplyDelete
  5. wahhh seronoknya! acik pun suka kalo diberi wang saku camni aiyyan, lepas tu beli laaaa macam2 jenis makanan yang teringin sangat!

    ReplyDelete
  6. K Shiela- tulah dia, mmg sakan betul lah rupanya dia

    Ain- ini program untuk murid-murid ppki je, mama redho je

    Atie- itulah, mmg sakan betul dia .... itu pun ada hati nk mintak rm100

    Azhafizah- itulah pasal nya, semua dia borong

    Sunah- itulah Sunah oi, sakan betul dia... sampai penuh tangan

    ReplyDelete
  7. time ni lah aku nak makan macam2.. yeahhh.. kata aiyan.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Wah...Aiyan dah pandai shopping... :)

    ReplyDelete
  9. seronoknya aiyan shoping borong je apa dia suka

    ReplyDelete
  10. biasalah anak2...beli aje apa yg mereka nak...

    ReplyDelete
  11. Pogram yang bagus dan menyeronkkan anak2.

    ReplyDelete
  12. TERGELAK SORANG SORANG BILA BACA KISAH AIYAN NI. X PE LAH. SEKALI SEKALA KASI CAN LA AIYAN SHOPPING.

    ReplyDelete
  13. memang syoklah boleh shopping tanpa mak/ayah..

    ReplyDelete
  14. Sakan Ayyan memborong, mamanya lagi syokk dapat memborong cengginiπŸ˜†

    ReplyDelete
  15. satu program yang baik kan Dana, amboi syoknya memborong tu :)

    ReplyDelete
  16. hhahaahaha lucu la aiyan.. naseb baik mamanya dah prepare segala kesulitan akan berlaku.. pandai aiyan ye.

    bagus la cikgu2 rajin buat program macam ni untuk budak2.. nanti dah besar sikit pandai la tu aiyan berdikari sndiri dan pandai mngurus duit belanja. seronok sangat saya bace blog kak kali ni..

    ReplyDelete
  17. Nakhiburan-hehehe itulah, mmg puas hati betul dia

    Kakcik Seroja- bab shopping tak payah ajar pun dia pandai kakcik oi

    k Paridah- itulah kak, nasibla sekali je setahun

    Abam Kie- betul tuh, nasibla tak di belinya mainan sampai kene berhutang dengan cikgu

    wak WP- betul tu wak, tapi ditakuti emak-emak

    Ibu Lala- heheh itulah kak, kasi can jelah dia kali nih... bukan tak jar supaya beli apa yang perlu, beli sikit je tapi tulah budak-budak kn

    en JMR- betul tuh, takde yang halang

    Atikah- tulah, lupa diri dia

    k Ana JIngga- aah mmg program yang bagus untuk dia dan anak-anak PPki yang lain

    Az.com- sekolah dia mmg sentiasa ada macam-macam program macamni, anak-anak istimewa ni memang beruntung betul, ada je aktiviti untuk mereka

    ReplyDelete
  18. Hamboi Aiyan.. Memang bijak berbelanja nie.. Bukan selalu dapat belanja tanpa mak ayah kan.. bolehlah ambil makanan yang lama jadi idaman.. hehehe.. Patutlah berat semacam je.. siap ada milo tin.. Aiyan nie bijak..

    ReplyDelete
  19. Sha- tulah dia, semua di borongnya... selalu beli milo kotak kecik je... ni boleh sampai yg tin tuh

    ReplyDelete
  20. bestnya AIyan dapat join program best macam ni

    ReplyDelete
  21. tergelak baca.. hahaha.. tinggal sikit je baki

    ReplyDelete
  22. Dorsett pink- nasibla program ni setahun sekali je... tahun lepas dah rm30+ jugak dia membeli, tahun ni up lagi

    Jepun Mari- tulah, nsbla tak bagi rm100 mau abis jugak semua

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...