As salam semua kwn2,
Tahniah Harimau Malaya untuk aksi malam tadi walaupun ada rintangan dan halangan.
Kisahnya aritu kan aku ke pasar tani dan terjumpa pakis merah ni, kalau orang terengganu mesti fikir nak masak bubur lambuk je nih. Tapi aku suka tumis pakis ini. Ringkas je nk mudah nk masak tapi sedap tau makan dengan nasi panas di lawankan dengan ikan goreng pun dh sedap. Pakis ni kalau kt kampung tepi jalan memang banyak, dan kalau petik sendiri aku suka amik yg ada bulat2 macam midin tu.
Bahan-bahan:
2 ikat paku pakis merah (siang ye)
segengam kecil ikan bilis, tumbuk
7-10 cili api, tumbuk
3 ulas bwg putih, tumbuk
5 ulas bwg merah kecil , tumbuk
air secukupnya
2 sudu minyak masak
garam
Cara Masak:
- Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan agak garing
- Masukkan pakis dan gaulkan rata biarkan ia layu baru masukkan secawan air
- Tutupkan kuali dengan penutup kejap, lepas tu perasakan dengan garam... siap
kalau kt kampung boleh dapat petik yg muda dan hijau2 lagi |
tumis hingga bumbu sebati dan sayur layu baru masukkan air tau |
gini lah rupa bila dh masak... nyum3 |
Akak x pernah makan hat yang ni..selalu makan yang biasa jual kat pasar tani
ReplyDeleteataupun yang biasa abah akak kutip kat sungai...dapnya kalau buat kerabu pucuk paku kan...
sedapnyaaaaaaaaa kak!
ReplyDeleteSedapnyaaa lahaiii....lama juga tak makan pucuk paku ni...
ReplyDeletetak pernah makan yang ni..
ReplyDeletek SA- yg ni mmg tak semua tempat ada rasanya SA, kat kampung dana banyak sbb tepi2 parit... mungkin mudah hidup di tanah gambut
ReplyDeleteSunah-sedap dik oi... mkn panas2 lg best
Sis LIn- sedap kak, biasa makan yg kita beli kt psr tu... tp yg ni rasa lain kn
Sheila- mmg agak susah nk jumpa kt semua tempat
pucuk paku merah tu macam pucuk midin kalau tempat kak feni. Mak selalu buat bubur lambuk letak pucuk ni. Resepi dia sorang je. Makan dengan ikan goreng, sedapnya ya ampunnnn.
ReplyDeletebru tahu pucuk paku ada pucuk paku merah
ReplyDeleteaida tgk bola mlm tadi.
ReplyDeletememang syok! ha ha ah ha ha... yahoooo menang!
tahniah --> http://www.adianiez.com/2019/09/tukang-komen-bertuah-julai-ogos-terima.html
Sedapnya.. selalu makan yang hijau je.. jarang jumpa yang merah ini..
ReplyDeleteUtk bola sepak tu, tahniah Malaysia.. yee Menang!! haha
ReplyDeletedah lama tak jumpa pakis merah ni Dana.. selalu makan yg hijau ja.. sedap.. :)
sedap nampak sayur paku midin dana
ReplyDeletepucuk paku memang sedap..
ReplyDeletelebih-lebih lagi masak cara kampung
Akak pun suka lauk pucuk paku, tapi blm pernah masak yg merah ni.
ReplyDeletemAKAN dengan nasi panas-panas layannn
ReplyDeletenice..nampak sedap tuu ...
ReplyDeletex pernah makan pucuk paku merah. lps ni kena cari di pasar tani lah ye..
ReplyDeleteSedapnyaaa kak.
ReplyDeleteDah lama tak makan. Kalau di kampung, kutip / petik je kan kat tepi² semak tu
Biasa nampak paku pakis hijau tu. tak pernah lagi rasa paku pakis merah ni sebab xpernah nampak lagi
ReplyDeletePucuk paku merah Ni masak bubur lambuk ganu Kan.. sodapnye
ReplyDeleteSedap ni dana, ni spesis midin juga, selalu masak tumis dgn ikan bilis dan kulat, super sedap 😁
ReplyDeleteKak Feni- kalau org terengganu mmg suka masak pucuk paku ini dlm bubur lambuk, mmg sedap lemak2 gitu
ReplyDeleteAin Athirah- aah mmg ada, biasa yg hijau tu kdg2 mmg ada merah2 sikit tp kalau kt bandar kdg mmg sussah sikit nk jumpa org jual
Aida- hehehe mesti riuh dgr kita jerit2 kn hehehe
Sha- mmg jarang sgt jumpa yg merah, klu kt kampung tu mmg merata tepi2 parit ada
Atie- mlm ni lawan UAE kan harapnya menang lg lah kan, mmg agak pyh nk jumpa yg merah ni... tp ttp sdp mcm yg hijau
k Paridah- sedap kak, dana suka tumis goreng gitu
TuanHanafi- betul tu, mmg sesuai sgt kan msk cara kampung
k Ujie- sama je rasa dgn yg hijau biasa kak, color je lain sikit mcm msk bayam merah
Tatie- mmg betul tuh...
AZ.com- sedap dik, lauk org kampung gini lah
Abam Kie- mcm pucuk paku kampung biasa tu jugak abam Kie, sedap di msk tumis atau msk lemak
Rubiah- betul tu, klu kt kampung tepi semak2 tepi parit dpt banyak dh
Azhafizah- kalau kt kampung kadang ada jgk tepi2 parit tu, mmg jarang sgt jumpa org jual...
Mamapp- mmg betul, kalau ganu mmg bubur lambuk la paling best guna nih
Shirven- betul tu spesis midin jgk, tp warna je merah2 gitu
Pucuk paku kampung memang sedap! Kalau kebun baru ditebas, selepas hujan akan tumbuhlah paku pakis muda, ditambah pula dengan cendawan kukur di batang getah. Walaaaaa... rezeki orang kampung untuk mengutipnya! Itu cerita dulu... sekarang tinggal kenangan!
ReplyDeletebuat masak tumis air
ReplyDeleteSuka menghirup kuahnya
kalau yang merah kuahnya macam sirap.
Wow...byknya bunga
ReplyDeletelepas kawen dengan orang johor baru jumpa menu paku pakis merah ni...
ReplyDeletek Amie- betul kak, kalau kt kampung masih ada lg tepi2 parit kak... cuma cendawan kukur tu yg ssh jumpa dah
ReplyDeletewak WP- betul tu wak, hirup kuahnya mmg seger
Shaiful- mampu tengok tak mampu beli
AzianKhalil- heheheh ye di johor mmg mudah jumpa, kalau di terengganu pun bnyak jugak