Salam Jumaat kawan2, cepat betul masa berlalu dah jumaat kan, bulan ni banyak cuti rasa cepat betul masa berlalu. Isnin ni pula kene Cuti Rehat, adik bongsu aku dapat tawaran Degree di UKM, kakaknya lah yang kene hantar. Sian pulak kalau nk suruh abah hantar dari kampung, biarlah adik datang naik bas pastu isnin tu hantar ke UKM.
Dulu dalam tahun 2013 kot aku pernah kongsi resepi ungkep, tapi kali ni aku kongsi semula sebab bahan nya ada lain sikit. Jom lah kita sama-sama cuba resepi ini mana yang terpernah dengar tu. Masak Ungkep ni sinonim dengan orang jawa. Ada macam-macam cara orang masak ungkep, tapi ini cara aku yang mudah dan ringkas 😊
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam di potong sedang
1 sudu besar ketumbar - tumbuk
1 inci kunyit hidup- tumbuk
1 inci halia- tumbuk
4-5 ulas bwg putih -tumbuk
5-6 biji bwg kecil- tumbuk
2 batang serai- titik
2 sudu serbuk kari
1 sudu kecil asam jawa
1 cawan air
garam
daun kari (boleh ganti dengan daun kunyit atau takpayah boh pun takpe)
Cara Masak:
- Tumiskan serai yang di ketuk hingga naik bau dan masukkan bahan-bahan yang kita tumbuk hingga naik bau dan agak kering
- Masukkan serbuk kari yg kita bancuh dengan sedikit air biarkan sebentar dan masukkan ayam gaulkan rata, masukkan daun kari dan tumiskan sebentar ayam dengan bumbu.
-Bila ayam dah nampak sebati dengan bumbu kita tambahkan air 1 cawan, masukkan asam jawa dan tutupkan kuali dengan penutup untuk 5 minit atau lebih hingga ayam nampak masak.
- Bila ayam dah empuk perasakan dengan garam, kalau nampak pekat sangat boleh tambah sedikit air lagi kalau yg suka berkuah.
- Bila dah cukup rasa boleh matikan api dan siap di makan dengan nasi panas.
bahan-bahan utama ayam ungkep |
Tumiskan hingga bumbu ni naik bau dan garing ye kawan-kawan |
masukkan kari yang kita dha bancuh dengan sedikit air |
Gaulkan rata ye kawan-kawan, masa ni boleh boh daun kari... |
rempah dah rata dan tumiskan seketika |
tambahkan air dan asam jawa |
tutupkan untuk biar kan ayam masak |
selalu aku masak agak pekat, tapi sebab aiyan n edy suka kuah ungkep jadi aku lebihkan sikit kuahnya |
Sedapnya masak-masak lepas tu makan. Kak Feni ni hujung minggu br boleh nak tunjuk skill. Haha tak pandai masak.
ReplyDeleteBelum cuba masak ungkep ni tapi pernah makan. sedap!
ReplyDeleteLama tak masak ungkep ni...tengok Dana punya terus kecurrr
ReplyDeleteDah siap nampak macam kari pulak. :)
ReplyDeleteKak Feni- selalunya dapat masak2 macamni pun mmg hujung minggu, hari biasa masak yang mudah-mudah je
ReplyDeleteAzhafizah- cuba jangan tak cuba... mudah kerjaan nya
SIs Lin- hehehe kt rumah tu ada peminat ungkep ni kak, walaupun dia asal terengganu
Kakcik Seroja- sbb dana buat berkuah sikit kakcik, itu nampak mcm kari hehehe
Tak pernah dgaq nma resepi ni. Tapi nmpk senang and simple kan. Boleh la try nnti
ReplyDeleteSaya kadang2 masak ala ala resepi ni, xtaw pulak ada name ungkep
ReplyDeletewah sedapnya
ReplyDeleteTak pernah lagi masak Ungkep ni Dana.. insyaAllah nak try lah..
ReplyDeletenampak pun sodap.. :)
Ain- org jawa yg biasa masak nih ain
ReplyDeleteAZ.com- heheeh mudah nk masaknya kan..
Hasliynda- betul sedap, antara lauk peberet org kt rumah tu
Atie- cuba lah atie... mudah n ringkas jgk
kena cuba masak resepi ini nanti. thanks for sharing..
ReplyDeleteAbam Kie- ye, selamat mencuba ya... sama-sama
ReplyDeletePernah jugak masak tp tak letak serbuk kari
ReplyDeletemenu febret ni...tapi biasanya kita tak letak serbuk kari tu...
ReplyDeleteSuka makan juga. Tapi tak pernah cuba buat sendiri. Rasa macam susah. Hihi
ReplyDeletePertama kali dengar nama masakan ni. biasa buat kari je. hehe
ReplyDeleterasa-rasa macam pernah dengar dan makan Ungkep ayam nih
ReplyDeleteapapun nampak sodap pula tengok gambar tu
terus perut berbunyi
jahahahaha
Suka ayam ungkep! Cara buatnya simple tapi rasanya ermmm sedap :)
ReplyDeletewahhh blh try ni..
ReplyDeleteLama tak masak ungkep ayam..
ReplyDeleteTengok Dana masak teringin nak mkn pulak..
Kalau dekat dgn muka tak malu dah sua mangkuk kosong kat Dana 😂
NAMPAK MMENYELERAKAN UNGKEP DANA
ReplyDeleteWah masak ungkep my pebret
ReplyDeleteboleh cuba resepi ni, nampak sedap
ReplyDeleteAnak anak pun suka masak ungkep ni Dana...cuma kalau akak masak akak tak buh kari, tp akak buh ketumbo ngan jintan. Tak kisah bubuh apa apa pun yg pasti masak ungkep mmg best!
ReplyDeletek Kamsiah- kalau yg original mmg tak boh serbuk kari kak, tp dana biasa lah suka tambah ikut suka heheheh
ReplyDeleteSunah- kalau yg ori mmg tak boh kari, hehehhe
Cik Rose- mudah je cik rose, cuba lah nnti
Nadhie- ini masakan org jawa...
Hans- hehehe dah banyak tempat ada jual masakan ni, lagi2 yg ada konsep jawa gitu
Syaza- betul tu, sedap kan
Ezy- silakan try yek
k Yati CH- kalau teringin boleh la cuba kak... sesekali kot teringin kn
k Paridah- ye, semerbak harum bau nya kak
wak WP- hehhehe org jawa johor musti suka ni wak
Raihanah- silakan, selamt mencuba
k Hainom- kalau yg ori mmg tak boh kari kak, tumbar jintan yg penting... tp dana biasa lah kdg suka tambah kari bau lagi umph hehehhe...
sejak kawen wong jowo ni la baru berkenalan dengan masak ungkep
ReplyDeleteWow pandai Dana masak.. nampak sedap laa
ReplyDeleteSekali pandang macam masak kari.. rajin Dana olah resepi.. menarik untuk dicuba..
ReplyDeleteAzian Khalil- hehehe yelah ungkep sangat familiar ngn orang johor
ReplyDeletek Mamapp- hehehe tak sedap pun perasan sedap kak hehehe
Sha- dana ni bab otter resepi no 1, nk bg mudah simple tp sedap