Tuesday, September 17, 2019

Pisau mahal vs pisau murah

As salam semua kwn2,

Salam selasa semua kwn2 ye,
Jerebu makin teruk minggu ini, harapnya makin beransur ok, dah hujan masa hujung minggu tapi masih teruk lagi jerebu nya.  Aduhai risau betul lah kita ni.

Terlari dari subjek utama lak, sebenarnya nk cerita pasal pisau je tadi kih3

Korang jenis pakai pisau macamne kat rumah? jenis yang mahal ke yang murah-murah je beli kt kedai eco? Aku suka pisau yang, ringan dan tajam tak kisah beli kat mana. Murah atau mahal ok je

Pisau untuk kegunaan harian selalu aku pakai yg pisau beli kt eco, atau kt mr diy je.  Mudah, kecik dan murah tapi aku ada jugak la beli pisau mahal sikit yang kumpul kupon kt Giant ke Aeon pastu tambah duit sikit dapatla pisau mahal.  Masa beli noxxa aritu ada dapat jugak pisau mahal sikit 3 beradik.  Pisau mahal ini aku selalu guna untuk potong daging, atau potong ayam, nk potong tulang-tulang tuh kan, kalau tak mmg ddk la dalam bekas je. Banyak-banyak pisau pun nk buat apa kan hehehe... 


ni pisau harian aku, yg oren tu beli kt eco tp tajam ooo, mil aku bagi
pisau tengah tu beli kt diy je, pisau dr awal kawin, pisau besar sikit tu mudah nk buat potong sayur, itu pun murah jgk harganya
dapatnya tahun lepas, tapi baru kelmarin aku rasmikan nk buat kerat tulang ayam


Pisau kumpul kupon kt giant ke aeon, pisau ni agak berat tp sedap dan tajam bt potong daging yg liat2
tak ingat harganya tp ratus2 jugak la kalau harga sebenar tu

18 comments:

Farah Dinah Hassan said...

kat rumah kita pun macam2 jenis pisau ada murah mahal.. yg mahal tu selalu buat potong daging and siang ikan..

Sha Mohamed said...

Sha pun beli pisau kat ECO dan DIY je.. Cuma kadang ada juga beli dekat kedai hardware.. Tahan lama sikit..

Sunah Sakura said...

kita pun jenis pakai aje mana yang tajam dan best pakai...lagi suka kalo murah...hahahha

norhidana said...

Farah- betul tu, selalu yg mahal utk potong daging sbb selalunya tajam tp kadang agak berat

Sha- kadang yg dr eco n diy lg mudah kecik n ringan, tajam pun iya... dana tak pernah beli kt hardware... mesti lg best pisau situ kan

Sunah- heheh tulah, nk yg mahal tu kdg rasa mcm tak padanan beli mahal2 tp jarang guna heheheh

Azhafizah MN said...

Biasa guna pisau murah murah je :)

Warisan Petani said...

Wak biasa beli pisau kat tukang besi aje

norhidana said...

Azhafizah- heheeh kita pun

wak WP- tukang besi mahal tu wak, kt sini mana la nk jumpa tukang besi wak... beli je yg murah2 hehehe... abah kt kampung mmg pisau beli kt tukang besi, blh mintak nk rupa mcmne

Suria Amanda said...

Suka yang pisau oren tu..best buat potong bawang..pernah 2-3 kali terpotong jari sendiri...

paridah said...

pisau penting di dapur beli banyak senang nk capai..kadang tu tersilap simpan,cari xjumpa dah

norhidana said...

k SA- pisau oren tu tajam kan walaupun murah

k Paridah- hehehhe bila banyak, kalau lupa letak mana pun takpe... mcm mak kat kampung... pisau dia bukan main banyak pastu siap tanda mana yg tajam mana yg tumpul

Sheila Arshad said...

ammi pakai pisau cap kiwi je

AzianKhalil said...

pisau byk beli kat Mr. Diy je...dulu suka beli kat Daiso... pisau mahal tunggu reddem point Aeon la

Ibu Lala said...

selalu beli pisau yang murah murah je. pisau mahal pernah beli masa pegi perth hari tu. tu pun simpan sayang nak guna.

mamapp said...

Haha ma pun Ada pisau kumpul kupon giant tu mmg berat Kan.. tapi akak suka guna pisau murah je

ShirVen said...

Aku pun guna pisau murah je asal tajam, cuma tuk potong ayam tu kena yg besar n berat sikit. Ada le pisau mahal bunga2 masih berbungkus, 😁😂 dasar perempuan kan semua syg nak guna, bis tu bila nak guna kan? 🤣🤣🤣

Vitamin Syaza (VS) said...

Pisau ECO memang tajam hahaaha

OKje said...

Heeheh...rupanya harga mainkan peranan jugak ek Dana...

Zurainny Ismail said...

Hahaha....akak pun guna pisau lama & ada 1 rupa sebijik mcm pisau kecik warna oren/kuning tu. Bersemangat akak kumpul setem Giant, emak pun ada bagi extra, tapi x juga beli!